Ο γνωστός Αμερικανός κινηματογραφιστής, Μάικλ Μουρ, ο οποίος βρίσκεται στη Λιουμπλιάνα για τα γυρίσματα του νέου του ντοκιμαντέρ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ.

Ο Μάικλ Μουρ χαρακτήρισε τον Σλοβένο πρόεδρο υποστηρικτή του κοινού καλού και τόνισε ότι μετέβη στη Σλοβενία για να πάρει κάτι που χρειάζονται οι Αμερικανοί.

“Σχεδίαζα εδώ και χρόνια να έρθω και να πάρω κάτι από εσάς που χρειαζόμαστε εμείς ως Αμερικανοί” δήλωσε ο σκηνοθέτης των ντοκιμαντέρ “Bowling For Columbine” (Ακήρυχτος Πόλεμος) και “Fahrenheit 9/11”, ο οποίος έκανε γυρίσματα για το νέο του ντοκιμαντέρ στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας.

Ενδιαφέρομαι πολύ για το πώς ένα μικρό κράτος μπορεί να φροντίζει τους πολίτες του με έναν τρόπο που είναι ευγενής και δίκαιος” είπε ο Μάικλ Μουρ, τονίζοντας ότι “η Σλοβενία δεν έχει πετρέλαιο ή άλλες πηγές και έκανε παρ’ όλα αυτά τόσα πολλά για τους ανθρώπους της”.

“Σίγουρα, εμείς ως Αμερικανοί μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε ορισμένα από αυτά” συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης αρνήθηκε ότι το νέο του ντοκιμαντέρ έχει θέμα το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά έκανε σύγκριση της δωρεάν εκπαίδευσης στη Σλοβενία με το σύστημα στις ΗΠΑ, όπου, όπως τόνισε, “οι φοιτητές αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο με χρέος 20.000, 40.000 ή 100.000 δολαρίων”.

“Γιατί πρέπει να στέλνουμε 22χρονους στον κόσμο με τέτοια χρέη; Δεν μου φαίνεται καλή ιδέα” επισήμανε ο Μάικλ Μουρ, προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση ήταν περισσότερο προσβάσιμη στις ΗΠΑ, όταν ήταν νέος.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση με τον κ. Πάχορ, δήλωσε ότι συνάντησε το χρυσόψαρο του Σλοβένου προέδρου, την πριγκίπισσα Ι, η οποία του είπε να πιστεύει όλα όσα λέει ο πρόεδρος.

Ο Μάικλ Μουρ ανέφερε ότι συμπάθησε τον πρόεδρο της Σλοβενίας, επειδή ξέρει όλες τις ταινίες του και επειδή έχει σωστές αξίες και είναι υπέρ του κοινού καλού.

“Αυτό που είδα στον πρόεδρό σας είναι ό,τι έχω δει στους Σλοβένους όλη την εβδομάδα – μια πεποίθηση ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και αυτό που πάντα πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε το κοινό καλό, όχι μερικοί άνθρωποι να μπορούν να πετυχαίνουν και όλοι οι άλλοι να αγωνίζονται να επιβιώσουν” υπογράμμισε ο Αμερικανός σκηνοθέτης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις