Η ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Ιόλα o οποίος συνδέθηκε με μεγαθήρια της τέχνης και του πνεύματος, όπως ο Αντι Γουόρχολ, ο Μαξ Ερνστ, ο Πάμπλο Πικάσο, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, η Μαρία Κάλλας, ο Ζαν Κοκτώ, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Αλέξης Ακριθάκης και η Μελίνα Μερκούρη, παρουσιάζεται στη θεατρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, στις 22 Απριλίου και για πέντε μόνο παραστάσεις.

Πρόκειται για την θεατρική παράσταση «ALEXANDROS IOLAS» του Χριστόφορου Αντωνιάδη, που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη.

“Η ζωή είναι σαν το θέατρο. Όλους μας θέλει. Άλλοι είμαστε γεννημένοι πρωταγωνιστές και άλλοι είναι γεννημένοι κομπάρσοι” έλεγε ο Αλέξανδρος Ιόλας, ο σπουδαίος καλλιτέχνης και εκκεντρικός συλλέκτης που ζούσε πάντα επί σκηνής, πρώτα ως χορευτής, έπειτα ως καλλιτεχνικός διευθυντής μπαλέτου και τέλος ως ιμπρεσάριος τέχνης.

“Ο Ιόλας είναι ένας άνθρωπος που κατάφερε να πραγματοποιήσει το ανέφικτο. Αυτό που φανταζόταν για τη ζωή του, κατάφερε να το πετύχει. Ήταν ένας απελευθερωμένος άνθρωπος και για μένα αποτελεί πηγή έμπνευσης γιατί κατάφερε το αδύνατο, απέδειξε ότι τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν, όταν τα πιστέψεις και δουλέψεις πολύ” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης Χριστόφορος Αντωνιάδης.

“Ξεκίνησε 16 χρονών από την Αλεξάνδρεια έχοντας στα χέρια του μόνο τρεις συστατικές επιστολές, που του είχε δώσει ο Καβάφης, για να τις παραδώσει στον Άγγελο Σικελιανό, τον Δημήτρη Μητρόπουλο και τον Κωστή Παλαμά. Ήταν σπουδαίος χορευτής και πιανίστας, αγάπησε πολύ τη ζωγραφική αλλά δεν ήταν ζωγράφος, έλεγε όμως κάτι πολύ ωραίο: “μπορεί να μην είμαι ζωγράφος αλλά όταν βρίσκομαι μπροστά στη δημιουργία ενός πίνακα, η χαρά μου είναι ίδια με του καλλιτέχνη” πρόσθεσε ο σκηνοθέτης.

Τον Χριστόφορο Αντωνιάδη συνάντησε ο βιογράφος του Ιόλα Νίκος Σταθούλης και του πρότεινε να “θεατροποιήσει” την ζωή του. “Το βιβλίο του κ. Σταθούλη είναι η ζωή του Ιόλα μέσα από τα μάτια του ίδιου του Ιόλα. Αυτό που με δυσκόλεψε ήταν η επιλογή αυτών που θα πω και αυτών που δεν θα πω, το ποιους ανθρώπους θα φωτίσω περισσότερο και ποιους λιγότερο, διότι η ζωή του Ιόλα δεν μπορεί να χωρέσει σε μια παράσταση. Οπότε χρειάστηκε να αφήσω κάποια κομμάτια εκτός. Στην παράσταση, ως ηθοποιός δεν τον μιμούμαι αλλά προσπαθώ να προσεγγίσω κάτι από την ψυχή του, κάτι από αυτό που έβγαζε” τόνισε ο κ. Αντωνιάδης.

Τον αποκάλεσαν “Μέγα σουρεαλιστή” και όντως έζησε και πέθανε σουρεαλιστικά. Στο τέλος ένα χάος, ούτε διαθήκη, ούτε συλλογή. Μόνο πίκρα, μοναξιά και το παράπονο ότι η Ελλάδα τον πλήγωσε, αρνούμενη να αποδεχτεί 10.000 έργα που επιθυμούσε να αφήσει κληρονομιά στη νέα γενιά. Αυτός ήταν ο Αλέξανδρος Ιόλας, “ένα ζωντανό γλυπτό” όπως τον χαρακτήριζε ο Andy Warhol.

Εμφανίζονται οι: Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος Ιόλας), Χριστίνα Μυσίρη (Περσεφόνη Κουτσούδη, μητέρα του), Χριστιάνα Αντωνιάδου (Νίκη Στάϊφελ, αδελφή του), Χριστίνα Κανελάκη (Τέχνη).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις