Πώς θα μπορούσε να αποτυπώσει κάποιος την Αθήνα αν δεν την είχε δει ποτέ; Αυτό θα ανακαλύψουμε από σήμερα, μέσα από την έκθεση «Παράξενες πόλεις: Αθήνα» (Strange Cities: Athens), στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3).

Στις μισοκατεστραμένες αίθουσες του επιβλητικού κτιρίου, όπου την δεκαετία του ’30 φοιτούσαν τεχνίτες – επιπλοποιοί, ξυλογλύπτες και άλλες ειδικότητες- το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών επέλεξαν να παρουσιάσουν το πρότζεκτ «Παράξενες πόλεις: Αθήνα» για το οποίο απευθύνθηκαν σε 23 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα την Αθήνα, με την προϋπόθεση να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ.

Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον όταν μόνο φαντάζεται την Αθήνα, χωρίς να έχει αντικρύσει ποτέ ούτε μια γωνιά της, έχοντας μόνο ένα ποίημα του Γιώργου Σεφέρη (“Γιασεμί”), ένα κείμενο του Πέτρου Μάρκαρη (δύο κεφάλαια από το βιβλίο “Η Αθήνα της μίας διαδρομής”), ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (Μία πόλη μαγική), μία συνταγή για γεμιστά και 12 ήχους της πόλης, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας;

«Tο κυρίαρχο συναίσθημα των έργων είναι χαρά, είναι κάτι πολύ ζωντανό, πολύ φωτεινό, πολύ θετικό. Ήταν έκπληξη ότι υπάρχει απουσία της αρχαιολατρείας και της σκοτεινιάς που περιμέναμε να δούμε και συνδέεται με την εικόνα της κρίσης στην Ελλάδα
» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η οποία σχεδίασε και έχει την επιμέλεια της έκθεσης.

«Οι καλλιτέχνες φλέρταραν με την ιδέα της αρχαιότητας και κάποιοι εξέφρασαν το κομμάτι της έντασης που μπορεί να συνδέθηκε εσωτερικά με την κρίση, τελικά όμως αυτό το οποίο προέκυψε είναι έργα που, πιο πολύ παραπέμπουν στο φως της Αθήνας, στη ζωή της πόλης, παρά σε οτιδήποτε άλλο. Καταγράφεται μια πόλη που πάλλεται, που ζει έντονα και που βιώνει καταστάσεις πολύ δυναμικές και με θετικό πρόσημο. Επίσης αισθάνεσαι την επιθυμία των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο project, κάποια στιγμή να βρεθούν στην Αθήνα, γιατί η Αθήνα είναι στις λίστες των πόλεων που πρέπει κανείς να δει πριν πεθάνει» πρόσθεσε η κ. Παναγιωτάκου.

Η έκθεση θα πλαισιώνεται σε όλη τη διάρκειά της από συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και δρώμενα σχετικά με την πόλη της Αθήνας και το αστικό τοπίο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες της, να ξαναγνωρίσουν την πόλη και να οραματιστούν πώς θέλουν να ζουν σε αυτή.

«Η πρόθεσή μας είναι να μιλήσουμε ξανά για την Αθήνα, να παρακινήσουμε τον κόσμο να έρθει στην πλατεία Θεάτρου, που είναι ένα καίριο σημείο της πόλης, όπου ο κόσμος δεν κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, γιατί του έχει μείνει μια εικόνα παρατημένης περιοχής, η οποία όμως δεν ισχύει. Αυτό το στοίχημα συνδιάζεται και με την αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση το οποίο επενδύει στην Αθήνα, με την έννοια ότι χρηματοδοτεί μελέτες, υποστηρίζει προγράμματα που αφορούν στην Αθήνα. Γύρω από την έκθεση έχει προγραμματιστεί μια σειρά δράσεων οι οποίες θα δημιουργούν την αφορμή προκειμένου κάποιος να πηγαίνει στην Διπλάρειο σχολή κάθε μέρα
» τόνισε η κ. Παναγιωτάκου.

Στην έκθεση, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:Eva Roovers, φωτογράφος (Ολλανδία),Adam Dix, ζωγράφος (Μεγάλη Βρετανία),Alexander Egger, graphic artist (Γερμανία),Amy Friend, φωτογράφος (Καναδάς), Ekta / Daniel Götesson, εικαστικός (Σουηδία), Jesse Treece, εικαστικός (ΗΠΑ),Kako, εικονογράφος (Βραζιλία),Michael Mann, φωτογράφος (Γερμανία),Peter Judson, εικονογράφος (Μεγάλη Βρετανία),Thomas Robson, graphic artist (Μεγάλη Βρετανία),John Diebel, εικαστικός (ΗΠΑ),Jarmila Mitríková & David Demjanovic, εικαστικοί (Τσεχία),Emma Löfström, εικονογράφος και animation artist (Σουηδία),Kit Miles, σχεδιαστής υφασμάτων (Αγγλία),Angela Moore, φωτογράφος (Αγγλία),Seb Jarnot, graphic artist και εικονογράφος (Γαλλία),Tom Radclyffe, graphic artist και εικονογράφος (Μεγάλη Βρετανία),Craig Redman & Karl Maier, graphic artists (Μεγάλη Βρετανία),Fernanda Rappa, φωτογράφος και εικαστικός εγκαταστάσεων (Βραζιλία),Joris Vandecatseye, φωτογράφος (Βέλγιο),Ryan Russo, γλύπτης (ΗΠΑ),Amana (Kazuhiro Hashimoto), ομάδα ψηφιακής τέχνης, Ιαπωνία,Eva Stenram, φωτογράφος (Σουηδία).

Η έκθεση «Παράξενες πόλεις: Αθήνα» (Strange Cities :Αthens) θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου.

Φ.Γιαννούλη (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις