Η σπουδαιότητα του Φιλελληνισμού, συνυφασμένου με την Ευεργεσία και τον Πολιτισμό, αυτή η σημαντική κληρονομιά μας, επίκαιρη όσο ποτέ, αναδείχθηκε, και πάλι φέτος, μέσα από μία πολυεπίπεδη εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Αφορμή ήταν οι δύο σημαντικές επετειακές ημερομηνίες: η 19η Απριλίου, ως ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης που έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα με Προεδρικό Διάταγμα, ημέρα θανάτου του λόρδου Βύρωνα, και η 18η Απριλίου, ως διεθνής ημέρα Μνημείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθιερωμένη από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών.

Κατάθεση στεφάνου και επιμνημόσυνη δέηση μνήμης και τιμής στους μεγάλους φιλέλληνες- που αγάπησαν την Ελλάδα και επηρέασαν με τη στήριξη, τον αγώνα, ενίοτε και τη ζωή τους, τον μεγάλο ξεσηκωμό των Ελλήνων- καθώς επίσης και ένα συνέδριο με λαμπρούς ομιλητές, εξέπεμψαν το μήνυμα της μεγάλης σημασίας που έχει και σήμερα η αξιοποίηση των σύγχρονων φιλελλήνων, αυτού του τεράστιου πλούτου που διαθέτει η χώρα μας.

Στο συνέδριο- το οποίο είχε βασικές θεματικές ενότητες τις «Πτυχές του Φιλελληνισμού τότε και τώρα» και τον «Νεοφιλελληνισμό-Διεθνή Συνεργασία και Πολιτιστική Κληρονομιά»– απηύθυναν χαιρετισμό ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, Ανάστος Δημητρόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Π. Χατζηπέτρος, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco, Κατερίνα Τζιζτικώστα και ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας Βιβλιοθηκών και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χρ. Παπαθεοδώρου.

Η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, όπως επεσήμανε ο κ. Δημητρόπουλος, έχει ως σκοπό τη διατήρηση και προβολή της προσφοράς των εθνικών ευεργετών, με τη συμβολή των οποίων έχουν εγερθεί τα περισσότερα μνημεία της σύγχρονης Ελλάδας. «Εμείς, σαν εταιρεία Ευεργετών, εισάγουμε σε αυτή την ημερίδα τον συνδυασμό του φιλελληνισμού με την ευεργεσία» σημείωσε. Αναφερόμενος στην τεράστια προσφορά των φιλελλήνων τόνισε ότι η αναζήτηση ενός νέου φιλελληνισμού μπορεί να μας οδηγήσει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, στη διάσταση του πολιτικού φιλελληνισμού.

«Αναζητούμε τους πολίτες του κόσμου που θα συμβάλλουν στη διάδοση των ελληνικών αξιών στην οικουμένη» πρόσθεσε ο κ. Δημητρόπουλος και τόνισε ότι «αν δεν υπήρχαν οι φιλέλληνες και οι ευεργέτες δεν θα υπήρχε η Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο, το Ζάππειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο και τόσα άλλα, γεγονός που δεν πρέπει να λησμονούμε ως Έλληνες. Τέλος, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ενός Μνημείου Ομογενούς Ευεργέτη.

Ο κ. Παπαθανασίου εξήρε τις δυνατότητες του ελληνικού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι «είναι κεφάλαιο που μας εξασφαλίζει τη διεθνή καλή γνώμη για την οποία, και δη οι γείτονες, πληρώνουν εκατομμύρια για να την αποκτήσουν, ενώ εμείς με το “καλημέρα” έχουμε παντού και μία έδρα Ελληνικών Γραμμάτων και Φιλοσοφίας». Ακόμη, επεσήμανε ότι η Ελλάδα οφείλει να αξιολογεί τους φιλέλληνες και να μην εκφράζει αδιαφορία ή αγννωμοσύνη. «Ας είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση, πιο θετικοί και ευγνώμονες εκείνων οι οποίοι έπεσαν για την Ελλάδα, Έλληνες όντες στην ψυχή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιούφας- ο οποίος με πρόταση του κ. Πάνου Τριγάζη, το 2008, εισήγαγε την Ημέρα του Φιλελληνισμού ως ημέρα μνήμης και τιμής, προτείνοντας στον τότε υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την καθιέρωση και τη θέσπιση αυτής της ημέρας- έκανε μία ιστορική αναδρομή της συμβολής των φιλελλήνων στον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους μεγάλους Γερμανούς φιλέλληνες Γκαίτε και Σίλερ τόνισε πως οι δύο στοχαστές «δεν επηρεάζουν τόσο πολύ πια τη γερμανική πολιτική ηγεσία και τα αισθήματα που τρέφει απέναντί μας» αλλά ταυτόχρονα και «το πόσο οφείλει σε αυτήν την πατρίδα και σε ό,τι γεννήθηκε εδώ». «Ζούμε μία κομβική συγκυρία, μία προβληματική εποχή που δοκιμάζει τις αντοχές μας και επισύρει πολλαπλές απειλές. Έχουμε μία επιλογή, τον δρόμο της εθνικής ανάτασης, που θα οδηγήσει και στην οικονομική ανάσταση. Είναι η μόνη δυνατή πορεία λύτρωσης, που απαιτεί να αντιληφθούμε τα λάθη και να αφυπνίσουμε τις αρετές μας. Να αποδείξουμε σε όλους ότι είμαστε άξιοι της Ιστορίας και του μέλλοντός μας» σημείωσε.

«Η ελληνική φιλοσοφία και ο ελληνικός τρόπος ζωής ήταν αυτά που θαύμασαν και λάτρεψαν οι φιλέλληνες διαχρονικά» υποστήριξε ο κ. Κόκκινος, επισημαίνοντας ότι «το ελληνικό πνεύμα είναι ένα κομμάτι που κυρίως οι Έλληνες του εξωτερικού κράτησαν μέσα στην ψυχή τους και απέδειξαν με τα ευεργετήματα προς την πατρίδα τους». «Ο δρόμος της ευεργεσίας, είτε έρχεται από το εξωτερικό, είτε από την Ελλάδα είναι ένας ελληνικός τρόπος σκέψης, είναι ο δρόμος προς την αθανασία. Αυτός που ευεργετεί, που προσφέρει στην πατρίδα του, γίνεται αθάνατος» πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηπέτρος ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όλους αυτούς που μας στηρίζουν και να τους τιμούμε πάντα» υπογραμμίζοντας ότι «ο φιλελληνισμός είναι διαχρονικός, ιδιαίτερα, δε, τον τελευταίο καιρό είναι σε μεγάλη άνθηση».

Ο κ. Παπαθεοδώρου χαρακτήρισε πολύ σωστό τον συσχετισμό της Ημέρας του Φιλελληνισμού με την Ημέρα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μίλησε για τη συνεργασία του Ιονίου Πανεπιστημίου με την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, σε διάφορες δράσεις, ώστε αφενός να καταγραφούν φορείς, αρχεία, ανθρώπινες ζωές Ελλήνων ευεργετών, αρχειακό υλικό, για να δημιουργηθούν μεγάλης κλίμακας πληροφοριακά συστήματα και αφετέρου να αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να αναπτυχθεί διαδικτυακό μουσείο για τον άγνωστο Έλληνα ευεργέτη, το οποίο θα απευθύνεται σε όλον τον κόσμο.

Στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που περιλαμβάνει περίπου 1.000 μνημεία, εκ των οποίων 17 είναι ελληνικά, αναφέρθηκε η κ. Τζιτζικώστα, επισημαίνοντας ότι «η ανάδειξη και η προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς οφείλει να αποτελέσει όχι μόνο εθνική προτεραιότητα αλλά και της διεθνούς κοινότητας».

Τέλος, στο συνέδριο έγινε και η παρουσίαση του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος «Υιοθέτησε και εσύ ένα μνημείο» από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει στόχο την ανεύρεση αναδόχων που θα κάνουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία και ανάδειξη μνημείων. Εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, με αποτέλεσμα εμβληματικά μνημεία, όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη ή το γλυπτό της Γοργόνας στην Κοπεγχάγη, να έχουν αποκατασταθεί με τη συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της κοινωνίας των πολιτών.

Σ. Αραβοπούλου – Δ. Μάνολης (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις