Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το Bios, αμέσως μετά την Πρωτομαγιά, δίνει χώρο στην άνοιξη του ελληνικού θεάτρου, με το Bob Theatre Festival.

Μια ιδέα του Γιάννη Σαρακατσάνη, ηθοποιού και σηνοθέτη της ομάδας AbOvo, που συγκεντρώνει, μέσα σε μια εβδομάδα επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν, σταντ απ κόμεντι, πάρτι, μουσική και τον διαγωνισμό νέων δημιουργών Scartch Night!

Από τις 4 και ως τις 10 Μαΐου, λοιπόν, όποιος βρεθεί στην Πειραιώς 84, θα έχει την ευκαιρία να δει είκοσι μία συνολικά νεανικές παραστάσεις, που ξεχώρισαν φέτος. Ανάμεσά τους, έξι πρεμιέρες, τον διαγωνισμό «Scratch Night», «φυτώριο», κυριολεκτικά, νέων ταλέντων και το «Celebrity Stand-up comedy night».

Ο διαγωνισμός του Scratch Night, αναδεικνύει νέες ομάδες που στο ξεκίνημά τους «αφήνονται» στο έλεος του κοινού, που αποφασίζει ποια από όλες είναι, τη συγκεκριμένη βραδιά, η αγαπημένη του.

Για το 2014 οι αγαπημένοι του κοινού του Bob Theatre Festival, ήταν οι ΡαΚουν, με το Honeymoon τους, οι οποίοι, με πολύ προθυμία, λύνουν όλες τις απορίες μας, απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εμπειρία τους στο BIOS και την πορεία τους εδώ κι ένα χρόνο.

*Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ποιοι είστε τέλος πάντων;
«Τα πέντε βασικά ΡαΚούν που δημιούργησαν την ομάδα είναι οι ηθοποιοί: Σελήνα Διαμαντοπούλου, Χρήστος Καρασαββίδης, Γιάννης Κόκας, Ιζαμπέλα Μπαλτσαβιά, Δώρα Παρδάλη. Αλλά έχουμε και μόνιμους συνεργάτες, όχι μόνο ηθοποιούς, που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε καμία ιδέα μας να πραγματοποιηθεί. Και εν πάση περιπτώσει, όπως είχε πει ο Ισοκράτης, ΡαΚούν είναι όποιος μετέχει της ρακουνίστικης φιλοσοφίας».

* Πότε και πού ξεκινήσατε;

«Η ομάδα δημιουργήθηκε ένα ζεστό απόγευμα στον τρίτο όροφο της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, εν μέσω προετοιμασίας για τις πτυχιακές εξετάσεις, όταν και αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στο Bob Festival πριν από ακριβώς ένα χρόνο.Οι πρώτες πρόβες γίνονταν στις αίθουσες της σχολής. ‘Αλλοτε κρυφά, άλλοτε όχι τόσο. Μικρή σημασία είχε. Εκείνο που μας ένωνε ήταν η απόφαση να κάνουμε το πρώτο βήμα. Κι αυτό δεν μπορούσε να κλειστεί σε καμία αίθουσα και σε καμία παρατήρηση».

* Γιατί ΡαΚούν;
«Το όνομα της ομάδας προέκυψε αρχικά απ´το δεύτερο συνθετικό της λέξης, το Κουν, ως φόρο τιμής στη σχολή που σπουδάσαμε. Το Ρα στην αρχή, δεν ξέρω. Ίσως γιατί μας φάνηκε αστείο».

* Γιατί ξεκινήσατε;
«Είχαμε αναπτύξει ένα κοινό υποκριτικό κώδικα οι πέντε μας, που μας βοηθούσε να καταλαβαινόμαστε χωρίς να χρειάζεται να εξηγούμε. Κυρίως, όμως, απ´τα χρόνια της δραματικής είμαστε φίλοι. Που έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, που εκτιμάμε και θαυμάζουμε ο ένας τον άλλο και που, τελικά, σκεφτήκαμε πως θα ήταν ωραία να αλλάζαμε τον κόσμο. Ή, έστω, ένα μικρό κομμάτι του».

* Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας στο Bios με το Bob Festival;

«Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε σε διαγωνισμό, οπότε προσπαθούσαμε να προσαρμοστούμε. Αλλά είδαμε δίπλα μας ανθρώπους που μας σέβονταν, είδαμε ομάδες που συγκινητικά προσπαθούσαν, είδαμε τα μέλη της ομάδας Abovo που είχαν αναλάβει τη διοργάνωση να μας αντιμετωπίζουν -όπως όλους- με επαγγελματισμό που σπάνια συναντάς. Το Bob Festival ήταν η αρχή όλων, ήταν η πρώτη μας μεγάλη δοκιμασία, ήταν ένας διαγωνισμός που απ´την αρχή κέρδισε την πίστη μας πως μπορούμε να διακριθούμε. Και πιο πολύ, την ικανοποίηση πως, ακόμη κι αν δεν κερδίζαμε, τουλάχιστον θα είχαμε περάσει καλά. Κι αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο πρώτος στόχος της ομάδας».

* Και τώρα; Συνεχίζετε ως ομάδα; Και πώς;

«Μετά τη νίκη μας στο διαγωνισμό μάς δόθηκε η δυνατότητα να ανεβάσουμε στο Bios την ολοκληρωμένη μορφή του έργου που παρουσιάσαμε. Έτσι λοιπόν, το “Honeymoon” όπως ονομάστηκε η παράσταση για ένα μήνα παρουσιάζοταν στο basement του Bios. Ο θεσμός, όμως, του Bob Festival που δίνει την ευκαιρία στη νικήτρια ομάδα να ξαναπαίξει την παράστασή της, μας ξαναφέρνει στις 7 Μαΐου να παρουσίαζουμε το ανανεωμένο “Honeymoon” για μία και μοναδική παράσταση, ενώ μία ημέρα πριν, στις 6 Μαΐου θα παρουσιάσουμε τη νέα πρόταση των ΡαΚούν, με τίτλο “ΡαΚούν in progress”, όπου θα δείξουμε να πρώτα δείγματα δουλειάς του νέου μας εγχειρήματος. Ελπίζουμε ο κόσμος να μας τιμήσει πάλι με την παρουσία του».

* Τέχνη μέσα στα χρόνια της κρίσης. Εσείς, τι ακριβώς θέλετε να κάνετε;
«Τα σχέδιά μας για το μέλλον είναι περίπου αμέτρητα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε, να καθιερωθούμε, να δείξουμε ιδέες και πράγματα που μας εκφράζουν. Κι επειδή ανήκουμε σ’ αυτή την ταλαιπωρημένη νέα γενιά ηθοποιών, θέλουμε να προτείνουμε ένα θέατρο που θα βασίζεται στην αγάπη, στην εκτίμηση και στο θέσφατο που επιτάσσει πως τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μας, οφείλουν να προσπαθήσουν».

* Και πως το βλέπετε, λοιπόν, σ’ αυτή τη συγκεκριμένη χώρα, αυτό, το μέλλον του θεάτρου;

«Το μέλλον του θεάτρου είμαστε όλοι εκείνοι οι νέοι ηθοποιοί που ξεκινάμε, οι δεκάδες πρωτότυπες ομάδες που έχουν ένα όραμα. Το μέλλον του θεάτρου είναι όλοι εκείνοι που πιστεύουν πως ο ηθοποιός δεν είναι χόμπι, αλλά επάγγελμα, κουραστικό κι απαιτητικό και οι ηθοποιοί δεν είναι εύποροι χομπίστες αλλά άνθρωποι που έχουν σπουδάσει κι απαιτούν να πληρώνονται για τη δουλειά τους. Απαιτούν να μην τους συμπεριφέρονται ως αντικείμενα αλλά ως επαγγελματίες. Το μέλλον του θεάτρου είναι οι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς που αγαπούν τη δουλειά τους και συμπυκνώνουν το νόημα της ζωής σε ένα χαμόγελο, σε ένα όραμα, σε μια σελίδα»

* Πόσο σαρκοφάγοι πια;
«Όσο σαρκοβόροι θεωρούνται εκείνοι που δεν φοβούνται τις δυσκολίες, τις βροχερές μέρες, τα αβέβαια μέλλοντα. Όσο σαρκοβόροι θεωρούνται όσοι πιστεύουν πως κανένας φόβος και καμιά τρομοκρατία δε νικάει την αγάπη».

Μαρία Μάζη (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις