Μετά την επιτυχημένη έκθεση για την τρισδιάστατη εκτύπωση, η νέα έκθεση της Στέγης «Adhocracy: Από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών» αφορά την επανάσταση στο σύγχρονο design, που φιλοδοξεί να κάνει την μετάβαση από το «Φτιάξτο μόνος σου» (DIY – Do It Yourself) στο «Φτιάξτο μαζί με άλλους» (DIWO – Do It With Others).

Η έκθεση θα παρουσιάσει τη φιλοσοφία και τα επιτεύγματα των δημιουργών που επιθυμούν να αλλάξουν το σύστημα, αλλάζοντας τον τρόπο που οι ίδιοι φτιάχνουν πράγματα.

Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει παραδείγματα κατασκευαστών που το έργο τους υιοθετεί τον σχεδιασμό ανοικτού κώδικα και δίνει έμφαση στην ιδέα των κοινών σε σχέση με την παραγωγή.

Η Adhocracy έχει επίσης παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη (New Museum, 2013) και στο Λονδίνο (LimeWharf, 2013). Στην ελληνική εκδοχή της έκθεσης υπάρχουν και νέα έργα μετά από ανοιχτό κάλεσμα της Στέγης για τη διαδικασία επιλογής έργων (υπήρξαν 173 υποβολές συμμετοχής από όλο τον κόσμο).

Η έκθεση, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, επιθυμεί να αναδείξει τη «Νέα Βιομηχανική Επανάσταση», χαρακτηριστικά της οποίας είναι η περιορισμένης κλίμακας παραγωγή και τα πρωτότυπα αντικείμενα από ανθρώπους που ανταλλάσσουν σχεδιαστικές ιδέες και συνεργάζονται σε διαδικτυακές κοινότητες, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού και οικονομικά προσιτές συσκευές παραγωγής.

Αυτή η νέα πραγματικότητα δεν απαιτεί μεγάλες γραμμές παραγωγής ή εργοστάσια με τυποποιημένες βιομηχανικές διαδικασίες. Αρκεί η παρουσία χώρων εργασίας με αλληλεπίδραση, όπου οι ιδέες πολιτών με κατάρτιση ή εμπειρία μπορούν να διασταυρωθούν, να γονιμοποιηθούν και να διαδοθούν.

Η έκθεση θα παρουσιάσει νέους τρόπους για την κατασκευή αντικειμένων και νέους τρόπους μάθησης μέσα από αυτές τις διαδικασίες, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή γνώση, ανοιχτή σε όλους.

Παράλληλα με την έκθεση, θα υπάρξουν εκδηλώσεις, εργαστήρια ανοικτά στο κοινό και ένα συμπόσιο (στις 18 Ιουνίου).

Θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο 36ωροι μαραθώνιοι σχεδιασμού και δημιουργίας αντικειμένων και εφαρμογών «Urban Design Fiction Hackathon», με σκοπό την προώθηση της δημιουργικότητας μέσα από την χρήση ανοικτού λογισμικού και hardware.

Οι μαραθώνιοι θα ξεκινήσουν στις 16 Μαϊου ο πρώτος και στις 13 Ιουνίου ο δεύτερος.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά, τις ώρες 12:00-21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις