Ευφάνταστα έργα μνημειακών διαστάσεων, ελαιογραφίες και έργα σινικής μελάνης, -που αποκαλύπτουν τη δύναμη των προσωπικών μορφοπλαστικών κατακτήσεων του Παναγιώτη Τέτση- παρουσιάζει η νέα έκθεση με τίτλο «Π. Τέτσης: Η αποθέωση του τοπίου. Ζωγραφική 2010-2014», που εγκαινιάστηκε χθες στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και πλήθος κόσμου.

«Ο Τέτσης για μένα είναι ο μύστης της αλήθειας της ζωής και της καθαρής ζωγραφικής. Πάντα τον θαύμαζα και τον θαυμάζω γιατί έστρεψε την πλάτη του στις ανεικονικές επιταγές και τα ανεικονικά κελεύσματα της εποχής μας, εστιάζοντας όλες του τις δυνάμεις στην ποιοτική ζωγραφική» ανέφερε στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη, Βασίλης Θεοχαράκης τονίζοντας πως «η σπουδαία αυτή έκθεση είναι αφιερωμένη στο πολυδιάστατο έργο του μεγάλου μας ζωγράφου και σηματοδοτεί την προσπάθεια του πολιτιστικού Ιδρύματος για την προβολή και ανάδειξη της δουλειάς των κορυφαίων δημιουργών που συμβάλλουν άμεσα στην εδραίωση και εξέλιξη της τέχνης στη χώρα μας».

«Οι πρόσφατοι μνημειακοί του πίνακες, που με περίσσια υπερηφάνεια παρουσιάζουμε στο Ίδρυμα μας, αποκαλύπτουν την αξεπέραστη ζωγραφική έκφραση ενός δημιουργού που γύμνασε το βλέμμα του για αρκετές δεκαετίες στην απόδοση αυτής της ίδιας της πνοής του ελληνικού τοπίου», συμπλήρωσε.

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ανέφερε μεταξύ των άλλων: « Ο Τέτσης έχει θρέψει το βλέμμα του με μια διαρκή άσκηση, που έχει κατατεθεί στην πλούσια συγκομιδή της δημιουργίας του. Είναι, ένας από τους τελευταίους οπαδούς της ζωγραφικής του βλέμματος. Για τον ζωγράφο του βλέμματος ο κόσμος, ακόμη και η πιο απλή καθημερινότητα, είναι μια διαρκής αποκάλυψη. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι βλέμμα και πνεύμα δεν συμπορεύονται αδιάκοπα στη δημιουργία του. ‘Αλλωστε, ο ίδιος έχει δηλώσει: “το συναίσθημα για μένα και η ιδέα συμβαδίζουν”».

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης και διευθυντή του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη, Τάκη Μαυρωτά, οι 27 πίνακες, που πρωτοπαρουσιάζονται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, αποκαλύπτουν «τα νέα αισθητικά στοιχεία ενός έργου που αντιστρατεύεται το άγνωστο, το άπειρο και το χάος» .

«Ο Τέτσης ζει το παρόν και αντιμετωπίζει την τέχνη στις οικουμενικές της διαστάσεις μέσα από την πρωτοτυπία της έκφρασης ενός γνήσιου και αληθινού βιώματος. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το καταφύγιό του και η ζωγραφική του μέσο διεκδίκησης ελευθερίας, ομορφιάς, ζωντάνιας και απτών αισθήσεων, επιβεβαιώνοντας με τον πιο πειστικό τρόπο τον στοχασμό του Γιάννη Τσαρούχη, που έλεγε ότι “Έλληνας είναι ο καλλιτέχνης που έχει το θάρρος να βλέπει με τα μάτια του και να καλλιεργεί τον έρωτα μέσα του. Όλα τα άλλα είναι αισθητική χειροτεχνία”. Η ζωγραφική του Τέτση είναι η έκφραση του εαυτού του, μια αυθεντική και αισθησιακή εικόνα του κόσμου» κατέληξε.

Ο Παναγιώτης Τέτσης με τη σειρά του ευχαρίστησε το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη για τη φιλοξενία των έργων του και ξενάγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στους χώρους της έκθεσης.

Η έκθεση «Π. Τέτσης: Η αποθέωση του τοπίου. Ζωγραφική 2010-2014» συνοδεύεται από ομότιτλο πολυσέλιδο κατάλογο, με όλα τα εκτιθέμενα έργα και κείμενα των Κικής Δημουλά, Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, Τάκη Μαυρωτά και Ν. Π. Παΐσιου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις