“Έτος 2015 αφιερωμένο στον Νίκο Μαμαγκάκη, Ρεθεμνιώτη Μουσικοσυνθέτη” ανακήρυξε τη χρονιά που διανύουμε ο Δήμος Ρεθύμνου, αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά του μεγάλου Ρεθυμνιώτη συνθέτη.

Το Ρέθυμνο, θέλοντας να τιμήσει επάξια τη μνήμη του διοργανώνει σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, ώστε μεταξύ άλλων, να αναδειχθεί ο Νίκος Μαμαγκάκης και να γνωρίσουν οι πολίτες τον άνθρωπο, τον ενεργό πολίτη αλλά και τη σημασία του έργου του ως δημιουργού, που έχει χαρακτηρισθεί από τους σημαντικότερους παγκοσμίως.

Την αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης, με την παρουσίαση της έκδοσης “Νίκος Μαμαγκάκης, Τιμή στον Ρεθύμνιο δημιουργό”, το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στο Σπίτι του Πολιτισμού. Η σχολική κοινότητα του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου θα παρουσιάσει την έντυπη έκδοση-αφιέρωμα στην προσωπικότητα και το έργο του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη αποτίνοντας έτσι, την οφειλόμενη τιμή στον Νίκο Μαμαγκάκη και κοινωνώντας τις αξίες του έργου του στους μαθητές και αυριανούς πολίτες.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης, που έχασε τη μάχη από την επάρατη νόσο, 24 Ιουλίου 2013, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο στις 3 Μαρτίου 1929. Η μουσική του πορεία είχα αφετηρία το Ωδείο Αθηνών και δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητάει παράδρομους στους μουσικούς δρόμους, διαφορετικά ηχοχρώματα και γνώσεις, όπως όταν μαθήτευσε στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Μονάχου ή όταν είχα δασκάλους του τους Καρλ Ορφ και Γκέντσμερ.

Πέρα από τα γνωστά του έργα ο Νίκος Μαμαγκάκης, πειραματίστηκε ζωηρά με τη δημοτική μουσική, στοιχεία της οποίας με μαεστρία και εποικοδομητική φαντασία και μουσική αισθητική πέρασε και στις δυτικού τύπου συνθέσεις του.

Μουσικές του συναντάμε σε μεγάλες ορχήστρες, στον κινηματογράφο, το θέατρο, σε αυτοσχεδιαστικές ενορχηστρώσεις από διάφορα μουσικά σχήματα αλλά και την όπερα.