Κάννες: Χειροκροτούσαν όρθιοι το «Ζ» του Γαβρά

Κάννες: Χειροκροτούσαν όρθιοι το «Ζ» του Γαβρά
Τον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, καταχειροκρότησαν όρθιοι οι θεατές στις Κάννες, στην επίσημη προβολή (18/5) της ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας του «Ζ», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Η προβολή της θρυλικής ταινίας πραγματοποιήθηκε με απόφαση του φετινού φεστιβάλ Καννών να τιμήσει τον Κώστα Γαβρά στο πλαίσιο τού τμήματος Cannes Classics.

Το έργο του Έλληνα σκηνοθέτη εξήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό, για την ικανότητά του να ξεπερνά τα σύνορα, να αποτελεί φορέα μηνυμάτων για τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη.

«Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη είναι η ίδια η δημοκρατία», τόνισε ο διάσημος σκηνοθέτης ενώ ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, που παραβρέθηκε στην προβολή τόνισε ότι, «η τιμή στο πρόσωπο του Κώστα Γαβρά είναι τιμή για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Επιβραβεύει έναν κινηματογράφο που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έναν κινηματογράφο που επιτελεί ρόλο πνευματικό και παιδαγωγικό, ασκεί δε ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια: παιδαγωγεί υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες».

Στην προβολή, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, παραβρέθηκαν επίσης η σύζυγος του Κώστα Γαβρά, Μισέλ Γαβρά, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Αλέξης Γρίβας, ο διευθυντής της Γαλλικής Ταινιοθήκης Σερζ Τουμπιανά, η διευθύντρια του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου, Φρεντερίκ Μπρεντάν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού της Αλγερίας (όπου γυρίστηκε το «Ζ») Νεσρούν Μπολιχίλ και άλλοι παράγοντες της διεθνούς κινηματογραφίας, με ορισμένους από τους οποίους ο Νίκος Ξυδάκης, είχε νωρίτερα συζητήσει τις δυνατότητες του ελληνικού κινηματογράφου στο ευρωπαϊκό τοπίο.

Σε μια τέτοια συζήτηση ο Κώστας Γαβράς επισήμανε πως «χρειάζεται να υπάρξει ακόμα εντονότερη παρουσία του ελληνικού σινεμά, γενικότερα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό». Και συνέχισε: «Μέσω του πολιτισμού μπορεί και πρέπει να φανεί η αληθινή Ελλάδα, πέρα από τα στερεότυπα στα οποία προτιμούν πολλοί να περιορίζονται. Λένε μερικοί ότι έχουμε μια κυβέρνηση ριζοσπαστών. Δεν είναι αλήθεια. Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, ριζοσπαστική είναι η ίδια η δημοκρατία. Η χώρα μας χρειάζεται να κυβερνηθεί από νέους ανθρώπους χωρίς παρελθόν πολιτικών και οικονομικών δυναστειών».Το «Ζ», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού, «θα τιμηθεί και στο Φεστιβάλ της Λυών, ενώ μαζί με κάποιες ακόμα από τις σημαντικότερες ταινίες του κ. Γαβρά θα βγει και πάλι στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο. Αλλωστε, δεν έχει πάψει να έχει ζήτηση από τις τηλεοράσεις όλου του κόσμου. «Ακόμα και σήμερα συναντώ ανθρώπους που μου λένε ότι αυτή η ταινία έχει αλλάξει τη ζωή τους», είπε ο διάσημος σκηνοθέτης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες μαζί με τον κ. Ξυδάκη και τον κ. Γρίβα το περίπτερο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στις Κάννες, όπου του προσφέρθηκαν σε dvd μερικές από τις ταινίες των νέων Ελλήνων ομότεχνών του, που αποτελούν συμπαραγωγές του ΕΚΚ.

Μια τέτοια ταινία, που ο κ. Γαβράς είχε ήδη δει μαζί με όλους τους θεατές του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ είναι «Ο Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου. «Είναι μια πολύ καλή ταινία και ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας πολύ καλός σκηνοθέτης στον οποίο ο νέος ελληνικός κινηματογράφος μπορεί να υπολογίζει», δήλωσε ο κ. Γαβράς.

Όπως είναι γνωστό, καταλήγει η ανακοίνωση «"Ο Αστακός" είναι η πρώτη ελληνική ταινία μετά από 17 χρόνια, μετά, δηλαδή, το "Μια αιωνιότητα και μια μέρα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα συμμετέχοντας στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Το 2009 ο κ. Λάνθιμος είχε βραβευθεί συμμετέχοντας στο τμήμα του φεστιβάλ "Ένα κάποιο βλέμμα" με την ταινία του "Κυνόδοντας". Ένας άλλος, επίσης διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης, ο κ. Πάνος Κούτρας, συμμετέχει φέτος ως μέλος της κριτικής επιτροπής του τμήματος "Ένα κάποιο βλέμμα". Πέρυσι, στο πλαίσιο του ίδιου αυτού τμήματος είχε προβληθεί η ταινία του "Xenia"».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ