Την έκθεση ενός ξεχωριστού καλλιτέχνη, αναγνωρισμένου εδώ και χρόνια στο διεθνές στερέωμα, με αλλεπάλληλες συμμετοχές στην “Ντοκουμέντα” του Κάσελ και τιμημένου με τον Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε του 2005, αλλά κι΄ επίσης γνωστού από παλαιότερες εκθέσεις του και στο ελληνικό κοινό, του Γερμανού Τόμας Σούτε (Thomas Schutte), παρουσιάζει η γκαλερί Bernier Eliades.

Ανήσυχος διαρκώς ως καλλιτέχνης, ο Σούτε, έχει πειραματισθεί, με πλήθος τεχνικές και μορφές έκφρασης του λεξιλογίου της σύγχρονης τέχνης (ακουαρέλες, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, γλυπτική) κι΄ έχει κατακτήσει δεξιοτεχνικά τη δυνατότητα να πλάθει, με καθένα από αυτά, τη δική του άποψη για την οντολογική, αλλά και για την κοινωνική σημασία των έργων του και της τέχνης.

Σε πολλά από τα ιδιαίτερα, μεγάλα ή μικρά γλυπτικά έργα του Σούτε, οι σαφείς αναφορές του Γερμανού καλλιτέχνη στον Ροντέν, τον Πικάσο, ή τον Χένρι Μουρ, -όπως στα μνημειακά του έργα “Γυναίκες”, ή “Άνδρας στη Λάσπη”, – δεν γίνονται απλώς σαν ένας φόρος τιμής, ή μία άμεση επιρροή, αλλά, απεναντίας διακριτικά, μεταπλάθει το πνεύμα της αντίληψης και την πρόθεση της τεχνικής του αρχικού καλλιτέχνη, μεταθέτοντάς το αριστοτεχνικά στο νέο επίπεδο και περιβάλλον της σημερινής κατάστασης που περιβάλλει το έργο.

Τα έργα του Σούτε εμφανίζουν μία σαφή θεατρικότητα και ζωντάνια, που τα βοηθά να μεταδίδουν έναν αφηγηματικό και ζωντανό χαρακτήρα στα θέματά του (ενδεικτικό το έργο του 14 Skizzen zum Projekt Großes Theater, ’14 Σκίτσα για το project του Μεγάλου Θεάτρου).

Ο ίδιος, δεν στέκει αμέτοχος στις κοινωνικές προκλήσεις, όπως και δεν είναι αδιάφορος στην όποια υπαρξιακή αγωνία της εποχής μας και γενικότερα της ανθρώπινης κατάστασης.

Ο θεατής νιώθει διαρκώς ότι τον καλούν σε μία ερμηνεία, πολλαπλή στη θεματολογία της και δυναμική στη μορφή της.

Τα έργα του, άλλωστε, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μοιάζουν με τα “δυστοπικά”, αλλά δυναμικά σπαρακτικά σώματα του Φράνσις Μπέικον, που δημιουργούν μια άλλη “λογική της αίσθησης”, για τον περίγυρο και τον κόσμο, τέμνοντας διαρκώς τα επίπεδα της ζωής, της τέχνης και της ερμηνείας τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις