Με πρωτοσέλιδα αφιερώματα και πανηγυρικούς τίτλους όπως «Οι δόξες της Ελλάδας» υποδέχονται τα καναδικά ΜΜΕ τη μεγάλη έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 5 Ιουνίου στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά, στην Οττάβα, το οποίο δέχεται ετησίως 1,2 εκατ. επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο.

Η έκθεση «Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great» σχεδιάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τέσσερα σημαντικά μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ: Pointe à Callière Montreal Museum of History and Archaeology (Μόντρεαλ), Canadian Museum of History (Οττάβα), Field Museum (Σικάγο)και National Geographic Museum (Ουάσινγκτον). Περιλαμβάνει περισσότερα από πεντακόσια εκθέματα, αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας, που προέρχονται από 22 ελληνικά μουσεία.

Με τα περισσότερα από τα εκθέματα να ταξιδεύουν για πρώτη φορά σε μουσεία της Β. Αμερικής και ένα μουσειολογικά ευρηματικό σχεδιασμό, που εστιάζει στον άνθρωπο, καθώς και με μία μεγάλη ποικιλία διαδραστικών δρώμενων, αλλά και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, η έκθεση παρουσιάστηκε ήδη με τεράστια επιτυχία και θεαματική προσέλευση επισκεπτών στο Μουσείο Pointe à Callière Museum of History and Archaeology στο Μόντρεαλ.

Από αύριο έως τις 12 Οκτωβρίου συνεχίζει το ταξίδι της στον Καναδά, όπου και θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Field Museum στο Σικάγο (από 24 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016) και στο National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον (από 26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου 2016).

Κεντρικό θεματικό άξονα της έκθεσης αποτελούν οι Έλληνες ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα, ξεκινώντας από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, προχωρώντας στον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα, τον επώνυμο αριστοκράτη και καταλήγοντας σε επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος, όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, και σε ιστορικές φυσιογνωμίες, όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Η έκθεση, το χρονολογικό πλαίσιο της οποίας καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από το 6.000 π.Χ. περίπου μέχρι το 2ο αι. π.Χ., διαρθρώνεται σε δέκα θεματικές ενότητες («Προοίμιο: Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο», «Οι Μυκηναίοι», «Όμηρος: Μύθος και Ιστορία», «Αριστοκράτες», « Αθλητές και Πανελλήνιοι Αγώνες», «Κούροι και Κόραι», «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», «Αθηναίοι και Δημοκρατία», «Φίλιππος Β΄», «Μέγας Αλέξανδρος. Η αυγή ενός νέου κόσμου»).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις