Μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λυρικού θεάτρου της χώρας μας, η mezzo σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη, πρωταγωνιστεί σε δύο μεγάλες παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών, το φετινό καλοκαίρι.

Στα πλαίσια της Καμεράτα και υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, η καλλιτέχνης με τις διεθνείς περγαμηνές ερμηνεύει στις 24 Ιουνίου στο Ηρώδειο, την Kate στο κλασικό μιούζικαλ «Kiss Me Kate» (στίχοι Cole Porter) και στις 7 και 8 Ιουλίου, την Ηλέκτρα στην όπερα δωματίου του Γιώργου Κουρουπού, (κείμενο Γιώργος Χειμωνάς), «Πυλάδης».

Η Ειρήνη Καράγιαννη σε μια κορυφαία χρονική στιγμή της καριέρας της ξεδιπλώνει το ταλέντο της και αναμετριέται με μεγάλα έργα ακροβατώντας αφενώς ανάμεσα στη μεταθεατρική προσέγγιση του Σάιξπηρ από το «Ημέρωμα της Στρίγγλας με άμεσες αναφορές στο Μπρόντγουέικαι αφετέρου στις κρυφές πλευρές των μεγάλων τραγικών ηρώων του αρχαιοελληνικού δράματος.

Η πολύπλευρη εκφραστικότητα, το πάθος και το μέτρο αποτυπώνονται εύστοχα μέσα από τη λυρική έκφραση της.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη

Μεσόφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μονωδία στη Ρώμη, στο Λονδίνο και στο Μιλάνο, με υποτροφίες «Μαρία Κάλλας» και «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Απέσπασε το 1ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Τζουζέππε ντι Στέφανο (Τράπανι Σικελίας), όπου πρωτοεμφανίστηκε ως Κάρμεν.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε παραγωγές της ΕΛΣ, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, του ΜΜΑ, του ΜΜΘ, καθώς και σε θέατρα του εξωτερικού, όπως Όπερα της Ρώμης, Κομουνάλε της Φλωρεντίας, Ρέτζο – Τορίνο, Θέρμες του Καρακάλλα, Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα της Φραγκφούρτης, Λίνμπορυ Στούντιο του Κόβεν Γκάρντεν, Μάσσιμο – Παλέρμο, Κομουνάλε – Μπολόνια, Όπερα της Γκουαντζού κ.α., σε έργα προκλασικού έως σύγχρονου ρεπερτορίου (Κάρμεν, Γάμοι του Φίγκαρο, Σταχτομπούτα, Κουρέας της Σεβίλλης, Παραμύθια του Χόφμαν, ο ιππότης του Ρόδου, Ιταλίδα στο Αλγέρι, Νόρμα, Ο κόμης Ορύ, Έτσι κάνουν όλες, Δον Κιχώτης, Βέρθερος, κ.α.).

Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, τη Συμφωνική της ΕΡΤ και έχει ερμηνεύσει πρώτες παγκόσμιες έργων πολλών σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Έχει ηχογραφήσει για τις εταιρείες ΕΜΙ και MDG.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις