Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Sofilm, σχολιάζει τη σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους «θεσμούς» και τονίζει την σημασία της Ελλάδας για τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.

«Οι Γερμανοί είναι καθάρματα», λέει ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ και εξηγεί: «διαγράψαμε όλα τους τα χρέη, ξαναχτίσαμε τα σπίτια τους, και τους επιτρέπεται να εισβάλλουν στην Ελλάδα ως τουρίστες».

Πριν από πέντε χρόνια, ο Γάλλος σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν χρωστάει τίποτα, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι θα έπρεπε να δίνουν δέκα δολάρια στην Ελλάδα κάθε φορά που χρησιμοποιούν τη λέξη «επομένως», καθώς πάνω σε αυτήν τη λέξη-καταλύτη της αριστοτελικής σκέψης έχει οικοδομηθεί ολόκληρος ο σύγχρονος πολιτισμός.

Ανάλογη θέση αναπτύσσει και στην πρόσφατη συνέντευξη στο «SoFilm» απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Τιερί Λούνας για το αν οι Έλληνες έχουν δίκιο να ζητούν πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία.

«Φυσικά κι έχουν δίκιο! Και σας προτείνω να δείτε την ταινία «Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας» του Κρις Μαρκέρ στην οποία αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα χρωστάμε στην ελληνική σκέψη, η οποία διήρκησε για χιλιάδες χρόνια».

Ο Γκοντάρ αναφέρεται στο διάσημο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Κρις Μαρκέρ, «Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας», το οποίο αποτελείται από 13 είκοσι-πεντάλεπτα επεισόδια και προβλήθηκε πρώτη φορά στη γαλλική τηλεόραση το καλοκαίρι του 1989.

«Η ταινία μας δείχνει πώς η ελληνική σκέψη επηρέασε ακόμη και την Ιαπωνία. Αφιερώστε ένα βράδυ στο να δείτε την ταινία «Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας» και το πρόβλημα ανάμεσα στην Γερμανία, την Ευρώπη και την Ελλάδα θα έχει διευθετηθεί για εσάς. Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να γονατίσουν μπροστά στην Ελλάδα και να της πουν: “ευχαριστώ”».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις