Αντί της προγραμματισμένης κινηματογραφικής όπερας, «Τα Παραμύθια του Χόφμαν» των Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρέσμπεργκερ, την Δευτέρα 13 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, θα προβληθεί το «Φίλησε με Θανάσιμα» (1955) του Ρόμπερτ Όλντριζ στο πλαίσιο του 5ου Athens Open Air Film Festival (Ώρα έναρξης: 21.00 | Είσοδος Ελεύθερη).

Αδιανόητα τολμηρή για την εποχή της, άκρως μηδενιστική και σχεδόν παρανοϊκή σε θεματική και φόρμα, η ταινία «Φίλησε με Θανάσιμα» άλλαξε το είδος των αστυνομικών ταινιών, απέκτησε φανατικούς θαυμαστές, όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και άνοιξε το δρόμο σε μετέπειτα αναρχικά φιλμ όπως το «Fight Club» του Ντέιβιντ Φίντσερ.

Εξήντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της, το 5ο Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει σε επετειακή προβολή μία από τις κορυφαίες ταινίες όχι μόνο του φιλμ νουάρ, αλλά και ολόκληρου του αμερικανικού σινεμά.

Βασισμένος σε βιβλίο του Μίκι Σπιλέιν, ενός από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Ρόμπερτ Ολντριτζ («Τι Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν») παίρνει μια φαινομενικά στερεοτυπική πλοκή μυστηρίου και τη μεταμορφώνει σε μια εντελώς αντισυμβατική ταινία, η οποία παραμένει εξίσου μοντέρνα και συγκλονιστική μέχρι σήμερα.

Η αλλαγή της ταινίας οφείλεται στην άρνηση της γαλλικής εταιρείας Tamasa να επιτρέψει στο φεστιβάλ την καταβολή του ενοικίου μετά την προβολή της. Μολονότι δόθηκαν όλες οι γραπτές εγγυήσεις από τη μεριά του Φεστιβάλ, ότι θα προχωρήσει η εξόφληση της ταινίας αμέσως μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας, η γαλλική εταιρεία αρνήθηκε και απαγόρεψε την προβολή.

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ (Ιούλιος – Αυγούστος – Σεπτέμβριος) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το: www.cinemag.gr. Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ, τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις