«Σύγχρονοι νομάδες στήνουν σκηνές στην ελληνική περιφέρεια και ενθαρρύνουν μικρούς και μεγάλους, τοπικές κοινωνίες και πόλεις ολόκληρες να κάνουν κάτι που σήμερα φαντάζει πολυτέλεια. Να ξετυλίξουν τη δική τους αφήγηση».

Οι νομάδες αυτοί, οι νέοι της ομάδας Caravan Project, την Κυριακή 11 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα, στο Οροπέδιο της Νίδας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Ανώγεια, θα συναντηθούν με όλους εκείνους τους ανθρώπους που διατηρούν μια ζωτική σχέση με τη Νίδα.

Όλοι τους νέοι καλλιτέχνες, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει ένα μεγάλο οδοιπορικό, με εμπειρίες που γράφουν ιστορίες, θα καθίσουν σε έναν ανοιχτό κύκλο στη μεγάλη σκηνή του Caravan Project που θα στηθεί στο οροπέδιο, ώστε να μοιραστούν σκέψεις, μνήμες, εικόνες, ιστορίες, αισθήσεις και ακούσματα, με απλούς ανθρώπους. Βοσκούς, καλλιτέχνες, ορειβάτες, μουσικούς.

Την Κυριακή στο «ραντεβού της Κυριακής» όπως το ονόμασαν, στο οροπέδιο της Νίδας, όλοι τους θα έχουν κάτι να πουν… Ο καθένας από τη δική του βιωματική εμπειρία με το τοπίο της συγκεκριμένης γης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έλεγε: «Το τοπίο επιδρά στη ψυχή του ανθρώπου σαν μουσική, το τοπίο μένει το ίδιο, μα η ψυχή που το δέχεται θαμπώνεται…». Αυτή τη θαμπάδα ψάχνει συνεχώς η ομάδα του Caravan Project και ταξιδεύει στην Ελλάδα απ΄ άκρη σε άκρη. Με ένα αυτοκινούμενο όχημα από το 2011, οι σύγχρονοι Έλληνες νομάδες, συλλέγουν και διαδίδουν ξεχωριστές ιστορίες ανθρώπων που μπορούν να συγκινήσουν και να εμπνεύσουν.

Οι κινηματογραφιστές, φωτογράφοι και ερευνητές της ομάδας, τριγυρνούσαν τους τελευταίους τρεις μήνες σε χωριά της Κρήτης, εξερευνώντας και καταγράφοντας μοναδικές ιστορίες τόπων και ανθρώπων.

Θαμπωμένοι όμως από την αρχετυπική ομορφιά όπως επισημαίνουν, την ιερότητα και την ιστορία του τοπίου της Νίδας, η ομάδα αποφάσισε να κλείσει το οδοιπορικό της στην Κρήτη με μια δράση συλλογικής αφήγησης αφιερωμένη στη Νίδα, στο Οροπέδιο της ψηλότερης κορφής της Κρήτης.

Με δύο μογγολικές σκηνές η ομάδα των νέων αυτών ανθρώπων, σταθμεύει σε ελληνικές πόλεις – για ένα μήνα σε καθεμία – και προσκαλεί το κοινό σε μια σειρά πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Ανάμεσα σε αυτές και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, εργαστήρια ιστοριών για ενήλικες, προβολές ντοκιμαντέρ, κοινοτικές δράσεις που αναδεικνύουν τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα των τόπων και αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όλα με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις