Τη νέα δουλειά του «Ικέτιδες», γραμμένη από τον ίδιο και εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Αισχύλου, παρουσιάζει σήμερα στο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρνούντουμ στην Αυστρία, σε δική του σκηνοθεσία και με το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο Κολωνίας», ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος.

Το έργο θα ανέβει στα ερείπια του μεγάλου αμφιθεάτρου της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ -όπου είναι και η έδρα του Φεστιβάλ, το οποίο ίδρυσε πριν 25 χρόνια και διευθύνει μέχρι σήμερα ο Ελληνοιταλός σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πιέρο Μπορντίν- δίπλα στη σημερινή αυστριακή κωμόπολη Πετρονέλ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Βιέννης κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.

Εικοσιπέντε χρόνια δημιουργικής παρουσίας στη Γερμανία, όπου και έγινε γνωστός για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος ο Κώστας Παπακωστόπουλος, που είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολωνίας.

Το έργο «Ικέτιδες» του Κώστα Παπακωστόπουλου αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας με τίτλο «Η τρέλα των Θεών», που παρουσιάζει τις διαφορετικές πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Ο κύκλος της κρίσης ξεκίνησε με το έργο «Πλούτος, ο χορός των αγανακτισμένων» το 2012, συνεχίσθηκε με τις «Εκκλησιάζουσες» το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2014 με το έργο «Ικέτιδες» με θέμα αυτή τη φορά μια ιδιαίτερη πλευρά της κρίσης: τον ξένο – πρόσφυγα.

Κάτω από τον μανδύα του χορού των Δαναϊδων, μέσα από μια γλωσσική βαβυλωνία, ξεδιπλώνεται στο νέο έργο του «Ικέτιδες» η ιστορία σύγχρονων προσφύγων και ταυτόχρονα παρουσιάζεται με αποστασιοποιημένο βλέμμα η πολιτική στάση της Ευρώπης στο θέμα «πρόσφυγας», με το αρχαίο δράμα να συναντά εδώ το σύγχρονο θέατρο – ντοκουμέντο.

Ο Κώστας Παπακωστόπουλος γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε οικονομικές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ και συνέχισε με σπουδές Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, για να συνεργαστεί αργότερα με τους Ντίμιτερ Γκότσεφ στο Κρατικό Θέατρο της Κολωνίας και με το Φρανκ Κάστορφ στο Φόλκσμπιουνε του Βερολίνου.

Έγινε γρήγορα γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, ερευνώντας πολλαπλές δυνατότητες προσέγγισής του και προβάλλοντας έτσι το ελληνικό θέατρο στη χώρα αυτή.

Έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα κλασικούς Έλληνες συγγραφείς (Αριστοφάνη, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη), έργα νεοελλήνων θεατρικών συγγραφέων σε πρώτη γερμανική μετάφραση (Δημήτρη Κεχαΐδη, Βασίλη Ζιώγα, Δημήτρη Δημητριάδη), καθώς και ευρωπαίους που εμπνέονται από τον αρχαιοελληνικό μύθο (Heiner Müller, William Shakespeare, Dea Loher).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις