Έφυγε, σήμερα, από τη ζωή η εκδότρια Κάτια Λεμπέση, σε ηλικία 67 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η Κάτια Λεμπέση διήθυνε μέχρι πρόσφατα τις εκδόσεις «Κέδρος».

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε Εκπαίδευση στο Goddard College, στο Vermont της Αμερικής. Στη Μεταπολίτευση συμμετείχε στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα. Αρχικά, ίδρυσε το «Κύτταρο» που εξέδωσε τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία στην Ελλάδα. Το 1985, μαζί με τον σύζυγό της, Ευάγγελο Παπαθανασόπουλο, απέκτησε τον εκδοτικό οίκο «Κέδρος».

«Ο “Κέδρος” ήταν για εμάς λαχείο ζωής. Νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν μπροστά μας, που μας έφεραν μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες ευθύνες. Πάνω απ’ όλα, όμως, κρύβει μία ανυπέρβλητη μαγεία. Είναι ένας χώρος πολυδιάστατος, απρόβλεπτος και απαιτητικός, που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις» έγραφε σε κείμενό της στην επετειακή έκδοση «Το χρονικό του Κέδρου 1954-2004».

“Η Κάτια Λεμπέση υπήρξε μια ακούραστη αγωνίστρια- υπέρ του γυναικείου κινήματος, υπέρ του ποιοτικού βιβλίου, υπέρ της καλής ελληνικής λογοτεχνίας, υπέρ της ποιότητας ζωής” τόνισε σε δήλωσή της για την απώλεια της Κάτιας Λεμπέση, η αν. υπουργός πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και συμπλήρωσε: «Ανταποκρίθηκε πλήρως στις ευθύνες ενός ιστορικού εκδοτικού οίκου, του «Κέδρου», ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τους συγγραφείς, για όλον τον κόσμο της ανάγνωσης στη χώρα μας».

Η κηδεία της Κάτιας Λεμπέση θα τελεστεί τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, στις 16:00, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις