“Μακάρι κάποτε να μπορέσουν να έρθουν πίσω και τα πρωτότυπα. Η εφετινή επετειακή ΔΕΘ επιφυλάσσει ένα μεγάλο δώρο στους επισκέπτες της. Τις “Μαγεμένες”, τις “Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης”, οι οποίες επιστρέφουν 151 χρόνια μετά στην πόλη τους, υπό τη μορφή αντιγράφων, συνδέοντας την ιστορία με την προοπτική του μέλλοντος.

Συγχαρητήρια στη ΔΕΘ και τους φορείς της πόλης που συνέβαλαν στην υλοποίηση της πολυετούς προσπάθειας που κατάφερε να υλοποιηθεί μετά από πολλά έτη”, δήλωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου εγκαινιάζοντας την έκθεση των αντιγράφων των “Μαγεμένων” που φιλοξενούνται στο περίπτερο “3” της επετειακής 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Την κ. Θάνου που συνοδευόταν από τους υπηρεσιακούς υπουργούς: Επικρατείας Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο, Αναπαραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωάννη Γκόλια, τον αναπληρωτή του ίδιου υπουργείου Κωνσταντίνο Μουσουρούλη και τον Φίλιππο Τσαλίδη, υφυπουργό Εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης (αρμόδιο για τη Β. Ελλάδα), ξενάγησε στην έκθεση των αντιγράφων ο προϊστάμενος της εφορείας αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Σταμάτης Χονδρογιάννης οποίος έχει και την ευθύνη της μουσειογραφικής παρουσίασης των αντιγράφων στη διάρκεια της ΔΕΘ.

Γοητευτικά, σαν… παραμύθι (ο θρύλος των Incantadas στηρίζεται εξάλλου σε μια λαϊκή παράδοση, χωρίς ιστορική βάση) ο αρχαιολόγος διηγήθηκε την ιστορία για το παλάτι του Μεγαλέξανδρου, τον φιλοξενούμενο του βασιλιά της Θράκης, τη βασίλισσα ερωμένη του Μεγαλέξανδρου και τέλος την… κατάρα που πέτρωσε την ίδια και την ακολουθία της.

Το ρωμαϊκό μνημειακό σύνολο, ανήκε πιθανότατα σ’ ένα σημαντικό δημόσιο κτίριο στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης (στο βόρειο τμήμα της Ρωμαϊκής αγοράς).

Τα πρωτότυπα αγάλματα αποκολλήθηκαν, αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν με πλοίο στη Γαλλία με πρωτοβουλία του Γάλλου Εμμάνουελ Μιλέρ και την άδεια των -τότε Οθωμανικών αρχών της Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 1864. Έκτοτε φυλάσσονται στο μουσείο του Λούβρου.

Την τελευταία εικοσαετία έγιναν προσπάθειες για την επιστροφή των πρωτοτύπων ή αντιγράφων τους και πρόσφατα το αίτημα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Έκθεσης, του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ.

Έτσι, το αμφίπλευρο άγαλμα που αναπαριστά στη Μαινάδα και τη Νίκη “υιοθέτησε” το Εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Η ΕΥΑΘ επέλεξε το αμφίπλευρο άγαλμα του Διονύσου και της Αύρας, αυτό της Αριάδνης και του Διόσκουρου “υιοθετήθηκε” από τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης “υιοθέτησε” το τέταρτο αμφίπλευρο άγαλμα – αυτό της Λήδας με τον κύκνο – Δια και του Γανυμήδη με τον αετό-Δία…

Στα αποψινά εγκαίνια της έκθεσης, παρών ήταν επίσης ο πρόεδρος του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης.

Οι “Μαγεμένες” θα παραμείνουν στο περίπτερο “3” της ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της Έκθεσης ως και τις 15 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα αποφασισθεί η μεταφορά και έκθεση τους σε δημόσιο χώρο που θα αποφασισθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και το Δήμο Θεσσαλονίκης.