Θέατρο με… λίγα αλλά για πολλούς, νέα τιμολογιακή πολιτική (μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων όλων των κατηγοριών), αναπροσαρμογή των αμοιβών όλων των συντελεστών (“προς τα κάτω φυσικά”, όπως χαρακτηριστικά είπε), άμεση και συνεχή συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, αναζήτηση χορηγών, αλλά και …πίεση προς την Πολιτεία για μια ακόμη έκτακτη επιχορήγηση, ανακοίνωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, στην πρώτη του, σημερινή, δημόσια παρουσίαση του προγράμματος του θεάτρου για την ερχόμενη σεζόν, αλλά και των απόψεων που έχει ήδη διαμορφώσει, μετά την 20ημερη, από τον διορισμό του, ενημέρωση.

“Ενημερωνόμαστε για την κατάσταση του θεάτρου, προωθούμε λύσεις για τα προβλήματα και προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα” τόνισε ο κ. Αναστασάκης, εισαγωγικά, ενώ όσον αφορά τις κινήσεις, στις οποίες έχει ήδη προβεί, για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που απειλούσαν -όπως είπε- ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του θεάτρου, επισήμανε πως ανακτήθηκε η ρύθμιση των 150 δόσεων για τα χρέη προς το ΙΚΑ, που είχαν ξεπεράσει τα 2.700.000 ευρώ, αποδόθηκε μέρος των οφειλόμενων προς τους εργαζόμενους (ο ένας από τους 3,5 μισθούς που οφείλονταν) και σε λίγες ημέρες αναμένεται η επόμενη δόση της τακτικής επιχορήγησης που έχει ήδη εγκριθεί.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, “θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την πολιτική εξουσία για την επιστροφή του χρέους της Όπερας, που άδικα φορτώθηκε στις πλάτες του ΚΘΒΕ, τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ (περί τις 500.000 ευρώ), τους λογαριασμούς Internet, νερού, και άλλων παγίων εξόδων” τα οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, “αναρωτήθηκα γιατί αφέθηκαν ακόμη κι αυτά τα πάγια έξοδα ανεξόφλητα για μήνες ή και για χρόνια και, μάλιστα, σε περιόδους που κάποιοι φρόντιζαν ιδιαίτερα για τη δική τους εξόφληση. Πόσο μάλλον που οι συντελεστές παρέμεναν χρόνια απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν τις αποδοχές τους”.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ειδικά στην πολυσυζητημένη παραγωγή του ΚΘΒΕ, με τίτλο “Alexander the Great” (που στοίχισε 406.000 ευρώ τουλάχιστον), τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “μου είναι ανεξήγητο, γιατί ενώ τα χρέη έσφιγγαν ήδη το λαιμό του Κρατικού, η προηγούμενη διεύθυνση προχωρούσε σε μεγαλεπήβολες παραγωγές”.

Η παραγωγή ενός καλλιτεχνικού έργου δεν χρειάζεται μονάχα έμπνευση και ταλέντο. Απαιτείται σε ύψιστο βαθμό συνεργασία, τήρηση των νόμων και των κανόνων, τόνωση των πρωτοβουλιών του κάθε εργαζόμενου, οργανωτικές ικανότητες, καίριες αποφάσεις για προβλήματα που χρονίζουν, πνεύμα αλληλεγγύης” σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως “αυτός είναι ο δρόμος που πορευόμαστε πλέον, αυτόν τον δρόμο έχουμε χαράξει και σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε”.

“Έχει περάσει πια ο καιρός που το ΚΘΒΕ μπορούσε να ανταμείβει ανάλογα με την καλλιτεχνική πορεία ενός σκηνοθέτη, ενός σκηνογράφου, ενός μουσικού, ενός φωτιστή. Οι καιροί μας υποχρεώνουν να κάνουμε θέατρο με λίγα, αλλά για πολλούς” συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον προκάτοχό του -τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Βούρο- είπε χαρακτηριστικά πως …”πιθανότατα, για να σωρευθεί τέτοιο χρέος στο ΚΘΒΕ, οι ευθύνες δεν είναι μόνο του Γιάννη Βούρου, αλλά και των προκατόχων του. Οργίστηκα, όμως, όταν διαπίστωσα πως ο κ. Βούρος φρόντισε, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του θεάτρου, να τιμολογήσει τις δικές του συνεργασίες με το θέατρο κατά τη διάρκεια της θητείας του με το …ακριβότερο αντίτιμο. Οι τέσσερις σκηνοθεσίες (και δυο δραματουργικές επεξεργασίες παράλληλα) παραστάσεων, που ανέλαβε ο κ. Βούρος κατά τη διάρκεια της θητείας του, “άγγιξαν” τα …85.000 ευρώ, από τα οποία τού έχουν αποδοθεί τα 68.500. Όλα αυτά, πλην του μισθού του, που είναι 2.100 ευρώ, καθαρά, ανά μήνα”.

Χαμηλότερων τόνων και χωρίς υποψίες σχολίων για τους προκατόχους του, εμφανίστηκε ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ του Θεάτρου, καθηγητής του ΑΠΘ Άρης Στυλιανού.

“Δεν είμαστε πολιτικοί, δεν είμαστε κομματάρχες, σταρ. Είμαστε πολίτες της Θεσσαλονίκης, που αναλάβαμε σε μια δύσκολη συγκυρία. Θα σεβαστούμε με θρησκευτική ευλάβεια και το τελευταίο ευρώ του θεάτρου” δήλωσε, σημειώνοντας πως “θα ήταν καλό για οποιαδήποτε διοίκηση να μην καθορίζεται με βάση κομματικά κριτήρια και να αλλάζει με την αλλαγή των κυβερνήσεων” (σ.σ. η θητεία του νέου Δ.Σ. είναι μόλις δεκάμηνης διάρκειας -ως τις αρχές Ιουνίου του 2016- οπότε και λήγει η βίαια διακοπείσα θητεία του προηγούμενου Δ.Σ. Αντίστοιχη είναι η διάρκεια της θητείας του κ. Αναστασάκη, καθώς ο αρχικός διορισμός του αφορά τη συμπλήρωση της θητείας του κ. Βούρου ως τον Μάιο του 2016).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ανακοινώθηκαν, επίσης, οι πρώτες παραγωγές (επαναλήψεις παραστάσεων της προηγούμενης περιόδου στην πλειονότητά τους) για το 2015 – 2016.

Πρόκειται για τον “Ρωμαίο και Ιουλιέτα On the road”, στη Νεανική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Στέλιου Χατζηαδαμίδη, βασισμένο στο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, (από τις 4 Οκτωβρίου στη Μονή Λαζαριστών) “Του Κουτρούλη ο γάμος” του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή (από τις 9 Οκτωβρίου), η νέα παραγωγή “Ο Μυστικός Κήπος” της Φράνσις Χόντγκσδον Μπαρνέτ στην Παιδική Σκηνή σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη (από τις 11 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο) και “Ο Γλάρος” του Αντόν Τσέχωφ, από τις 28 Οκτωβρίου, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Βούρου (η παραγωγή, στην οποία θα διατηρηθεί η σκηνοθεσία του κ. Βούρου, αλλά θα αντικατασταθεί ως πρωταγωνιστής από άλλον ηθοποιό, είχε διακοπεί “βίαια” μετά την πρεμιέρα της, λόγω των στάσεων εργασίας των ηθοποιών).

Στο πρόγραμμα του Οκτωβρίου θα ενταχθεί και η παράσταση του καλοκαιριού “Η απολογία του Σωκράτη”. Τον ίδιο μήνα θα απλωθούν στην πόλη και την περιφέρεια και οι δράσεις του Κρατικού, πέρα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, με μικρές ομάδες ηθοποιών του θεάτρου.

Επίσης, στις σκέψεις του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή είναι να διοργανωθεί ένα “τουρνουά 5×5” (πέντε παραγωγές από πέντε θεατρικές ομάδες της πόλης), στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, στο διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2016.

Όσον αφορά τέλος τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΚΘΒΕ, οι τιμές των εισιτηρίων ορίστηκαν στα 13 και 10 ευρώ (κανονικά) και 8 ευρώ (εκπτωτικό για φοιτητές και άτομα άνω των 65 ετών) στα 10 και 6 ευρώ (σχολικό) για τις παραστάσεις της Παιδικής σκηνής, στα 5 ευρώ για τις λαϊκές παραστάσεις (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη), δωρεάν εισιτήρια για ανέργους (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) και στα 5 ευρώ για δασκάλους-καθηγητές και πολύτεκνους.

Πηγή: ΑΜΠΕ