Η ηθοποιός, σκηνοθέτις και καθηγήτρια του θεάτρου Λυδία Κονιόρδου, «γέννημα θρέμμα» και συνεργάτις του Εθνικού Θεάτρου καθώς και υποψήφια στις επικείμενες εκλογές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετείται σήμερα με επιστολή της προς τον Τύπο υπέρ του Στάθη Λιβαθινού, στηρίζοντας τον καλλιτεχνικό διευθυντή της πρώτης κρατικής σκηνής και τις προτάσεις του, που έχουν δημιουργήσει ρήξη με το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου.

«Σε όλες τις νέες αναλήψεις της διεύθυνσης του Εθνικού, με το πρόσχημα των καλλιτεχνικών κριτηρίων, όμως κυρίως για λόγους αντιπολίτευσης, υπήρξε πάντα μία επίθεση στο πρόσωπο του νέου διευθυντή, πριν καλά καλά αναλάβει τα καθήκοντά του. Είναι μία πολύ άδικη τακτική, πού βάζει παράλογα εμπόδια στην πραγματοποίηση του οράματος του εκάστοτε διευθυντή», αναφέρει η Λυδία Κονιόρδου επισημαίνοντας ότι η αντίθεση αυτή «προέρχεται για πρώτη φορά από το ίδιο το ΔΣ του θεάτρου που καλείται να στηρίζει το έργο του διευθυντή, αλλά και να τον ελέγχει».

Η κ. Κονιόρδου επιχειρηματολογεί γιατί ο νέος διευθυντής «έδωσε ένα δείγμα πολιτισμού, κάθε άλλο παρά αλαζονικό» όπως τον έχει χαρακτηρίσει το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, ενώ ως προς το κυρίως σημείο τριβής του με το ΔΣ, δηλαδή τη θεατρική εκπαίδευση, η ίδια παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι «κατά γενική ομολογία, επί σειρά ετών, οι διευθύνσεις έριχναν το βάρος των επιλογών τους στην καλλιτεχνική παραγωγή, παραμελώντας την ουσιαστική αναβάθμιση της δραματικής σχολής, με το επιχείρημα της έλλειψης χρημάτων. Παραδείγματα δυσλειτουργίας της σχολής πολλά, εκτός από το βασικό θέμα του κτιρίου της σχολής, που είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο! Εκτός αυτού, αίτημα ετών η ενεργοποίηση της δυνατότητας λειτουργίας τμήματος σκηνοθεσίας, βάσει του καταστατικού της σχολής».

Σε άλλο σημείο της επιστολής της η Λυδία Κονιόρδου αναφέρεται στον θεσμό της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού, ο οποίος «καταργήθηκε εδώ και δεκαετίες για να εμποδίσει, υποτίθεται, τη λειτουργία του μεγάλου αριθμού σχολών. Αποτέλεσμα, οι σχολές αυξήθηκαν ενώ μπορεί πια να γίνει ηθοποιός όποιος θέλει χωρίς σπουδές. Ο τίτλος παραμένει ένα άδειο πουκάμισο. Οι δάσκαλοι είναι που μετράνε, η επάρκεια και η αυστηρότητά τους».

Η κ. Κονιόρδου καταλήγει λέγοντας: «Ας αφήσουν λοιπόν τον Στάθη Λιβαθινό, με τον άξιο συνεργάτη του Θοδωρή Αμπαζή, στο πλευρό του, να πραγματοποιήσει το όραμά του για τη θεατρική παιδεία. Το χρειαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις