Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών η Μαρία Χορς, η οποία υπήρξε εμβληματική μορφή στις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, προσφέροντας τα μέγιστα στην καλλιέργεια και τη διάδοση των Ολυμπιακών αξιών στη χώρα μας.

H Eλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ο πρόεδρός της Σπύρος Καπράλος με ανακοίνωση εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο της Μαρίας Χορς, η οποία έχει συνδέσει το όνομα της με την Ολυμπιακή Φλόγα για σχεδόν 70 χρόνια.

Για πρώτη φορά μετείχε στην ομάδα της Κούλας Πράτσικα το 1936, ως μία από της Ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Από το 1964 ανέλαβε τη χορογραφία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, θέση που διατήρησε ως το 2006, δίνοντας πάντα τον καλύτερο της εαυτό σε αυτή την τόσο σημαντική τελετή για τον Ολυμπισμό και την Ελλάδα.

Η Μαρία Χορς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1921. Σπούδασε και πήρε δίπλωμα του επαγγελματικού τμήματος της σχολής Κούλας Πράτσικα. Παρακολούθησε μαθήματα χορού στο εξωτερικό με κορυφαίους του είδους, όπως Κροϊτσβέργκι, Κλάντεκ, Βίγκμαν, Σόκολωβ, και άλλους. Παράλληλα σπούδαζε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οργάνωσε το τμήμα Ρυθμικής και Χορευτικής Γυμναστικής στο Λύκειο Ελληνίδων όπου και δίδαξε επί σειρά ετών.

επί πολλά χρόνια μέλος της χορευτικής ομάδας Πράτσικα όπου χόρεψε και ως σολίστ σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και επί δέκα χρόνια στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Ως χορογράφος παρουσίασε διάφορες καθαρώς χορευτικές εργασίες σε παραστάσεις όπου χόρευε και η ίδια.

Στο Εθνικό Θέατρο εργάσθηκε ως μόνιμος χορογράφος 30 περίπου χρόνια.
Χορογράφησε πάρα πολλές παραστάσεις σε κάθε είδους θέατρο, καθώς και 30 περίπου τραγωδίες, Αισχύλο – Σοφοκλή – Ευρυπίδη, τραγωδίες που παρουσιάστηκαν σε πολλά αρχαία θέατρα όπως Επίδαυρο – Δωδώνη – Φιλίππους, καθώς και σε περιοδείες στο εξωτερικό και το Εθνικό Θέατρο. Χορογράφησε στο Φεστιβάλ της Vicenza της Ιταλίας, στο περίφημο θέατρο Ολύμπικο, τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, με σκηνοθέτη τον Αλέξη Μινωτή και σκηνογράφο τον Τσαρούχη.

Στην Επίδαυρο, πάντα με τους ίδιους συντελεστές, χορογράφησε τη «Μήδεια» του Κερουμπίνη. Η ίδια όπερα ανέβηκε στη Σκάλα του Μιλάνου όπου έκανε τη χορογραφία με σκηνοθέτη τον Μινωτή, σκηνογράφο τον Τσαρούχη και πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας.

Μια όαση και μια ανοιχτή αγκαλιά,
χαρακτήρισε τη Μαρία Χορς, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, η διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, Παυλίνα Βερέμη. Έχοντας υπάρξει μαθήτρια της σπουδαίας χορογράφου, συνεργάστηκε μαζί της, μόλις γύρισε από τις σπουδές στο Παρίσι, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μια συνεργασία, που όπως δηλώνει της έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

«Δεν υπήρχε ίχνος ανταγωνισμού στην Μαρία Χορς», θα πει η κυρία Βερέμη. «Μια ιδιαίτερη περίπτωση η Μαρία Χορς. Μια προσωπικότητα, αφιερωμένη στον σκοπό της και με ανοιχτό μυαλό, έτοιμη να ρουφήξει οτιδήποτε καινούργιο, δίνοντας χώρο στο καινούργιο, και αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι. Η γενναιοδωρία της θα λείψει από το χώρο της τέχνης».

Τη βαθειά θλίψη τους για την χαμό της κορυφαίας Ελληνίδας χορογράφου εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους η διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ στην ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου, σημειώνεται:

«O πρόεδρος, το ΔΣ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής με οδύνη πληροφορήθηκαν την απώλεια της Μαρίας Χορς. Η Μαρία Χορς θα μείνει για πάντα στην μνήμη μας ως η μεγάλη δασκάλα που σημάδεψε γενιές και γενιές χορευτών και ηθοποιών, διδάσκοντας την ποιητικότητα της κίνησης, την αρμονία σώματος και ψυχής, και την ελευθερία του λόγου που βρίσκεται πέρα από τα στενά γλωσσικά σημεία και όρια. Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της σημαντικής αυτής καλλιτέχνιδος που υπηρέτησε με ήθος και αρχές το ελληνικό θέατρο».

«Η κίνηση είναι ζωή και αυτός που κινείται είναι ζωντανός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου και προστίθεται:

«Η Μαρία Χορς, το γένος Παναγιωτοπούλου, γεννήθηκε το 1921 στον Πειραιά. Φοίτησε στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο επαγγελματικό τμήμα της Σχολής Ορχηστικής Τέχνης της Κούλας Πράτσικα (ως μέλος του οποίου έλαβε μέρος σε σειρά χορευτικών παραστάσεων, κατά την περίοδο 1938-1955), ενώ παρακολούθησε και μαθήματα χορού στη Γαλλία, με κορυφαίους δασκάλους του είδους.

Για πάνω από σαράντα χρόνια (1964-2007) δίδαξε χορό, εκφραστική κίνηση, χορογραφία και ελληνικό παραδοσιακό χορό, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Ρυθμικής του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο ίδρυσε η ίδια, στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, στο Εργαστήριο του «Αμφι-θέατρου» και στο Στούντιο της Λυρικής Σκηνής.

Η μακρόχρονη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, ξεκίνησε το 1958 όταν μετά από πρόταση του Αλέξη Μινωτή, ανέλαβε τη χορογραφία του Οιδίποδα επί Κολωνώ. Από τότε η Μαρία Χορς, χορογράφησε στο Εθνικό Θέατρο πλήθος παραστάσεων αρχαίου, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Πάνω από 120 χορογραφίες της σε αρχαίες τραγωδίες, ταξίδεψαν στο εξωτερικό, και παρουσιάστηκαν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, καθώς και σε Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αμερική και Ρωσία.

Η Μαρία Χορς θα παραμείνει ως μία εμβληματική μορφή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας, την οποία χορογραφούσε επί σχεδόν πενήντα χρόνια, προσθέτοντας με την απύθμενη έμπνευσή της, νέα στοιχεία που ζωντάνευαν το τελετουργικό.

Για την καλλιτεχνική προσφορά της τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (2000) και το μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών (2002).

Η Μαρία Χορς είναι η μεγάλη δασκάλα που σημάδεψε γενιές και γενιές χορευτών και ηθοποιών, διδάσκοντας την ποιητικότητα της κίνησης, την αρμονία σώματος και ψυχής, και την ελευθερία του λόγου που βρίσκεται πέρα από τα στενά γλωσσικά σημεία και όρια».

Η κηδεία της Μαρίας Χορς θα γίνει την Παρασκευή στις 15:30 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις