H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την Επιστήμη και την Έρευνα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των Marie Skłodowska-Curie Actions, και αποτελούν πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό -μεταξύ άλλων- την προώθηση του Επαγγέλματος του Ερευνητή στην Ευρώπη.

Το 2015, η Βραδιά Ερευνητή που διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου.

Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο τους να πάρει μία γεύση από την καθημερινότητά τους.

Με κεντρικό σλόγκαν, «Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον» η φετινή βραδιά διοργανώνεται σε οκτώ πόλεις σε όλη την Ελλάδα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Πάτρα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο, Ηράκλειο.

Στην Αθήνα, η φετινή γιορτή του Ερευνητή θα γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς, ενώ τη διοργάνωση αναλαμβάνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Θα παρουσιαστεί η δράση μεγάλων ερευνητικών κέντρων, παράλληλα με πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά πειράματα, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, φορητό πλανητάριο, εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά. Το κεντρικό αμφιθέατρο θα φιλοξενήσει ενδιαφέρουσες διαλέξεις και συζητήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες, ενώ θα υπάρχει ζωντανή σύνδεση με το CERN και μήνυμα αστροναύτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Στην αίθουσα ΘΟΛΟΣ, θα προβάλλονται ειδικά προσαρμοσμένα ντοκιμαντέρ και video εικονικής πραγματικότητας ενώ στον εξωτερικό χώρο, θα στηθούν τηλεσκόπια, ένα βαθυσκάφος και δράσεις για τη θάλασσα. Τη βραδιά θα γεμίσει με ήχους και ρυθμούς μια συναυλία με τη συμμετοχή ερευνητών /καλλιτεχνών.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης), το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Επιστημονικό Κέντρο «Αθηνά», ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός SciCo και το British Council, που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υποδεχτούν τους φίλους της επιστήμης.

Θα προηγηθεί μια σχετική εκδήλωση στον «Δημόκριτο» και μία στο Ινστιτούτο Παστέρ. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, από 10.00 πμ – 22.00 μμ, οι πύλες του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” θα είναι ανοιχτές για το κοινό και θα πραγματοποιούνται επισκέψεις στα εργαστήρια, αθλοπαιδιές, ζωντανά πειράματα και παιχνίδια για τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, στις 24 Σεπτεμβρίου, από 10:00 πμ έως 10:00 μμ, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα μεταπτυχιακών και μεταδιδακτορικών φοιτητών, ανοιχτή στο κοινό. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με την παρουσίαση του επιστημονικού θεατρικού έργου «Έγκλημα στο Εργαστήριο – The Science of CSI» από την ομάδα νέων επιστημόνων ‘Science Reactors’ (στο αμφιθέατρο, 20.00-21.00) και θα ολοκληρωθεί με πάρτι στους κήπους του Ινστιτούτου.

Παράλληλα, στην Αθήνα, στις 25 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη εορταστική εκδήλωση από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο κτήριο Αβέρωφ (Πατησίων 42), από 18:00 – 24:00. Το κοινό, με έμφαση στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε αλληλεπίδραση με τους ερευνητές του ΕΜΠ μέσω συμμετοχής σε πειραματικές επιδείξεις, υπολογιστικές προσομοιώσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς, θεατρικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Η βραδιά θα πλαισιωθεί μουσικά από τη Χορωδία και την Ομάδα Κρουστών του ΕΜΠ στο χώρο του αιθρίου του κτηρίου Αβέρωφ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Εξάλλου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, στις 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00 μμ, ο Αστρονομικός Σταθμός του Κρυονερίου περιμένει μικρούς και μεγάλους για να απολαύσουν ένα αστρικό υπερθέαμα. Το τηλεσκόπιό του, με διάμετρο 1,20 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας μας και ήταν μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίστηκε σημαντικά η επισκεψιμότητα του αστεροσκοπείου ως χώρου επιστημονικής έρευνας και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Τέλος, στην Πύλο, επίσης στις 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00 μμ, ένα διαφορετικό τηλεσκόπιο διοργανώνει τη δική του εκδήλωση. Στις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις ενός κυβικού χιλιομέτρου, ποντισμένες πάνω από τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα, στα ανοιχτά της Πύλου, το εντυπωσιακό υποβρύχιο τηλεσκόπιο «Νέστωρ», που πήρε το όνομα του από τον αρχαίο βασιλιά της περιοχής, ψάχνει για κοσμικά σωματίδια.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη Βραδιά του Ερευνητή μπορεί να δει κανείς στη διεύθυνση: www.rengreece.gr.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις