Η κεντρική εκδήλωση της φετινής Βραδιάς του Ερευνητή στην Αθήνα πραγματοποιείται αύριο 25 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς 254. Φέτος ο πανευρωπαϊκός θεσμός συμπληρώνει δέκα χρόνια.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο», το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και άλλους φορείς.

Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, το κοινό κάθε ηλικίας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο τους, να πάρει μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης.

Σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, θα παρουσιαστεί η δράση των ερευνητικών κέντρων, παράλληλα με πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά πειράματα, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, φορητό πλανητάριο, εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά.

Το κεντρικό αμφιθέατρο θα φιλοξενήσει επιστημονικές διαλέξεις, ενώ θα υπάρχει ζωντανή σύνδεση με το CERN, καθώς και βινεοσκοπημένο μήνυμα-χαιρετισμός του ιταλού αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ειδικά για τη Βραδιά.. Επίσης δύο νέοι Έλληνες ερευνητές της ESA, η δρ Γεωργία Δοξάνη και ο Μάνος Λαγουδάκης, θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της.

Στην αίθουσα «Θόλος» θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ και βίντεο εικονικής πραγματικότητας, ενώ στον εξωτερικό χώρο θα στηθούν τηλεσκόπια, ένα βαθυσκάφος και δράσεις για τη θάλασσα. Τη βραδιά θα πλαισιώσει μια συναυλία με τη συμμετοχή ερευνητών-καλλιτεχνών.

Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα κάνει μια σειρά από παρουσιάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με έμφαση στις πυρκαγιές και στους σεισμούς. Επίσης, θα παρουσιάσει την ανάπτυξη ενός «παρατηρητηρίου πολιτών» για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος ISPEX, ενώ θα δείξει πώς γίνεται η πρόγνωση του καιρού στο meteo.gr.

Ακόμη, θα κάνει παρουσίαση των αστερισμών με φορητό πλανητάριο, θα οργανώσει παρατήρηση του αττικού νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια από τους ερασιτέχνες αστρονόμους της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και θα κάνει μαθήματα αστρονομίας, ουρανογραφίας και μυθολογίας αστερισμών για παιδιά και νέους.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών θα παρουσιάσει διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά με θέμα τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, ενώ μέσα σε μια μεγάλη δεξαμενή με νερό θα γίνει παρατήρηση βιολογικών οργανισμών από τη θάλασσα και τα ποτάμια.

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» συμμετέχει με ένα πλούσιο πρόγραμμα από διαδραστικές δραστηριότητες, σεμινάρια, εργαστήρια, πειράματα και επιδείξεις. Μερικές από αυτές είναι η εφαρμογή LinkZoo για το πώς να οργανώνουμε τον ψηφιακό μας κόσμο, η διαδικτυακή πύλη «Αερόστατο» που συνδυάζει παιχνίδι και γνώση για παιδιά τριών έως επτά ετών, το DAID που μετρά λεπτό προς λεπτό την κατανάλωση νερού στο σπίτι, μια μηχανή αναζήτησης μουσικής που έχει φτιάξει το Κέντρο κ.α..

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με σύνθημα «Τροφή για σκέψη», θα παρουσιάζει οκτώ διαδραστικά εργαστήρια για την Χημεία των Τροφίμων, καθώς και με ποιό τρόπο η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξει πρωτεΐνες. Επιπλέον, θα παρουσιάζει το Εργαστήριο του Αλχημιστή, καθώς επίσης διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδραστικά πειράματα.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών θα παρουσιάζει μια σειρά πειραμάτων, ενώ η Ένωση Ελλήνων Φυσικών θα δώσει έμφαση φέτος στον συγκερασμό επιστήμης και τέχνης.

Τρεις εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας θα παρουσιαστούν στο φουαγιέ του «Θέατρον», με ποικίλα θέματα, από το Διεθνές Έτος Φωτός 2015 και την αστροφωτογραφία έως την περιήγηση από τον μακρόκοσμο στον μικρόκοσμο. Επίσης το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα παρουσιάζει την τρισδιάστατη ψηφιακή ταινία του με θέμα τη μάχη των Θερμοπυλών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις