Σε “βαριά” ατμόσφαιρα πραγματοποιείται, φέτος, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, η μεγάλη γιορτή του ελληνικού πολιτισμού στην Ουκρανία, το φεστιβάλ “Μέγαλη Γιορτή”.

“Το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιείται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ενός αδήλωτου πολέμου. Το οδυνηρό είναι ότι στη γραμμή τού πυρός βρίσκονται ελληνικά χωριά της περιοχής, όπου κάθε μέρα άνθρωποι πεθαίνουν, παιδιά υποφέρουν” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Aλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή.

“Δεν αναβάλαμε φέτος το Φεστιβάλ μας, κόντρα στον πόλεμο και τη γεωπολιτική κρίση” προσθέτει η ίδια.

Φέτος, το φεστιβάλ του ελληνικού πολιτισμού “Mega Yorty” πραγματοποιείται στο ελληνικό χωριό Ουρζούφ (Urzuf) και είναι αφιερωμένο στην 235η επέτειο από την ίδρυση του χωριού αυτού και την 2οη επέτειο από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας.

“Το φεστιβάλ Μέγαλη Γιορτή είναι πλέον ένας πολιτιστικός θεσμός. Κάθε χρόνο, όλα τα ελληνικά χωριά, με αγωνία χαράς και δημιουργικότητα, ετοιμάζονται για τη συμμέτοχη τους στο φεστιβάλ” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας “Έλληνες Ουκρανίας” Βικτόρια Πομαζάν και τονίζει: “Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μια τέτοια τρομερή δοκιμασία. Και ποτέ δεν υπήρξαμε τόσο ενωμένοι και σίγουροι για τη δύναμή μας”.

Σε αυτή τη ζοφερή ατμόσφαιρα, μεταξύ ατελείωτων πολιτικών και γεωπολιτικών “μαχών”, οι Έλληνες της Ουκρανίας αποτίουν φόρο τιμής με αυτό το φεστιβάλ στους πρώτους Έλληνες, που ήρθαν πριν από 235 χρόνια στην αχανή γη της Αζοφικής.

Θέλουν, επίσης, να καταδείξουν την ακλόνητη ενότητά τους, το θάρρος, τον πατριωτισμό και τη δέσμευσή τους για μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης στη χώρα τους.

Σ. Προκοπίδου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις