Πεντακόσιοι νέοι ποντιακής καταγωγής, από κάθε γωνιά της γης, θα δώσουν σε λίγες μέρες ραντεβού στην “πρωτεύουσα της προσφυγιάς” και του ποντιακού ελληνισμού, τη Θεσσαλονίκη.

Η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας θα πραγματοποιηθεί, από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών.

“Στόχος μας είναι η ενότητα του ποντιακού χώρου, η νεολαία παίρνει τη σκυτάλη ενωμένη, δυνατή, με μια φωνή” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής Άλκης Αναστασιάδης.

Όπως είπε, μέσα από τις συζητήσεις στις ομάδες εργασίες θα εκφραστούν οι ανάγκες των νέων και οι προτάσεις που θα προκύψουν θα ορίσουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί στο μέλλον η οργανωτική επιτροπή.

Ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος από την οργανωτική επιτροπή της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι “η επιτροπή είναι ανοιχτή σε οποιοδήποτε οργανωμένο σύμβολο του ποντιακού χώρου”.

Στην 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας θα πάρουν μέρος 500 σύνεδροι από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Γεωργία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Καζακστάν.

Οι ποντιακής καταγωγής νέοι, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την κρίση που πλήττει την Ελλάδα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ποντιακή νεολαία και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις αυτές στις χώρες, όπου μένουν.

Ο συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής τόνισε ότι οι σύνεδροι είναι ενθουσιασμένοι που θα επισκεφθούν την ιδιαίτερη πατρίδα και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέους ανθρώπους με κοινές ποντιακές ρίζες, αλλά διαφορετική κουλτούρα.

Αναλυτικά, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας θα συζητηθούν οι θεματικές ενότητες:

-Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον

-Οι προοπτικές αναγνώρισης της των γενοκτονιών των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στον 21ο αιώνα και ο ρόλος της ποντιακής νεολαίας

-Ελληνική παιδεία και ελληνικός πολιτισμός

-Η ορθόδοξη πίστη και η ποντιακή νεολαία

-Η εθνική κρίση του ελληνισμού και η κρίση των αξιών

Μέγας Χορηγός της Συνδιάσκεψης είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής, 4 Οκτωβρίου, με το Φεστιβάλ Ποντιακού Ελληνισμού στο ΠΑΟΚ sports arena.

Γ. Χατζηγεωργίου (ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις