Ελληνικά αγγεία της κλασικής περιόδου, που ενδέχεται να αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφών, θα δημοπρατηθούν την Πέμπτη από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρει το Έθνος, πρόκειται για μία οινοχόη, δύο ληκύθους και έναν κάνθαρο.

Ο καθηγητής Χρήστος Τσιρογιάννης έχει ταυτίσει τρία από τα αγγεία (τα αντικείμενα με αριθμούς 6, 8 και 16 στον κατάλογο της δημοπρασίας) με φωτογραφίες από το αρχείο Μπεκίνα, ενώ το τέταρτο αντικείμενο, με αριθμό 93, είχε κατασχεθεί από τις ελβετικές αρχές από τον Ιάπωνα αρχαιοπώλη Νοριγιόσι Χοριούτσι το 2008, αλλά επεστράφη παρότι ποτέ δεν αποδείχθηκε «καθαρό».

Ο Χρ.Τσιρογιάννης έχει ενημερώσει την Ιντερπόλ, τις ιταλικές αρχές, το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά της Τέχνης της Σκότλαντ Γιαρντ και τον καθηγητή εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δρα Σάιμον Μακένζι, προϊστάμενό του στο πρόγραμμα Trafficking Culture.

Στον κατάλογο της ίδιας δημοπρασίας περιλαμβάνονται και μερικά κυκλαδικά ειδώλια, τα οποία δεν έχουν σαφή προέλευση. Αναφέρεται ότι ανήκαν σε γαλλική συλλογή και αποκτήθηκαν πριν το 1973 – χρονολογία που έχει καθορίσει η Σύμβαση της UNESCO για την προστασία πολιτιστικών αγαθών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις