Το «Μάνα» της Βάλερυ Καντάκου είναι ένα ντοκιμαντέρ για την πιο ατίθαση συμμορία στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η ταινία βγαίνει στην Ταινιοθήκη στις 8 Οκτωβρίου ενώ τον προσεχή Νοέμβριο θα παρουσιαστεί σε ειδική βραδιά στο Johns Hopkins Carey Business School στη Βαλτιμόρη, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την αδελφότητα του Λυρείου Παιδικού Χωριού, στο Νέο Βουτζά Αττικής.

«Το “Μάνα” είναι μια διαφορετική ιστορία γυναικείας χειραφέτησης», επισημαίνει η Βάλερυ Κοντάκου. Η ταινία της αναφέρεται στην ιστορία τεσσάρων ανηλίκων, το 1962, κοριτσιών που είχαν γίνει πρωτοσέλιδο στον Τύπο της εποχής καθώς έφυγαν απ’ τα σπίτια τους για να κλειστούν σε μοναστήρι. Όμως, κάθε φορά που το έσκαγαν, οι γονείς τους τις έφερναν πίσω με το ζόρι, μέχρι που τελικά τα κατάφεραν στην τρίτη τους απόπειρα. Σκοπός τους ήταν, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, να δημιουργήσουν ένα Ίδρυμα στα πρότυπα του Ιδρύματος Πεσταλότσι (Ελβετία) ώστε να προσφέρουν καταφύγιο σε παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά. Μισό αιώνα αργότερα, οι πρωτεργάτιδες του Λυρείου Παιδικού Χωριού στο Νέο Βουτζά Αττικής, συνεχίζουν να περιθάλπουν και να φροντίζουν παιδιά χωρίς βοήθεια από το κράτος και την Εκκλησία.

«Οι ηρωίδες της ταινίας κατέρριψαν τα στερεότυπα για να κάνουν αυτό που θέλουν. Να δημιουργήσουν και να προσφέρουν αλλάζοντας τις ζωές εκατοντάδων παιδιών ως τώρα, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του όρου οικογένεια», σχολιάζει η σκηνοθέτις.

Η Βάλερυ Κοντάκου πρωτογνώρισε τις μοναχές πριν από 20 χρόνια. «Μου έκανε εντύπωση» λέει η σκηνοθέτις και σεναριογράφος της ταινίας, «η προσαρμοστικότητά τους και η ικανότητά τους να μεγαλώνουν παιδιά γεμάτα αυτοπεποίθηση, που ήξεραν ότι ανήκουν κάπου. Το Λύρειο ήταν το σπίτι τους και ήταν περήφανα γι’ αυτό. Μου προξένησε επίσης ενδιαφέρον ο κόσμος που ερχόταν από κάθε γωνιά της Αθήνας κάθε Σαββατοκύριακο για να επισκεφτεί τα παιδιά, να τους φέρει πράγματα, να παίξει μαζί τους ή απλά να βοηθήσει με το μαγείρεμα. Είναι μια κοινότητα πολύ ευρύτερη από τα στενά πλαίσια του παιδικού χωριού.»

Το «Μάνα» έκανε πρεμιέρα στο 18o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο, και στη συνέχεια συμμετείχε στο 29o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πάρνου στην Εσθονία και στο 14ο Dokufest του Κοσόβου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις