Θεατρικός «Ελ. Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων»

Θεατρικός «Ελ. Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων»
Η παράσταση «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932», που ανέβηκε την περασμένη άνοιξη με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Κυδωνία των Χανίων, θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, για τρεις παραστάσεις, στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου, στις 9 μ.μ., στο θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής.

Η παράσταση είναι μία συμπαραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου ΜΝΗΜΗ και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
 
Η θεατρική παράσταση - ντοκουμέντο με τίτλο: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932» και υπότιτλο «Οι υπαίτιοι των σημερινών οικονομικών μας δυσχερειών, οι υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής, ο εθνικός διχασμός ή επειδή η ιστορία θα έπρεπε να διδάσκει…» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, ο οποίος επίσης ερμηνεύει επί σκηνής τον ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης, την προσαρμογή των κειμένων και την ερμηνεία του ρόλου του Ελευθέριου Βενιζέλου έχει αναλάβει ο Μιχάλης Βιρβιδάκης. Τα κείμενα βασίζονται στον πρόλογο του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου από το βιβλίο του « Ελευθέριος Βενιζέλος, τρεις αγορεύσεις» (εκδ. Ευρασία, Αθήνα 2000.)
 
Η σκηνή εκτυλίσεται στη Βουλή των Ελλήνων, την άνοιξη του 1932. Ο τόπος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Από το 1929 η μεγάλη κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αρχίσει να κλονίζει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Η κρίση εξαπλώνεται. Περνάει στην Ευρώπη. Το φθινόπωρο του 1931 η αγγλική λίρα εγκαταλείπει τη χρυσή βάση.

Για μια χώρα σαν την Ελλάδα που, ύστερα από μια δεκαετία πολέμων, έχει ακόμη καυτά τα προβλήματα της προσφυγιάς, η κατάσταση γίνεται ασφυκτική. Και η οικονομική κρίση έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών. Εκεί ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος παίρνει το λόγο. Σε τρεις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, 30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 1932.