“Οταν συμβεί στα πέριξ”, το “τσακμάκι του Τσιτσάνη” παίρνει φωτιά. Δημιουργεί ηχητικές ταυτίσεις και παρηχήσεις και “τσακ -τσακ” φτάνει στη Θεσσαλονίκη μαζί με περίπου 30 ακόμη έργα προκειμένου να τιμήσει και εικαστικά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τσιτσάνη.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο στην αίθουσα τέχνης των εγκαταστάσεων των βιβλιοπωλείων Ιανός στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη (9-20 Οκτωβρίου), ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στα Τρίκαλα,- τόπο καταγωγής του καλλιτέχνη.

Πρόκειται για ένα εικαστικό αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, καθώς και μία εικαστική εγκατάσταση- αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη με τίτλο “Το Τσακμάκι του Τσιτσάνη”, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του (1915).

Το ομαδικό εικαστικό αφιέρωμα επιμελείται η Ίρις Κρητικού και την εικαστική εγκατάσταση επιμελείται ο Γιώργος- Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Στην ομαδική εικαστική έκθεση, τοπία της ζωής και της έμπνευσης του συνθέτη, οικογενειακές και οικείες φιγούρες που τον σημάδεψαν, μικροαντικείμενα που τον θυμίζουν, απόπειρες προσωπογραφίας- πορτρέτου του ιδίου, έμπνευση από ένα συγκεκριμένο τραγούδι ή εικονογράφηση συγκεκριμένων στίχων που επελέγησαν από τους καλλιτέχνες, προτείνουν ένα σύνθετο πλέγμα εικόνων που σκιαγραφούν τον Τσιτσάνη με επιθυμία μνημόνευσης και αγάπη, ενίοτε ίσως με τρυφερό χιούμορ αλλά πάντα με σεβασμό.

Στην ομαδική έκθεση συμμετέχουν: Σπύρος Αγγελόπουλος, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Γιάννης Δέδες, Μηνάς Καμπιτάκης, Κώστας Λάβδας, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Σούλης, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή.

Στην εγκατάσταση “Το τσακμάκι του Τσιτσάνη” συμμετέχουν οι Δημήτρης Λάμπρου, Ελεάννα Μαρτίνου και Μαργαρίτα Πέτροβα (και είναι χαρακτηριστικό πως οι ηλικίες και των τριών συμμετεχόντων καλλιτεχνών συμπληρώνουν αθροιζόμενες τα… 100 χρόνια από τη γέννηση του “φαινομένου” Τσιτσάνης!

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις