Μια πρωτοποριακή έκθεση με τίτλο «Haida: Life. Spirit. Art.» (Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.) θα παρουσιαστεί από τις 26 Οκτωβρίου 2015 έως τις 20 Απριλίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Για πρώτη φορά στην Ευρώπη θα γίνει έκθεση των ιθαγενών κατοίκων του Καναδά, των Χάιντα (Haida). Οι Καναδοί θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει η έκθεση αυτή από την Ελλάδα, όπου θα μείνει έξι μήνες, και στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «έκθεση για ιθαγενή πληθυσμό στην Ευρώπη δεν έχουμε δει σχεδόν καθόλου, μολονότι τέτοιες εκθέσεις είναι συνηθισμένες στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον το πώς επιβίωσαν αυτά τα στοιχεία των Χάιντα, πολλά από τα οποία ενσωματώθηκαν στον σύγχρονο πολιτισμό του καναδικού κράτους», σημείωσε.

Η έκθεση είναι μια παραγωγή του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας και του Μουσείου McCord σε συνεργασία με το Μουσείο Haida Gwaii. Φιλοδοξεί να μυήσει το ελληνικό κοινό στον πλούσιο και πολυσύνθετο πολιτισμό της αυτόχθονης φυλής Haida, ενός πολιτισμού που εμφανίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν στα νησιά Haida Gwaii στη βορειοδυτική ακτή του Καναδά.

Όπως πληροφορεί σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού, «η έκθεση περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή ιστορικών, αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων, από το Μουσείο Ιστορίας και το Μουσείο McCord του Καναδά, που χαρακτηρίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής των Haida, όπως καθημερινές δραστηριότητες, εμπόριο, τεχνολογία αλλά και μουσική, τέχνη και τεχνολογίες, καθώς και συναρπαστικές εικόνες από τη νησιωτική πατρίδα τους, τα οποία προέρχονται από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Haida Gwaii της Βρετανικής Κολομβίας».

Η έκθεση για τους Χάιντα έρχεται στην Ελλάδα ως αντίδωρο της ελληνικής έκθεσης «Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great» (Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο), που παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία και θεαματική προσέλευση επισκεπτών στο Μουσείο Point-a-Calliere Museum of History and Archaeology στο Μόντρεαλ και στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα. «Με προσέλευση που ανέρχεται στους 300.000 επισκέπτες, η έκθεση απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον καναδικό τύπο και έχει καταστεί πλέον πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας», αναφέρει το ΥΠΠΟ.

Η ελληνική έκθεση, με περισσότερα από 500 εκθέματα να ταξιδεύουν για πρώτη φορά σε μουσεία της Βόρειας Αμερικής και ένα μουσειολογικά ευρηματικό σχεδιασμό, που εστιάζει στον άνθρωπο, σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Canadian Museum of History, το Point-a-Calliere Museum of History and Archaeology στο Μόντρεαλ, το Field Museum στο Σικάγο και το National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον. Από τις 24 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016, η έκθεση θα συνεχίσει το ταξίδι της στις ΗΠΑ, όπου και θα παρουσιάζεται στο Field Museum στο Σικάγο, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον (26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου – 2016). Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης έχει εκδοθεί ένας εξαιρετικός επιστημονικός κατάλογος, που περιλαμβάνει το σύνολο των έργων της έκθεσης.

Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟ, «οι δύο εκθέσεις, αποτελούν το επιστέγασμα της πρότυπης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτισμικών συνεργειών στον τομέα του πολιτισμού με την Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα».

Ελένη Μάρκου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις