Το περίπτερο 3 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου εκτίθενται, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα αντίγραφα των “Μαγεμένων” επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι “Μαγεμένες” ή Incantadas (τα τέσσερα αμφίπλευρα αγάλματα που είχαν αποσπασθεί το Νοέμβριο του 1864 με άδεια των οθωμανικών αρχών της πόλης και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία) επέστρεψαν με τη μορφή αντιγράφων (τα οποία κατασκευάστηκαν στο Μουσείο του Λούβρου όπου φυλάσσονται τα πρωτότυπα) με πρωτοβουλία της Διεθνούς Έκθεσης, του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν στην είσοδο της έκθεσης (τα αντίγραφα των αγαλμάτων των “Μαγεμένων” παραμένουν στο περίπτερο 3 της ΔΕΘ και στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να μεταφερθούν και να “αποδοθούν” στην πόλη -σε υπαίθριο χώρο της πόλης για τον οποίο θα αποφασίσουν οι επιστήμονες αρχαιολόγοι και ο Δήμος από κοινού) ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης, ενώ τη σύντομη ξενάγησή του ανέλαβε ο Αστέριος Λιούτος, προϊστάμενος του τμήματος προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος της ολιγόλεπτης επίσκεψης – ξενάγησης στο χώρο όπου εκτίθενται τα αντίγραφα των “Μαγεμένων”, οι εκπρόσωποι της ΔΕΘ χάρισαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα … ελληνικό tablet MLS, το οποίο -όπως διευκρίνισαν- δέχεται ακουστικές εντολές.

“Έστω και τώρα στα …γεράματα είναι μια καλή ευκαιρία να ασχοληθώ με την τεχνολογία” σχολίασε χαριτολογώντας ο κ.Παυλόπουλος, ενώ με αφορμή το δώρο τόνισε πως “η τεχνολογία είναι το ισχυρό σημείο της ελληνικής παραγωγής”.

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στη Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας τονίζοντας πως είναι διατεθειμένος να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί για την προώθηση και ανάπτυξή της.