Ένα πλούσιο πρόγραμμα με ήχους έθνικ, αμανέδες, σμυρναίικα, ρεμπέτικα, ένα μουσικό οδοιπορικό στους ήχους της Ανατολής, παρουσιάζει τις επόμενες μέρες το «Πέραν», το καφέ – αμάν της πόλης.

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις έντεκα το βράδυ, στο «Πέραν το καφέ αμάν της πόλης» θα βρίσκεται ο Σόλων Λέκκας, παρέα με την Κατερίνα Τσιρίδου, σε ένα ρεμπέτικο πρόγραμμα, που «ευαγγελίζεται» τον Μάρκο Βαμβακάρη, μέσω του οποίου επιβεβαιώνεται ότι το ρεμπέτικο αποτελεί οργανική και αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Ο Μάρκος μπορεί να θεωρηθεί «γέφυρα» ανάμεσα στο σμυρναίικο και το ρεμπέτικο τραγούδι. Έτσι, οι ερμηνείες τους, αυθεντικές και άμεσες, αποτελούν δέσμευση για να διατηρηθεί ανόθευτος ο διαχρονικός παραδοσιακός μας πλούτος. Μαζί τους ο Σπύρος Γκούμας στο μπουζούκι και το τραγούδι, ο Δημήτρης Γκίνης στο ακορντεόν και ο Νίκος Πρωτόπαπας στην κιθάρα και το τραγούδι. Είσοδος: 5 ευρώ/άτομο.

Ένα πλούσιο μουσικό οδοιπορικό με κοινό παρονομαστή την Ανατολή, από το πιο δυτικό της άκρο, τη Μικρασία, μέχρι τα βάθη της. Τέσσερις δεξιοτέχνες μουσικοί, ο Χρίστος Τσιαμούλης (ούτι-φωνή), ο Haig Yazdjian (ούτι-φωνή), ο Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά) και ο Χάρης Λαμπράκης (νέυ), συμπράττουν στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στις 23.00΄, για να αφηγηθούν με ένα μοναδικό τρόπο μια μουσική ιστορία στο χρόνο. Είσοδος: 5 ευρώ/άτομο.

Ο Σόλων Λέκκας συναντά τον Μάνο Κουτσαγγελίδη στη μουσική σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στις 15.00΄. Μαζί τους ο Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί και ο Κώστας Σιδερής στο λαούτο. Ο σπουδαίος αμανετζής από τη Μυτιλήνη, «θέλει να τραγουδά αυτά τα τραγούδια τα μικρασιάτικα, τα παλιά».

Είναι ερασιτέχνης, επειδή ακριβώς αγαπά πραγματικά την τέχνη που υπηρετεί. Είναι αυτοδίδακτος, γιατί «ο αμανές δε διδάσκεται, τον έχεις μέσα σου». Είναι αυθεντικός. Η ιδιαιτερότητα της φωνής του, το εύρος της και το συναίσθημα που την πλημμυρίζει συγκινούν ακόμη και εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί τόσο με το παραδοσιακό τραγούδι. Η απλότητα και η αμεσότητά του κερδίζουν ακόμα και το πιο δύσκολο κοινό. Είσοδος: 5 ευρώ/άτομο.

Βραδιά αφιερωμένη στο ποικίλο μουσικό ύφος της Σμύρνης και της Πόλης η Τρίτη 3 Νοεμβρίου, στις 22.30΄, με κυρίως στοιχείο της τον αυτοσχεδιασμό φωνής (μανέδες) και οργάνων (ταξίμια). Από τις αρχέγονες μέχρι τις μεταγενέστερες προπολεμικές μελωδίες, ανωνύμων ή επωνύμων συνθετών, παρουσιάζεται μία ενδεικτική επιλογή τραγουδιών προσανατολισμένη στο ρεπερτόριο που επί σειρά ετών ερμηνεύει μοναδικά Γιάννης Νιάρχος. Μαζί του ο Κλέαρχος Κορκόβελος στο κύμβαλο, ο Γιάννης Ζαρίας στο βιολί και ο Χρήστος Αγγελόπουλος στο ακορντεόν και το πολίτικο λαούτο. Είσοδος: 3 ευρώ/άτομο.

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210-25.33.896

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις