Την πικρή κωμωδία του Νικολάι Έρντμαν «Η Κωμωδία του Αυτόχειρα» παρουσιάζει για πρώτη φορά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, στο Βασιλικό Θέατρο την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Ο Νικολάι Έρντμαν, συνοδοιπόρος μιας εποχής που οδήγησε στην καλλιτεχνική έκρηξη των αρχών του 20ου αιώνα στην Ευρώπη, έγραψε το 1928 την «Κωμωδία του Αυτόχειρα», η παρουσίαση της οποίας απαγορεύτηκε από το σταλινικό καθεστώς και ανέβηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Έρντμαν για πρώτη φορά στη Ρωσία.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και θα παρουσιάζεται με ρωσικούς υπέρτιτλους κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

“Η κωμωδία και η σάτιρα είναι το ψωμοτύρι της φτώχειας.

Το γέλιο και ο αυτοσαρκασμός λειτουργούν ως παραϊατρικά παυσίπονα μακράν καλύτερα από τα επισήμως εγκεκριμένα. Η ιστορία της «Κωμωδίας του αυτόχειρα» είναι η ιστορία της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας μας. Σήμερα. Ο Έρντμαν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, ισορροπίες, ψευτο-ιδεολογικές παραπλανήσεις γράφει ένα σκηνικό ποίημα με πολλαπλά νοήματα και αποδέκτες.

Ο ίδιος θα πληρώσει την οξυδέρκεια και την γενναιότητά του με μακρόχρονη εξορία στη Σιβηρία. Το έργο του θα συνεχίσει να στροβιλίζεται μέσα στο χρόνο και θα επανέρχεται – δυστυχώς – κάθε τόσο στην επικαιρότητα. Κακό σπυρί στα πισινά κάθε εξουσίας που πιστεύει ότι η ευμάρεια, η δυστυχία, η ανεργία, η απόγνωση των ανθρώπων μετριέται με αριθμούς και όρους στατιστικής. Κυρίες και κύριοι γελάστε ελεύθερα, στο κάτω-κάτω με τα χάλια μας γελάμε!” σημειώνει χαρακτηριστικά για την παράσταση που “έστησε για το ΚΘΒΕ ο σκηνοθέτης της Γιάννης Ρήγας.

Η μετάφραση του έργου είναι του Κωστή Σκαλιόρα, τα κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα, η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη και οι φωτισμοί του Στέλιου Τζολόπουλου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Ανδρέου Μαίρη, Βλαχοπούλου Λίλα, Βούτος Στάθης, Γούναρης Μιχάλης, Καζάζη Στέλλα, Καζάκου Ειρήνη, Καλεμκερίδου Σοφία, Καλούδης Έκτωρ, Καραμήτρη Μαρία, Κουτσουρέλης Ανδρέας, Μπαλαούρα Γιολάντα, Νικολάου Νίκος, Παλαιοχωρίτης Δημήτρης, Σαπρανίδου Αλεξία, Σαραφιανός Σπύρος, Χάνος Ταξιάρχης.

Η “Κωμωδία του αυτόχειρα” θα παρουσιάζεται (από την πρεμιέρα της την επόμενη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου) κάθε Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή 19:00.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 13 (κανονικό-πλατεία) 10 ευρώ (κανονικό σε θέσεις εξώστη) και 8 ευρώ (εκπτωτικό για φοιτητές και άτομα άνω των 65).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις