Η Ιταλία τίμησε την μνήμη του συγγραφέα, ποιητή, σκηνοθέτη και δημοσιογράφου Πιέρ Πάολο Παζολίνι ο οποίος δολοφονήθηκε πριν σαράντα χρόνια.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai και οι μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας έκαναν αναλυτική αναφορά στην μορφή του ιταλού διανοούμενου και στην προφητική του σκέψη, ιδίως σε ότι αφορά τις συνέπειες της διαδικασίας που οδήγησε, τελικά, στην παγκοσμιοποίηση, με την απώλεια, συγχρόνως, της ιδιαίτερης ταυτότητας και των παραδόσεων των διαφόρων λαών.

Παραμένουν, παράλληλα, πολλές αμφιβολίες και σκοτεινά σημεία σχετικά με την δολοφονία του Παζολίνι, ο οποίος, σύμφωνα με την επίσημη δικαστική έρευνα, θανατώθηκε από έναν μόνον άνδρα, τον Πίνο Πελόζι.

Όπως υποστήριξε, όμως και ο Ιταλός δημοσιογράφος και ιστορικός Πάολο Μιέλι, βάσει πολλών ενδείξεων, στην παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης Όστια, την νύχτα και στο σημείο της δολοφονίας του ποιητή δεν αποκλείεται να βρίσκονταν και άλλα άτομα. Συνδεδεμένα, ενδεχομένως, με κύκλους της ιταλικής ακροδεξιάς.

«Ήταν ένας χριστιανός και ένας αριστερός, κομμουνιστής διανοούμενος, ο οποίος δεν ταυτίσθηκε, όμως, ούτε με την επίσημη δομή της Καθολικής Εκκλησίας, ούτε και με εκείνη του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος»,
γράφουν απλοί ιταλοί πολίτες στο διαδίκτυο, προσθέτοντας την προσωπική τους σκέψη για την επέτειο.

«Είχε το θάρρος να συγκρούεται πάντα με την εξουσία, με τις δεσπόζουσες απόψεις, αλλά πρέπει να ξέρουν όλοι ότι ήταν ένας άνθρωπος με τεράστια θετική ενέργεια»
, υπογράμμισε, σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre, η συγγραφέας Ντάτσια Μαραΐνι, στενή φίλη του Παζολίνι.

Δεν έκρυψε ποτέ την (-)ουαλική του ταυτότητα, έστω αν γνώριζε ότι δεν ήταν εύκολο, πριν σαράντα και πλέον χρόνια, να μιλά, κανείς, στην ιταλική, συντηρητική κοινωνία, για ομοφυλοφιλία.

Με σειρά ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεων που ετοίμασε για την ιταλική τηλεόραση, συζήτησε με τους νέους και τις νέες της χώρας, για την σημασία της (-)ουαλικότητας, του έρωτα, των δεσμών και για την μετεξέλιξή τους στην σύγχρονη κοινωνία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις