Καπουλέτοι και Μοντέκκοι, Γιάννης Κούρος, Calexico, Swing Kids, τέχνη, θέατρο, μουσική, διαλέξεις, συναυλίες, εικαστικές προτάσεις, εκδηλώσεις, που θα πάτε, τι θα δείτε, τι θα κάνετε στην Αθήνα, την εβδομάδα 13-19 Νοεμβρίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΠΕΡΑ

“ΚΑΠΟΥΛΕΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΚΚΟΙ” ΤΟΥ ΒΙΝΤΣΕΝΤΖΟ ΜΠΕΛΙΝΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Βιντσέντζο Μπελλίνι στην όπερά του “Καπουλέτοι και Μοντέκκοι”, ένα από τα αριστουργήματα του ρομαντικού μπελκάντο, μελοποίησε την αθάνατη ιστορία των εραστών της Βερόνας, του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας. Το έργο, γεμάτο από τις υπέροχες ατέρμονες μελωδίες του Μπελλίνι, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε συμπαραγωγή με την Αρένα της Βερόνας και το περίφημο θέατρο «Ο Φοίνικας της Βενετίας», στο οποίο άλλωστε πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1830. Το ρόλο του Ρωμαίου, γραμμένο για γυναικεία φωνή, όπως ήταν ακόμα συνηθισμένο εκείνη την εποχή, ερμηνεύουν εναλλάξ οι Ειρήνη Καράγιαννη και Μαίρη Έλεν Νέζη. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 20:00. Εισιτήρια- 20, 35, 50, 65 ευρώ , Φοιτητικό, παιδικό 12 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

“Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ” ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ»

Ο Δημήτρης Λάλος και μια ομάδα νέων ηθοποιών, με σεβασμό και αγάπη προς το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, δίνουν στη “Στέλλα” σάρκα και οστά, οδηγώντας τη σπουδαία ερωτική τραγωδία σε μια ανάγνωση που αποπειράται να σκιαγραφήσει την ψυχολογία του νεοέλληνα. Βαθιά πρωτοπόρος και σύγχρονος, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μας συστήνει το δίδυμο Στέλλα-Μίλτος, την εποχή ακριβώς που στην άλλη πλευρά του ατλαντικού ο Τέννεσι Γουίλιαμς δημιουργεί τους Μπλάνς και Κοβάλσκι, στο “Λεωφορείο ο Πόθος”. Η “Στέλλα” του Καμπανέλλη είναι μια γυναίκα ελεύθερη, μια γυναίκα που δεν συμβιβάζεται, δεν καταπιέζεται, δεν υποχωρεί. Μια γυναίκα που αντιστέκεται σε μια ολόκληρη κοινωνία και στο καλούπι που αυτή της ετοιμάζει. Όχι από ιδιοτροπία, αλλά για δίψα προς τη ζωή. Θέατρο “Ακαδημία Πλάτωνος” : Σπύρου Πάτση και Μαραθωνομάχων 8 ,Γκάζι, τηλέφωνο: 2104830330. Στις 21:15. Εισιτήρια- 12 ( κανονικό), 8 ευρώ ( μειωμένο).

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ “ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973” ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Flippress σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «Πολυτεχνείο 1973» από το αρχείο του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας από 13 έως 29 Νοεμβρίου. Μια ολοκληρωμένη, αφηγηματική έκδοση μνήμης φωτογραφιών, επιλεγμένες από το αρχείο του Βασίλη Καραγεώργου, ζωντανεύει τον αγώνα του Πολυτεχνείου το 1973. Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Πάρκο Ελευθερίας, τηλέφωνο: 2107232603. Στις 20:00. Τετάρτη- Σάββατο: 10:00 με 20:00. Κυριακή: 10:00 με 14:00.Είσοδος ελεύθερη.

ΤΑΣΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ “Τ(Ρ)ΟΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ” ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Η φωτογραφική “έρευνα πεδίου” του Τάσου Βρεττού στους αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των μεταναστών και των προσφύγων της Αθήνας και των περιχώρων της, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη, κτήριο της οδού Πειραιώς. Ο φωτογράφος καταγράφει ένα αόρατο δίκτυο στο σώμα της πόλης: υπόγεια και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, πολυκατοικίες και γκαράζ, γήπεδα και υπαίθριοι, δημόσιοι χώροι, πλατείες και αυλές, πρόχειρα καταλύματα, ιδιοκατασκευές σε προσωρινές αλλά και μόνιμες διευθύνσεις, ομάδες Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Ινδουιστών, Σπιριτσουαλιστών και Χριστιανών διαφόρων δογμάτων και πολλαπλών εθνικών προελεύσεων. Στην έκθεση και τη δίγλωσση έκδοση που την συνοδεύει, παρουσιάζονται συνολικά 44 “Τ(ρ)όποι Λατρείας” στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα Ελλήνων και ξένων ιστορικών, ανθρωπολόγων, φιλοσόφων, θρησκειολόγων, πολιτικών επιστημόνων και επιμελητών. Μουσείο Μπενάκη : Πειραιώς 138, Γκάζι, τηλέφωνο: 210 345 3111. Πέμπτη& Κυριακή: 10:00 με 18:00. Παρασκευή& Σάββατο: 10:00 με 22:00. Εισιτήρια- Κανονικό: 6 Μειωμένο: 3 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Εορταστική συναυλία με τα έγχορδα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Αγραφιώτη, με σολίστ τους Δημήτρη Σέμση και Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, σε έργα Χέντελ, Μπαχ, Αντωνίου και Μπρίτεν, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός (πλ. Καρύτση 8). Στις 20.30.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΕΑ ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Στο πλαίσιο του 33ου Μαραθωνίου της Αθήνας, το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζει τον κορυφαίο δρομέα υπεραποστάσεων όλων των εποχών, Γιάννη Κούρο, σε μία διάλεξη γύρω από το αγωνιστικό πνεύμα, την επιμονή, την υπέρβαση των ορίων του σώματος αλλά και την πραγματική δύναμη της θέλησης. Ο Γιάννης Κούρος, είναι αθλητής με ένα πλούσιο αριθμό διακρίσεων στο μη Ολυμπιακό άθλημα του υπερμαραθωνίου, είναι κάτοχος 134 παγκοσμίων ρεκόρ και έχει κερδίσει 53 υπερ-μαραθώνιους αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και του Σπάρταθλου, το οποίο και έχει κερδίσει τέσσερις φορές. Στις 17:30.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

“ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ” ΤΟΥ ΜΑΞΙΜ ΓΚΟΡΓΚΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ Κ.ΚΟΥΝ

Το 1905, ο Μαξίμ Γκόρκι, “συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε ο Τσέχωφ”, γράφει “Τα παιδιά του ήλιου” ενώ βρίσκεται ακόμα στη φυλακή μετά την αιματηρή καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων στην Αγία Πετρούπολη από τη φρουρά του τσάρου, που πυροδότησε ουσιαστικά την πρώτη ρωσική επανάσταση. Ο Γκόρκι αφηγείται όσα διαδραματίζονται στο παρηκμασμένο περιβάλλον μιας αστικής έπαυλης, δίνοντας πολιτική διάσταση σε μια “τσεχωφική” ατμόσφαιρα. Οι διανοούμενοι ένοικοι της έπαυλης, ζουν με τα πάθη, τις αδυναμίες και τα θηριώδη υπαρξιακά και κοινωνικά τους ερωτήματα, που τους καταβροχθίζουν, παραμένοντας εμμονικά ανυποψίαστοι για οτιδήποτε συμβαίνει πέρα από τη μικρή τους πραγματικότητα, ενώ έξω μαίνεται μια φονική επιδημία χολέρας. Απόδοση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης. Με τους Μαρία Καλλιμάνη, Μάκη Παπαδημητρίου, Χάρη Φραγκούλη κ.α. Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν, Υπόγειο: Πεσματζόγλου 5, τηλέφωνο: 210 3222760. Στις 21:15. Εισιτήρια- Τετάρτη, Παρασκευή: 15Euro, 10Euro (μειωμένο ), 5Euro (άνεργοι), Σάββατο: 18Euro, 12Euro (μειωμένο), 5Euro (άνεργοι), Κυριακή: 16Euro, 12Euro (μειωμένο), 5Euro (άνεργοι), Πέμπτη: 10Euro γενική είσοδος.

“ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ” ΤΟΥ ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΠΟΒΕΛ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

Οι “Σκοτεινές Γλώσσες” του Αυστραλού ‘Αντριου Μπόβελ είναι η πρώτη νέα παραγωγή του Θεάτρου Πόρτα για φέτος, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με τους ‘Αννα Καλαϊτζίδου, Χρήστο Λούλη, ‘Αννα Μάσχα και Γιώργο Χρυσοστόμου. Ένα ψυχολογικό θρίλερ με πολλές ανατροπές, πρωτότυπη θεατρική φόρμα, ποιητική ατμόσφαιρα κι ενδιαφέρουσες δεύτερες αναγνώσεις που έρχεται από τους μακρινούς Αντίποδες. Μια γυναίκα εξαφανίζεται σε μια ερημική τοποθεσία κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο. Ύποπτος για τον πιθανό φόνο της, ένας άνεργος πατέρας που αρνείται επίμονα την ενοχή του. Σιγά σιγά, καθώς το νήμα ξετυλίγεται μέσα από την αριστοτεχνική, αφηγηματική δομή του σπουδαίου Αυστραλού συγγραφέα, μπλέκονται αρκετά ακόμη πρόσωπα γύρω από το συμβάν, όπως ο αστυνομικός που διερευνά την υπόθεση, η γειτόνισσα που κατέδωσε τον ύποπτο, οι σύζυγοι όλων αλλά και οι εραστές τους. Θέατρο Πόρτα : Μεσογείων 59 , Αμπελόκηποι, τηλέφωνο: 210 7780 518. Στις 21:15. Εισιτήρια- Κανονικό: 15Euro, Φοιτητικό, AMEA, άνω των 65, Πολυτέκνων: 10Euro, Ανέργων: 8Euro.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΟΙ CALEXICO ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οι Calexico επιστρέφουν στη χώρα μας για δύο συναυλίες. Το συγκρότημα από την Arizona των Η.Π.Α. θα μας επισκεφτεί λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου – όγδοου στην μέχρι τώρα καριέρα τους – άλμπουμ, “Edge Of The Sun”, που χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Έχοντας πλέον συμπληρώσει 20 χρόνια πορείας, οι Calexico αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της Americana / Indie Rock σκηνής. Στα τραγούδια τους συνδυάζουν ετερόκλητα στοιχεία, προερχόμενα από διάφορα είδη όπως η πορτογαλική Fado, η τζαζ των 50’s, η μουσική των Τσιγγάνων, μέχρι τα επικά Spaghetti Western soundtracks του μεγάλου Ennio Morricone. Fuzz : Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος , τηλέφωνο: 2103450817. Στις 20:00. Εισιτήρια- Ταμείο: 30 ευρώ.

“ΑΘΗΝΑ ΧΑΤΖΗΕΣΜΕΡ, ΕΤΩΝ 17” ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ

Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον Ταύρο. Έφηβη ακόμα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες νέους για μια ελεύθερη από τους φασίστες κατακτητές Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στις 2 Οκτωβρίου 1944, στα 17 της χρόνια, και, αφού βασανίστηκε για να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Αθήνα. Τέσσερις νέοι καλλιτέχνες, με όχημα την ιστορία της Αθηνάς, συμπράττουν και συνομιλούν με το νέο άνθρωπο εκείνης της εποχής, ερευνώντας τις συνθήκες και το ήθος που οδηγούν στην αντίσταση και την επανάσταση. Τον ρόλο της Αθηνάς θα ερμηνεύσει η Ηλιάνα Μαυρομάτη, μαζί της στη σκηνή και ο μουσικοσυνθέτης Ισίδωρος Πάτερος. Το έργο υπογράφει η Θαλασσιά Αντωνοπούλου. Θέατρο Επί Κολωνώ – Σκηνή Black Box: Ναυπλίου 12 & Λένορμαν, τηλέφωνο: 210 5138067. Παρασκευή: 20:15, Σάββατο: 19:00, 21:30, Κυριακή: 19:00, Γενική είσοδος: 12, Κάθε Σάββατο απόγευμα: 8 ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ίσως δεν υπάρχει στον κόσμο άλλη ορχήστρα τόσο στενά συνδεδεμένη με τον μαέστρο της, αφού ο Ιβάν Φίσερ (συνιδρυτής της μαζί με τον Ζόλταν Κότσις) παραμένει σταθερά στη θέση του Μουσικού Διευθυντή για πάνω από 30 χρόνια, διαμορφώνοντας το προφίλ του συνόλου και καθιερώνοντας την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης ως ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά σύνολα διεθνώς. Με την Ορχήστρα συμπράττουν δύο κορυφαίοι σολίστ: ο Δημήτρης Σγούρος στο Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς (15/11) και ο Thomas Zehetmair στο Δεύτερο κοντσέρτο για βιολί του Προκόφιεφ (16/11). Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 20:30. Εισιτήρια- Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: Euro10, Πολύτεκνοι, 65+: Euro14, Ζώνη Γ: Euro21, Ζώνη Β: Euro38, Ζώνη Α: Euro55, Διακεκριμένη Ζώνη: Euro75.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ SWING KIDS ΣΤΟ ΣΙΝΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

Το γκρουπ Σουίνγκ Kids έκλεισε τρία χρόνια παρουσίας στη swing & rock n’ roll κοινότητα της χώρας. Με αυτό ως αφορμή, οργανώνει ένα φιλανθρωπικό φεστιβάλ του οποίου τα έσοδα θα δοθούν στο περιοδικό δρόμου “Σχεδία”. Την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου από τις 18:00, στον χώρο του Cine Κεραμεικός θα παρελάσουν κάποιες από τις μπάντες που έχουν γεμίσει κατά καιρούς την ατζέντα του Σουίνγκ Kids με ενδιάμεσα setlist από djs που έχουν προβληθεί από το γκρουπ και οι περισσότερες σχολές χορού από όλη την Ελλάδα θα βρίσκονται εκεί να χορεύουν αδιάκοπα. Το Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids διεξάγεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Cine Κεραμεικός : Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος 13 , Κεραμεικός, τηλέφωνο: 2105222222. Στις 18:00. Είσοδος: 8 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

“ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ” ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Την Ιλιάδα του Ομήρου παρουσιάζει στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η Κάρμεν Ρουγγέρη από την Κυριακή 15 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή των Βαΐων. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν από τους κορυφαίους ποιητές της ανθρωπότητας, τον Όμηρο, και να μυηθούν στο έπος της Ιλιάδας. Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης απευθύνει κάλεσμα στους ξένους επισκέπτες της πόλης που αναζητούν την ουσιαστική επαφή με τον σύγχρονο πολιτισμό, παρουσιάζοντας την «Iλιάδα» και με αγγλικούς υπέρτιτλους. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης : Πειραιώς 206, Ταύρος , τηλέφωνο: 210 3463333,210 3418550. Κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:30. Εισιτήρια- 12Euro (Κανονικό), 10Euro Groups άνω των 10 ατόμων/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ Οικογένειες 4 ατόμων και άνω, 8Euro ΑμΕΑ (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα ταμεία του Ιδρύματος (210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 – 14:00).

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ “ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ” ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Ο sui generis συνθέτης και ερμηνευτής, επιστρέφει για τρεις εμφανίσεις τις Δευτέρες 16, 23 και 30 Νοεμβρίου στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου, με ολοκαίνουργια τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο μήνα, με τον τίτλο «Επισκέπτης». Σε πείσμα της εποχής ο λαϊκός μουσικοσυνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Στέλιος Βαμβακάρης συνθέτει τον καινούργιο δίσκο του, o «Επισκέπτης», σε παραγωγή του Σωκράτη Μάλαμα, ο οποίος θα τον συνοδεύσει επί σκηνής στις τρεις αυτές εμφανίσεις. Δίπλα τους και οι υπόλοιποι ερμηνευτές του δίσκου: η Εβελίνα Αγγέλου, ο Κώστας Διαβάτης, η Σοφία Παπάζογλου και ο Μανώλης Πάππος. Σταυρός Του Νότου : Φραντζή & Θαρύπου 35, τηλέφωνο: 210 9226975. Στις 21:30. Είσοδος με μπύρα ή κρασί 12 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

“ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ” ΤΟΥ ΦΟΥΡΙΟ ΜΠΟΡΝΤΟΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

Το βραβευμένο, σκληρό και ταυτόχρονα αστείο και τρυφερό έργο του Φούριο Μπορντόν “Τα τελευταία Φεγγάρια” ανεβάζει στο θέατρο Δανδουλάκη από τα μέσα Νοεμβρίου ο ‘Αγγελος Αντωνόπουλος. Το έργο ανακηρύχθηκε “Θεατρικό κείμενο της χρονιάς” στην Ιταλία το 1993 και αποτέλεσε το “ρέκβιεμ” του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, καθώς σάρωσε τα βραβεία την περίοδο 1994-5. Ένας ηλικιωμένος καθηγητής ετοιμάζει την βαλίτσα του. Πρόκειται πολύ σύντομα να εγκαταλείψει το σπίτι του γιου του, που τον φιλοξενεί, γιατί τα εγγόνια του μεγαλώνουν και δεν υπάρχει πλέον χώρος γι’ αυτόν. Θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε έναν οίκο ευγηρίας. Ο ήρωάς φορτωμένος με το βάρος όσων ειπώθηκαν, και κυρίως όσων δεν ειπώθηκαν, άλλοτε πικρός και είρων και άλλοτε στοργικός και τρυφερός, μοιράζεται τα αληθινά του συναισθήματα μόνο με το φάντασμα της γυναίκας του, που έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια και πέρασε νέα στη λήθη. Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη : Αγίου Μελετίου 61, Κυψέλη, τηλέφωνο: 210 8640414, 210 8640452. Στις 21:00. Γενική είσοδος: 15 ευρώ.

“ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ” ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟΝ, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Μετά την κατάκτηση της 1η θέσης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου “Festival Almagro” της Ισπανίας και τις τρεις sold out σεζόν για την παράσταση “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2”, η ομάδα “Ιδέα” (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνος Μπιμπής) επιστρέφει στο Θέατρο Θησείον από τις 16 Νοεμβρίου για να παρουσιάσει τη νέα της δουλειά: Το Δέντρο του Οιδίποδα. Έξι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης ως μουσικός επί σκηνής σκαρφαλώνουν το δέντρο του Οιδίποδα, ξεκινώντας απ’ την εποχή του Κάδμου, την ίδρυση της Θήβας, την αρχή του Ανθρώπου. Από κλαδί σε κλαδί ταξιδεύουν μέσα και πέρα από τον μύθο της καταραμένης γενιάς των Λαβδακιδών σε μια μυσταγωγία που αναζητά τις βαθιές, χοϊκές, αιμάτινες ρίζες. Τις δικές μας ρίζες. Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες : Τουρναβίτου 7 , Θησείο, τηλέφωνο: 2103255444. Στις 21:00. Εισιτήρια- Κανονικό: 12, Φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων: 10 ευρώ.

ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

“Η ΒΕΡΑ” ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΐΔΗ ΣΤΟ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ

Έρωτας, φιλία, εμμονή, συμβιβασμός. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1972 στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης μαζί με το “Τάβλι”, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Τρεις αδελφικοί φίλοι που πολέμησαν μαζί στη Μικρασία συναντιούνται όπως συνηθίζουν τα βράδια στο σπίτι – παλαιοβιβλιοπωλείο του Προκόπη. Η «Βέρα» αποτελεί μία από τις πιο συγκινητικές κωμωδίες του νεοελληνικού θεάτρου και ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα του Δημήτρη Κεχαΐδη. Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κάππας. Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Κάππας, Κανέλλης Γιώργος, Μαρσέλος Δημήτρης. Από Μηχανής Θέατρο : Ακαδήμου 13 , Μεταξουργείο, τηλέφωνο: 210 5231131. Στις 20:00. Εισιτήρια- Κανονικό: 10, Ανεργίας: 5 ευρώ.

ΣΙΝΕΜΑ

“ELLIS STORY” ΑΠΟ ΤΟ PSAROKOKALO ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Psarokokalo παρουσιάζει την ταινία μικρού μήκους «Ellis» του JR με πρωταγωνιστή – αφηγητή τον Robert De Niro. Το φιλμ γίνεται η αφορμή να ξυπνήσει η συλλογική – κοινωνική μνήμη για να κατανοήσουμε το παρόν και να προσεγγίσουμε το μέλλον μέσα από τα μάτια και το ταξίδι του πρόσφυγα. Το ταξίδι ξεκινά από τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης , πέρασμα για τουρίστες πρόσφυγες και μετανάστες. Και συνεχίζει, ως άλλος πρόσφυγας, με προβολές σε Πάτρα, Αθήνα, Bόλο, Λάρισα. Ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση. Troubar : Φίλωνος 131, Πειραιάς, τηλέφωνο: 6940556837. Στις 21:00. Α.Σ.Κ.Τ. : Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, τηλέφωνο: 210 4801315. Στις 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ), συμμετέχοντας στον εορτασμό των 150 χρόνων του Νεότερου Λαυρίου και στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ΙΣΤ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής, εκθέτει έργα της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο πρόσφατα αποκατεστημένο ιστορικό, νεοκλασικό κτήριο του άλλοτε ξενοδοχείου «Ευρώπη». Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες, μέλη της (ΕΕΧ), που παρουσιάζουν μέρος των τελευταίων τους έργων. Νεοκλασικό κτήριο του άλλοτε ξενοδοχείου “Ευρώπη” : Κ. Πλειώνη 33 και Ευστ. Βογιατζή, Λαύριο. Τρίτη- Παρασκευή: 16:30 με 21:00. Σάββατο& Κυριακή: 11:00 με 14:00 και 17:00 με 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ ΣΤΟ HALF NOTE

Το Half Note υποδέχεται για πρώτη φορά τη Νένα Βενετσάνου για δύο μοναδικές βραδιές. Με σημαντικές συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό η Νένα Βενετσάνου προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό, συγχρόνως όμως και τον Γυναικείο Λόγο μέσα από πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες (Ασία,Ευρώπη-Βαλκάνια, Αμερική, Αφρική) σε διεθνή φεστιβάλ, ερμηνεύοντας όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού από το δημοτικό τραγούδι έως τη σύγχρονη όπερα. Half Note Jazz Club : Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλέφωνο: 210 9213360. Στις 21:30. Είσοδος: 15Euro (μπαρ) – 20Euro (τραπέζι).

ΘΕΑΤΡΟ

“ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ” ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Την επόμενη μέρα της μνήμης του Πολυτεχνείου, θα παρουσιαστεί η παράσταση “Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη” στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Πρόκειται για τη θεατρική απόδοση και καταγραφή της πολιτικής και ποιητικής προσωπικότητας του Αλέκου Παναγούλη σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη με σεβασμό σε εκείνους που αφιερώνουν ή και θυσιάζουν τη ζωή τους σε αγώνες, χωρίς καμιά επιδίωξη να γίνουν ήρωες ή σωτήρες, αλλά κινούμενοι μόνο από πηγαία αισθήματα αλληλεγγύης, αγάπης και τιμής για τους ανθρώπους. Θα μιλήσει ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος για το Πολυτεχνείο και τον Αλέκο Παναγούλη. Τα έσοδα θα διατεθούν για την περίθαλψη και την εμψύχωση των προσφύγων που καταφθάνουν στη Χίο. Mε την Ελένη Ερήμου. Τα τραγούδια της παράστασης με τη φωνή του Παντελή Θαλασσινού. Θέατρο Τζένη Καρέζη : Ακαδημίας 3 Τηλέφωνο: 210 3644921, 210 3636144. Στις 21:00. Εισιτήρια- Προπώληση: 12, Ταμείο: 14 ευρώ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

25 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ “THE UNTOLD STORIES” ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συμπληρώνει 25 χρόνια δράσης και μας καλεί να μοιραστούμε τις ιστορίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων όλα αυτά τα χρόνια με μια σειρά εκδηλώσεων. Είκοσι πέντε χρόνια γεμάτα εμπειρίες, προκλήσεις, αγωνίες, νίκες αλλά και απώλειες από τον πόλεμο στο Ιράκ και την επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική, στο σεισμό της Αϊτής και στην προσφυγική κρίση του σήμερα. Προσωπικές, ανέκδοτες και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ξεδιπλώνονται και αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο κοινό μέσα από έκθεση φωτογραφίας, προβολή ντοκιμαντέρ, ανοιχτές συζητήσεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις. Ώρες λειτουργίας: Η φωτογραφική έκθεση στην Αποθήκη θα είναι ανοιχτή από τις 10.00 έως τις 22.00, από τις 18 έως και τις 22 Νοεμβρίου. Τεχνόπολις : Πειραιώς 100, Γκάζι . Είσοδος ελεύθερη.

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ- ΕΚΘΕΣΗ “ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ” ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Βιογραφία». Θα παρουσιαστούν 13 πορτραίτα, καθώς και μικρότερα έργα, ακρυλικά σε μουσαμά και έργα μεικτής τεχνικής. Η έκθεση του Γ. Ψυχοπαίδη αποτελεί ένα είδος αυτοβιογραφίας που συντίθεται μέσα από τις εικονογραφικές βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, πρόκειται για «πρόσωπα -ξεχωριστούς ανθρώπους μέσα σε τόσους άξιους-, συμπαραστάτες σε δύσκολους καιρούς, πυξίδες πορείας και μέτρο κριτικής και αυτοκριτικής, κομμάτια ενός φανταστικού αλλά και πραγματικού γενεαλογικού δέντρου, που κάνει τον άνθρωπο σήμερα να αισθάνεται ότι δεν στέκεται μόνος, ότι μοιράζεται μαζί με άλλους μια μεγάλη πνευματική κληρονομιά, ότι ο κόσμος μέσα του είναι το επεξεργασμένο αποτύπωμα του κόσμου γύρω του -και αντίστροφα». Γκαλερί Ζουμπουλάκη: Πλατεία Κολωνακίου 20, τηλέφωνο: 2103608278. Τρίτη& Πέμπτη& Παρασκευή: 11:00 με 15:00 και 17:00 με 20:00. Τετάρτη: 11:00 με 15:00. Σάββατο: 11:00 με 14:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ «Η ΟΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Η Σοφία Κομποτιάτη, Μουσικολόγος, Δρ. Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ, Συνεργάτης Τομέα Δραματολογίας ΕΛΣ, δίνει μια διάλεξη στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με θέμα την όπερα στην Ελλάδα και συναρπαστικές ιστορίες από τα πρώτα χρόνια της λυρικής τέχνης σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Πάτρα, Ερμούπολη και Αθήνα. Η Ελλάδα γνωρίζει την όπερα τον 19ο αιώνα, αποκτάει δικούς της καλλιτέχνες και συνθέτες, ενώ οι Έλληνες ακούνε και βλέπουν όπερα με ενθουσιασμό: την απολαμβάνουν ως τέχνη αναψυχής, αλλά και ως κοινωνικό γεγονός, που τους προσδίδει ευρωπαϊκή αύρα. Όταν πλέον το 1939 ιδρύεται η Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι πανέτοιμοι να την υποδεχθούν. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος : Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα . Στις 17:30. Είσοδος ελεύθερη.

«ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟ

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός γιορτάζει φέτος το Νοέμβριο τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την κληρονομιά του και σηματοδοτούν το επόμενο βήμα της πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης του. Στη διάλεξή τους με τίτλο «Αρχιτεκτονική και Κοινωνία», οι καθηγητές Μάνος Μπίρης, Ελένη Φεσσά, Γιάννης Αίσωπος και η αρχιτέκτων τοπίου Έλλη Παγκάλου θα μιλήσουν για την διαδρομή της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής στη νεότερη ιστορία μας, στο πλαίσιο της εξέλιξης της κοινωνίας και του πολιτισμού. Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”: Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, τηλέφωνο: 210 3221917, 210 3225310. Στις 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις