Ένας «φόρος τιμής στον χρόνο που περνάει, αφήνοντας το αποτύπωμά του στην ανθρώπινη ύπαρξη» είναι η παράσταση «Το γήρας – Ένα χορικό», από την ομάδα Happy End σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, που ανεβαίνει από την 28η Νοεμβρίου έως και την 27η Δεκεμβρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Πρόκειται για την πρώτη παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής που επαναλειτουργεί μετά από οκτώ χρόνια, στο θέατρο Rex-αίθουσα «Κατίνα Παξινού», φιλοδοξώντας να επιχειρήσει μια αισθητική και κοινωνική παρέμβαση στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο.

Ένας εξαμελής «χορός» νέων ηθοποιών συναντά στη σκηνή έναν ισάριθμο «χορό» ηλικιωμένων. Με άξονα το τρίτο στάσιμο του «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, η παράσταση-ντοκουμέντο για το συχνά αποσιωπούμενο θέμα των γηρατειών, συντίθεται από θεατρικές αφηγήσεις εμπνευσμένες από μαρτυρίες, συνεντεύξεις και λογοτεχνικά κείμενα.

«“Το γήρας – Ένα χορικό”, δεν είναι μια παράσταση για τα γηρατειά, αλλά για εκείνο που “μαρτυρούν” τα γηρατειά, αυτή την καθαρή –άσπλαχνη, όπως λένε πολλοί– φωνή της φύσης που λέει: “Ως εδώ, ως εδώ μπορείς!”… Υπάρχουν στιγμές που μας φαίνεται αδύνατο να δεχθούμε αυτή τη μοίρα. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι δεν έχουμε τελικά την πραγματική ιδέα για τίποτα, και άρα ούτε και για το πώς να ζούμε, μας έρχονται δάκρυα στα μάτια. Όχι όμως από συγκίνηση αλλά από θυμό και λύπη. Μπορούμε βέβαια να το φιλοσοφήσουμε και να πούμε πως με τα γηρατειά και τη φθορά, σιγά-σιγά αποδεχόμαστε τον θάνατο. Εκείνο όμως που ίσως γίνεται είναι να γελάσουμε εγκάρδια με την τυφλότητά μας, να αναλογιστούμε τη μικρότητά μας και να σκύψουμε πολύ μα πολύ προσεχτικά επιτέλους στο παρόν. Να του πιούμε το μεδούλι και να δούμε επιτέλους αν είναι εφικτή η επανάσταση. Αυτό «μαρτυρούν» τα γηρατειά…» σημειώνει για το θέμα της παράστασης η σκηνοθέτης Γεωργία Μαυραγάνη.

Τη σύνθεση και επιμέλεια του κειμένου έχει αναλάβει η Γεωργία Μαυραγάνη και η Ομάδα Happy End. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης επιμελείται η Άρτεμις Φλέσσα, και τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας.

Ερμηνεύουν οι Ναζίκ Αϊδινιάν, Φραντζέσκα Αλεξάνδρου, Χρυσή Βιδαλάκη, Ηλίας Κατέβας, Μαντώ Κεραμυδά, Δημήτρης Κερεστεντζής, Μάγδα Λέκκα, Δήμητρα Μητροπούλου, Δημήτρης Μπικηρόπουλος, Μάριος Παναγιώτου και Ελίνα Ρίζου.

Παραστάσεις πραγματοποιούνται από Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:30.

Γενική είσοδος 10 ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις