Το πρώτο έργο του Αμερικανού δραματουργού Άρθουρ Μίλερ θα παιχτεί για πρώτη φορά —79 χρόνια μετά τη δημιουργία του— στο Λονδίνο, χάρη στην ανακάλυψη του αυθεντικού χειρογράφου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ο Άρθουρ Μίλερ (1915-2005) είχε γράψει μέσα σε έξι ημέρες το έργο αυτό, στο οποίο είχε βάλει τον τίτλο No Villain («Δεν υπάρχει κακός»). Το ημερολόγιο έγραφε 1936 κι ο συγγραφέας, ακόμη φοιτητής, ήλπιζε να κερδίσει με αυτό το κείμενο το ποσό των 250 δολαρίων, το βραβείο ενός διαγωνισμού που διοργάνωνε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (βορειοανατολικές ΗΠΑ), για να συνεχίσει τις σπουδές του.

Ο νεαρός Μίλερ κέρδισε πράγματι το βραβείο, αλλά το έργο δεν ανέβηκε ποτέ στο θέατρο και περιέπεσε στη λήθη, ωσότου ο σκηνοθέτης Σον Τέρνερ ενδιαφέρθηκε όταν το είδε να αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του Άρθουρ Μίλερ.

«Ήμουν αποφασισμένος να ξαναβρώ αυτό το σενάριο», εξήγησε ο Τέρνερ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Έπειτα από μια έρευνα που διήρκεσε ενάμισι χρόνο, το κείμενο του Μίλερ βρέθηκε εντέλει στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κι ένα αντίγραφο στάλθηκε στον σκηνοθέτη, ο οποίος ζει στο Λονδίνο.

Έναν αιώνα μετά τη γέννηση του συγγραφέα που είχε λάβει το λογοτεχνικό βραβείο του ιδρύματος Πούλιτζερ για τον Θάνατο του Εμποράκου (Death of a Salesman, 1949) το πρώτο του έργο θα ανέβει στο σανίδι για πρώτη φορά από την 8η Δεκεμβρίου ως την 9η Ιανουαρίου, στο Old Red Lion Theatre, στο κεντρικό Λονδίνο.

Μολονότι πρόκειται για το πρώτο του έργο, το σενάριο φέρει ήδη τη «σφραγίδα ποιότητας» του Μίλερ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς δραματουργούς, διαβεβαίωσε ο Τέρνερ.

«Είναι ένα έργο καταπληκτικό, όχι απλά ένα πρόχειρο σχεδίασμα», εξήγησε ο σκηνοθέτης. «Υπάρχει ρυθμός και υπέροχη ποίηση στις σκηνές της καθημερινότητας, όπως ανακαλύπτει κανείς και στα μεταγενέστερα έργα του».

Το κείμενο του Μίλερ αφηγείται την ιστορία ενός μαρξιστή Αμερικανού φοιτητή, που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα, να ενωθεί με εργάτες που απεργούν ή να βοηθήσει τους δικούς του, στους οποίους ανήκει μια υφαντουργία.

Ο ίδιος ο Μίλερ είχε χαρακτηρίσει το No Villain το «πιο αυτοβιογραφικό» έργο του.

Αυτός ο ακούραστος υπερασπιστής της ελευθερίας αγωνιζόταν για ένα θέατρο προσιτό στο ευρύ κοινό, απορρίπτοντας κάθε μορφή καταπίεσης, οικονομική, πολιτική ή ηθική. Θύμα του μακαρθισμού τη δεκαετία του 1950, ο Μίλερ ήταν επίσης γνωστός για τον γάμο του με τη Μέριλιν Μονρό, που διήρκεσε από το 1956 ως το 1960.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις