Οι άνθρωποι που ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια σε ηγέτες, αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο τιμωρίας ή δίωξης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, ξεκινώντας παγκόσμια εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα για 13η συνεχή χρονιά.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκστρατείας «Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων», από τις 1 έως τις 18 Δεκεμβρίου, η οργάνωση προσδοκεί πως εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές, ακτιβιστές και ακτιβίστριες της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο, θα στείλουν γράμματα, μέηλ, μηνύματα SMS, φαξ και tweets, ζητώντας την απελευθέρωση ανθρώπων που φυλακίστηκαν για την ειρηνική τους διαμαρτυρία, για να στηρίξουν θύματα βασανιστηρίων και να φέρουν στο φως άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Η εκστρατεία μας περιλαμβάνει ένα συναρπαστικό, ενωτικό και αποτελεσματικό ακτιβισμό που ενώνει ανθρώπους από όλα τα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα”, περιγράφει ο Σαλίλ Σέτι (Salil Shetty,) γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δηλώνουν πως συμπαραστέκονται σε υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αντίκτυπος είναι τεράστιος και δίνει δύναμη σε άτομα από όλο τον κόσμο να συνεχίσουν.

Στέλνει επίσης ένα μήνυμα στους καταπιεστές τους ότι δεν μπορούν να κρατήσουν μυστικά τα εγκλήματα τους και ότι ο κόσμος προσέχει την επόμενή τους κίνηση. Κάθε γράμμα, e-mail και υπογραφή έκκλησης που λαμβάνουν οι αρχές, είναι μία ρωγμή στην πανοπλία τους, η οποία θα ήταν αλλιώς αδιαπέραστη, αφαιρώντας δύναμη από εκείνες τις αρχές που διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Το 2014 ήταν χρονιά-ρεκόρ για την εκστρατεία, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες και επικράτειες να στέλνουν 3.245.565 μηνύματα, προσφέροντας υποστήριξη ή καλώντας για δράση για τις υποθέσεις 12 ατόμων και ομάδων που υπέστησαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο μηνύματα στάλθηκαν για την υποστήριξη του blogger Raif Badawi από τη Σαουδική Αραβία, από τότε που η εκστρατεία υιοθέτησε την υπόθεσή του.

Η εκστρατεία αλληλεγγύης πέτυχε σε κρατουμένους

Η ετήσια εκστρατεία έχει πετύχει σημαντικές νίκες.

Στις 28 Μαΐου του 2015, ο κυβερνήτης της πολιτείας Δέλτα της Νιγηρίας Emmanuel Uduaghan έδωσε χάρη στον Νιγηριανό επιζώντα βασανιστηρίων Moses Akatugba και τον αποφυλάκισε, καθώς έλαβε αιτήματα απονομής χάριτος από 800.000 υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο Moses είχε καταδικαστεί σε θάνατο για ένοπλη ληστεία μετά από κλοπή τριών κινητών τηλεφώνων – ένα έγκλημα που ο ίδιος λέει πως δεν διέπραξε.

«Με συνέλαβαν, βασανίστηκα και φυλακίστηκα όταν ήμουν μόλις 16 χρονών. Καταδικάστηκα σε θάνατο», έγραψε ο Moses σε γράμμα του προς τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας. «Χωρίς τα χιλιάδες γράμματα που στάλθηκαν για την υποστήριξη της υπόθεσής μου, μπορεί να μην μου είχε δοθεί ποτέ η ελευθερία μου».

Το 2013 η εκστρατεία οδήγησε στην απελευθέρωση τριών κρατουμένων συνείδησης: της ακτιβίστριας για τα δικαιώματα στέγασης από την Καμπότζη Yorm Bopha, του κοινοτικού ηγέτη από τη Μιανμάρ Dr Tun Aung και του Ρώσου διαδηλωτή Vladimir Akimenkov.

Οι αρχές έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες γράμματα και εκκλήσεις από υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι φετινές υποθέσεις

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων 2015, περιλαμβάνει υποθέσεις κρατουμένων συνείδησης, όπως αυτή της Yecenia από το Μεξικό, η οποία συνελήφθη και βασανίστηκε για να ομολογήσει ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει και της Phyoe Phyoe Aung, εκπρόσωπο ενός εκ των μεγαλύτερων φοιτητικών ενώσεων του Μιανμάρ, η οποία είναι μία από τους 54 φοιτητές και διαμαρτυρόμενους που φυλακίστηκαν ύστερα από ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον νέας νομοθεσίας στη χώρα.

Παράλληλα, στο φετινό Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων, συμπεριλαμβάνεται και η υπόθεση του Κώστα, ο οποίος μαζί με τον πρόσφυγα σύντροφο του χτυπήθηκαν βίαια σε μια ομοφοβική και ρατσιστική επίθεση τον Αύγουστο του 2014.

Ο Κώστας και ο σύντροφός του κάθονταν σε ένα παγκάκι σε μια πλατεία στο κέντρο της Αθήνας, όταν μια ομάδα 12-15 κακοποιών που φορούσαν μαύρες μπλούζες τους επιτέθηκαν βίαια.

Μέχρι σήμερα οι δράστες δεν έχουν τιμωρηθεί και οι ύποπτοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

«Στο μίσος αντιτάσσουμε την παγκόσμια αλληλεγγύη και την συντροφικότητα και φωνάζουμε «φτάνει πια», ώστε κανείς ποτέ να μην βρεθεί στη θέση του Κώστα, ποτέ και πουθενά», υπογράμμισε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει πάρτι για τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων στις 20.30 στο Floral Cafe (Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων), όπου θα τραγουδήσει η μουσικός Idra Kayne.

Στο χώρο θα υπάρχει η δυνατότητα να υπογραφούν γράμματα αλληλεγγύης για τις 5 υποθέσεις του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση του Κώστα και στα εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις