“Φόρτσα στο πεντάλι, να ‘ρθουνε κι οι άλλοι, πάμε για ορθοπεταλιές”…. προτρέπει τους επισκέπτες η έκθεση “Γνωρίστε το κλασικό ποδήλατο” που φιλοξενείται στον πολυχώρο WE με χορηγούς επικοινωνίας το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Πρακτορείο 104,9 FM.

Στην ξεχωριστή συλλογή των ποδηλάτων συμπεριλαμβάνεται ένα χειροποίητο μοντέλο της βρετανικής εταιρείας Raleigh, το οποίο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και πάνω στον σκελετό του φέρει ένα ξεχωριστό φανάρι, το οποίο λειτουργούσε με ασετιλίνη προκειμένου να φωτίζει τον δρόμο.

Επίσης, στη συλλογή υπάρχει ένα στρατιωτικό ποδήλατο μάρκας BSA που έφεραν παράλληλα με τον εξοπλισμό τους οι Εγγλέζοι αλεξιπτωτιστές κατά την περίοδο των εκστρατειών τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι παλαίμαχοι αθλητές της πάλαι ποτέ ΕΠΣΒΕ (Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Βορείου Ελλάδος) θέλοντας να υποστηρίξουν την εκδήλωση, διέθεσαν τα συλλεκτικά αγωνιστικά τους ποδήλατα δρόμου (κούρσες) σε ξεχωριστό σημείο της έκθεσης, όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει την εξέλιξη που είχαν τα ποδήλατα ανά τις δεκαετίες, ξεκινώντας από το 1960 μέχρι και το 1995. Από την όλη προσπάθεια δεν θα μπορούσε να λείπει και το πρώτο ελληνικό χειροποίητο ποδήλατο μάρκας MICHAELLO, με 4 ξεχωριστά συλλεκτικά μοντέλα πίστας και δρόμου, που μεσουρανούσαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980-’90.

Η έκθεση, που διαρκεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης και διοργανώνεται από το Επί-τροχών και τους Κλασικούς ποδηλάτες της πόλης.

Για αύριο το βράδυ έχει προγραμματιστεί ένα ποδηλατικό Reunion, όπου παλιοί αθλητές και φίλοι του ποδηλάτου θα έχουν την ευκαιρία να ξανασμίξουν και να θυμηθούν τις καλύτερες στιγμές που έζησαν κατά την διάρκεια της αγωνιστικής πορείας.

Άλλωστε, “τα ποδήλατά μας, όπως τα όνειρά μας, ξέρουν από ανηφοριές”…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις