Tον πρόεδρο του σωματείου Διάζωμα και πρώην υπουργό Σταύρο Μπένο, για τη σημαντική προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού και ιδιαίτερα για το πλούσιο έργο του στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τον πολύ σημαντικό λογοτέχνη Μάνο Ελευθερίου, για το σύνολο της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα, βράβευσε η πολιτιστική έκδοση “” που φέΕπίλογοςτος συμπλήρωσε 24 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα της Ελλάδας.

Ο “Επίλογος” καταγράφει τα πολιτιστικά δρώμενα όλου του χρόνου, σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, στο θέατρο, το χορό, τον κινηματόγραφο, τη μουσική, τα εικαστικά, τη φωτογραφία κ.α. και η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα “Δημήτρης Μητρόπουλος” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

“Είναι μία κιβωτός μνήμης αυτός ο “Επίλογος”. Μπορεί να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε ερευνητής. ‘Οταν δείτε τις 500 παραστάσεις που αναλυτικά αποθησαυρίζονται, θα καταλάβετε τι περιουσία έχει αυτός ο τόπος και με τι μόχθο αυτά τα παιδιά της περιφέρειας, βάζοντας πολλές φορές από το χαρτζιλίκι τους, κάνουν θέατρο”, είπε ο συγγραφέας και σύμβουλος έκδοσης Κώστας Γεωργουσόπουλος, και συμπλήρωσε: “Θέλω να ευχαριστήσω τον Σταύρο Μπένο και τον Μάνο Ελευθερίου και όσους προηγήθηκαν για την προσφορά τους και να του ευχηθώ να μην χάσουν το κουράγιο τους”.

Ο διευθυντής έκδοσης Τάκης Βλαστός σημείωσε ότι “η πολιτιστική ζωή στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κυρίως έργο ηρώων. ‘Όσο συμβαίνει αυτό, η πορεία μας θα βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις πραγματικές δυνατότητες μας στο χώρο του πολιτισμού, εντός και εκτός των συνόρων μας. Αυτή η έκδοση είναι και θα παραμείνει συνθετικό έργο καταξιωμένων ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης και των ιδεών από τη μία, και ευαισθητοποιημένων φορέων της οικονομίας από την άλλη. ‘Άλλωστε, το συγκεκριμένο δίδυμο σε όλες τις εποχές έδωσε πολύτιμους πολιτισμικούς καρπούς”.

Για την προσωπικότητα και το έργο του Σταύρου Μπένου μίλησε ο Γιώργος Κουρουπός, λέγοντας: “Οι ξεκάθαροι στόχοι, η μεθοδική και συγκροτημένη προσέγγισή τους, το πείσμα και ο ενθουσιασμός, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της μακράς και αξιοζήλευτης πορείας του Σταύρου Μπένου. Η πολιτική λειτουργία του κράτους και η δημόσια ζωή αλλά και ο πολιτισμός και το περιβάλλον, είναι τα αγαπημένα του πεδία δράσης” και πρόσθεσε “πρόκειται για ένα σπάνιο συνδυασμό οραματιστή και πραγματιστή”.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Βίκυ Μαραγκοπούλου, ο Σταύρος Μπένος, φανερά συγκινημένος, υποσχέθηκε ότι δεν θα πάψει ποτέ να ονειρεύεται.

Ο Μάνος Ελευθερίου παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννη Μάνο, δήλωσε: “Κάθε βράβευση έχει τα καλά της, σου ανανεώνουν κατά κάποιον τρόπο τη βίζα σου να μένεις σε αυτό τον τόπο και καμία φορά σε βοηθά να ζήσεις καλύτερα. Και όλα αυτά με τις ευχές ανθρώπων που αγαπάς και πολλές φορές θαυμάζεις”.

Αναφερόμενος στην πολιτιστική έκδοση “Επιλογή”, ο Μάνος Ελευθερίου τόνισε: “Πρέπει να είναι κανείς μανιακός και άρρωστος και δοσμένος σε πράγματα πέραν του κόσμου τούτου, για να επιμένει επί τόσα χρόνια και τέτοια χρόνια στην πατρίδα μας σε αυτή την περιπέτεια”.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος βραβεύτηκε από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο για τη δεκαετή παρουσία του στην παρουσίαση της πολιτιστικής έκδοσης.

Φ. Γιαννούλη (ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις