Σε ένα ιδιότυπο ξενοδοχείο-νυχτερινό θέρετρο, αφιερωμένο στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και διαταραχές ύπνου, μεταμορφώνεται το Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) από τις 9 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για το νέο πρότζεκτ της ομάδας blindspot theatre group με τίτλο «HOTEL», όπου στο ξενοδοχείο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας: καλούνται να ξαναζήσουν στιγμές από το παρελθόν τους, δίνοντας ζωή στις αναμνήσεις τους και στα πρόσωπα που τις συνθέτουν, αλλά και αναπαριστώντας διάφορες φαντασιώσεις και κρυφές τους επιθυμίες.

Το προσωπικό του HOTEL, ενημερωμένο από τα ημερολόγια των επισκεπτών, υποδύονται με ακρίβεια κοντινούς ανθρώπους των ενοίκων, ακολουθώντας όσο γίνεται πιο πιστά το «σενάριο» της ζωής τους.

Η καινούργια δουλειά της κολεκτίβας blindspot theatre group (Γιώτα Αργυροπούλου, Μιχάλης Κωνσταντάτος και Βασίλης Παναγιωτακόπουλος) συνδυάζει την περφόρμανς με σύνθετες εικαστικές δράσεις. Και καθώς στην παράσταση εκτός από τους ηθοποιούς συμμετέχουν με το έργο τους εικαστικοί, φωτογράφοι και σχεδιαστές, το θέατρο της ΑΣΚΤ πληρούσε τις προϋπόθέσεις.

Μάλιστα εδώ, οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν τις παραστάσεις ζωντανά, αλλά και ως μια κινηματογραφική ταινία χάρη στις κάμερες που τοποθέτησε ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κωνσταντάντου σε συγκεκριμένα σημεία της ΑΣΚΤ και συνδέονται με ένα videomixer επιτρέποντας στον σκηνοθέτη την κινηματογράφηση και το ζωντανό μοντάζ της περφόρμανς σε διάφορους χώρους.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα ενός έργου σαν το «Hotel»; ρωτάμε τον Μιχάλη Κωνσταντάτο. «Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς γύρω μας από φίλους και γνωστούς τη φράση “Δεν μπορώ να κοιμηθώ πια”. Πάντα υπάρχει κάτι πίσω από την έλλειψη επιθυμίας για ύπνο», απαντά ο σκηνοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει: «Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας, με τις επιλογές μας, με το περιβάλλον μέσα το οποίο ζούμε. Οπότε αρχίσαμε να μελετάμε έρευνες γύρω από το θέμα της αϋπνίας που απασχολεί τη σύγχρονη εποχή. Μέσα από αυτή τη διεργασία προέκυψε η ιδέα να στήσουμε μια φανταστική υπηρεσία που θα προτείνει θεραπείες στους εν δυνάμει πελάτες της που αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου».

Όσο για την βασική θεραπεία που προτείνει το HOTEL «είναι να μπορέσει ο επισκέπτης να ξαναζήσει στιγμές από το παρελθόν του και μέσα από αυτή την αναβίωση να επανεξετάσει θέματα που τον απασχολούν και τη σχέση με τον εαυτό του», προσθέτει ο Μιχάλης Κωνσταντάτος.

Μέσα από τη ζωή τού επισκέπτη στο HOTEL, πρόθεση της παράστασης είναι, εξηγεί ο ίδιος, «να βιώσουμε όλοι οι θεατές με έμμεσο και σουρεαλιστικό τρόπο το συναισθηματικό τοπίο της σύγχρονης πραγματικότητας: την έλλειψη ύπνου, το χάος των κοινωνικών υπηρεσιών, τη σύγκρουση μεταξύ προσωπικής ηθικής και επιβίωσης, τη συναισθηματική δυσκολία σύνδεσης με άλλους ανθρώπους και την εσωστρέφεια που προκαλούν οι δύσκολες κοινωνικές συνθήκες στους ανθρώπους που τις επωμίζονται».

Στην παράσταση παρακολουθούμε την επίσκεψη ενός Άντρα στο HOTEL (τον υποδύεται ο Δημήτρης Ξανθόπουλος) και τη δική του εμπειρία τη βραδιά εκείνη. Κουρασμένος από τη χρόνια αϋπνία του, ο Άντρας κάνει check-in στην υπηρεσία ύπνου που θα τον βοηθήσει να νιώσει καλύτερα ώστε απόψε να καταφέρει να κοιμηθεί. Οι δύο Γυναίκες της νυχτερινής βάρδιας (Γιώτα Αργυροπούλου και Χαρά Κότσαλη), ενημερωμένες από το προσωπικό του ημερολόγιο, είναι έτοιμες να δώσουν ζωή στις επιλεγμένες αναμνήσεις που ο ένοικος τους έχει διαλέξει να ξαναζήσει μαζί τους.

Στο HOTEL ο Άντρας έχει άλλη μία ευκαιρία: να ξαναζήσει στιγμές που του λείπουν, να δει αγαπημένα πρόσωπα, να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον έχει την ευκαιρία να αλλάξει, αν θέλει, την ιστορία της ζωής του, διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και να αποκτήσει μια καλύτερη συνείδηση αυτού, βλέποντας το ζωντανό και πάλι μπροστά του. Ταυτόχρονα, ένα ζωντανό ακροατήριο (οι θεατές) παρακολουθεί το θέαμα που προσφέρει η προσωπική ζωή του κάθε πελάτη.

Αναπόσπαστο μέρος της παράστασης αποτελεί η ιστοσελίδα του HOTEL (www.hotelproject.org), η οποία διαφημίζει τις υπηρεσίες αυτού του ιδιότυπου ξενοδοχείου, παρέχει διάφορα προγράμματα και πληροφορίες ύπνου και φιλοξενεί φωτογραφίες και αντικείμενα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών (Τάσος Βρεττός, Μαριλένα Σταφυλίδου, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Ζωή Χατζηγιαννάκη, κ.ά.), που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την παράσταση και συμβάλλουν στις υπηρεσίες θεραπείας. Επίσης, στο λόμπι του HOTEL το κοινό θα μπορεί να δει έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών με θέμα τον Ύπνο και την Αϋπνία.

Το HOTEL πραγματοποιείται με την στήριξη και συνεργασία του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις