Μια παράσταση ξεχωριστή, τα «Θέατρα» της Βάιολετ Λουίζ (Λουίζα Κωστούλα), βασισμένη σε κείμενα του Ολιβιέ Πι, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας, σκηνοθέτη, ποιητή και διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν επανέρχεται από σήμερα 14/12 στο Ιδρύμα Μ.Κακογιάννης.

Μετά την επιτυχημένη παρουσία στο 2ο Φεστιβάλ Γαλλικού Θεάτρου “Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque”, το σπαρακτικό, καίριο και συμβολικό κείμενο του Ολιβιέ Πι θα ξεδιπλώνεται και πάλι στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του ΙΜΚ, κάθε Δεύτερα και Τρίτη στις 21.00, «σε μία ιδιαίτερη οπτικοακουστική παράσταση, με δύο περφόρμερ και πολλούς ισάξιους συμπρωταγωνιστές».

Οι κοινωνίες της υποκρισίας, της βίας του ρατσισμού, της αποικιοποίησης φωτογραφίζονται στα «Θέατρα» του Ολιβιέ Πι. Ενας νεαρός, μισός Γάλλος μισός Αλγερινός, μαχαιρώνεται σε ένα δημόσιο δρόμο, γιατί κοίταξε ερωτικά κάποιον άλλο νεαρό. Καθώς αρχίζει να χάνει τις αισθήσεις του, βλέπει σαν μαγνητοταινία σε rewind τα πιο σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα της ζωής του.

«Κάθε νύχτα ονειρεύομαι εκείνον τον γκρίζο τόπο, εκεί όπου έρχονται κι άλλοι σακατεμένοι και βογκάνε και μ’ αγκαλιάζουν, έναν υπόγειο χώρο ακριβώς όπως του πρέπει να είναι, κάτι σαν τάφος, και πάνω απ’ τα κεφάλια μας χορεύουν οι γονείς μας», θα πει, απευθύνοντας, μέσα από το κείμενο του Πι, ένα βαθύ κατηγορώ σε όλους τους γονείς που δημιούργησαν τις βίαιες και απάνθρωπες κοινωνίες.

Τα «Θέατρα» είναι μία παράσταση-ρέκβιεμ για τους ανώνυμους θυσιασμένους των καιρών μας. «Ο Πι αφήνει μία αχτίδα φωτός μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Αυτή η αχτίδα είναι το Θέατρο, ο χώρος όπου οι νέοι άνθρωποι των πόλεων, που ζουν χωρίς ελπίδα και ιδανικά, μπορούν να συνευρεθούν και να ξαναβρούν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από τη δημιουργία, και υπό την προστασία του Τράγου της αρχαίας τραγωδίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος.

H Βάιολετ Λουίζ έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το Εθνικό θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Αισχυλείων και πολλούς άλλους φορείς. Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με διάφορα μουσικά σχήματα της εγχώριας ηλεκτρονικής μουσικής και έχει γράψει τη μουσική για τις παραστάσεις της, όπως και για το Εθνικό, για άλλες παραγωγές καθώς και για ταινίες μικρού μήκους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις