“Παράθυρο” στα εφιαλτικά, επιστημονικά σενάρια για το μέλλον του πλανήτη από τις κλιματικές διαταραχές που συμβαίνουν, ανοίγει φωτογραφική έκθεση που εγκαινιάζεται στις 19 Ιανουαρίου, στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ τού Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Κάθε εικόνα από τις 20 της έκθεσης, διηγείται μια ιστορία και τα συνοδευτικά κείμενα δίνουν την επιστημονική μετάφραση προκειμένου ο καθένας να μπορεί να παρατηρεί από το …παράθυρό του τις κλιματικές διαταραχές που συμβαίνουν και να αισθάνεται ότι τον αφορούν. Άλλωστε, ο τίτλος της έκθεσης, “Παρατηρώντας το κλίμα μέσα από το παράθυρό μας”, είναι ενδεικτικός, ενώ οι φωτογραφίες στόλιζαν, προ μερικών μηνών, τα κάγκελα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, στους κλιματικούς πρόσφυγες καθώς, λόγω των κλιματικών αλλαγών, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, εικάζει ότι ένα δισεκατομμύριο άτομα θα αναγκαστούν να μετακινηθούν.

“Υπερχείλιση υδάτων, πλημμύρες παγετωνικών λιμνών, θύελλες, ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες: αυτά τα ακραία φαινόμενα θα αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση, πλήττοντας τις πιο ευάλωτες περιοχές. Θα πρέπει, επίσης, να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα που εκδηλώνονται με μεγαλύτερη βραδύτητα, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η αλάτωση γεωργικών εκτάσεων και η απερήμωση” αναφέρεται σχετικά στα επεξηγηματικά κείμενα της έκθεσης.

Παράλληλα, “φωτογραφίζεται” ο πλανήτης “σε έξαρση πυρετού”, κάτι που φαίνεται να διαγράφεται έπειτα από μία αύξηση της τάξης του 0,85°C κατά μέσο όρο, μεταξύ 1880 και 2012.

“Τα πιο απαισιόδοξα σενάρια της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος προβλέπουν 5°C αύξηση ως το τέλος του 21ου αιώνα σε σχέση με την περίοδο 1980-2010. Κάτι που θα απορυθμίσει σοβαρά τα οικοσυστήματα… καθώς και τους κατοίκους τους” επισημαίνεται.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό μόνο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, στις 19 Ιανουαρίου 2016 και μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου θα δέχεται επισκέψεις σχολείων. Οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαδραστική ξενάγηση αλλά και σε σχολικά εργαστήρια, με θέμα “Τραγούδι και δημιουργική γραφή” και “Δημιουργία αφίσας” και να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ του Luc Jacquet “Il était une forêt” (Μια φορά ήταν ένα δάσος).

Νατάσα Καραθάνου (ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις