Το Μουσείο Μπενάκη τιμά τον Φώτη Κόντογλου (1895-1965) και εκτός από την έκθεση «Φώτης Κόντογλου: Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι»», που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, έκδωσε και επετειακό λεύκωμα με τον ίδιο τίτλο.

«ΛΟΓΟΣ» ήταν το μηνιαίο περιοδικό, που εκδιδόταν στην Πόλη, όπου, στο τεύχος 1 του 1922, εντοπίστηκε το κείμενο του Φώτη Κόντογλου «Μη στοιχηματίζετε ποτές! το κεφάλι σας στο Διάολο. Ιστορία διδαχτική, γραμμένη από τον Αμερικανό Edgar Poe και μεταφρασμένη από την ταπεινή πέννα του Φ. Κόντογλου». «ΈΚΦΡΑΣΙΣ» είναι το μεγαλειώδες συγγραφικό και εκδοτικό έργο του Φώτη Κόντογλου, που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Στην έκθεση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο συγγραφικό έργο του Δασκάλου και, ταυτόχρονα, στις εικονογραφήσεις που δημιούργησε τόσο για τα βιβλία, που ο ίδιος έγραψε ή μετέφρασε, όσο και για βιβλία άλλων συγγραφέων.

Ο επισκέπτης της Έκθεσης γνωρίζει μέσα από χειρόγραφα του Φ. Κόντογλου, μακέτες και σχέδιά του α δ η μ ο σ ί ε υ τ α μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος τους και, σε συνδυασμό με ενδεικτική παρουσίαση -φυσική ή διαδραστική- βιβλίων του, μία άλλη πτυχή του πολυσχιδούς έργου του.

Ο Φ. Κόντογλου είναι ευρύτερα γνωστός ώς ο αγιογράφος που επανέφερε στις εκκλησίες τη βυζαντινίζουσα τεχνοτροπία στη νεοελληνική θρησκευτική ζωγραφική τέχνη.

Στο Λεύκωμα, που έχει επετειακό χαρακτήρα λόγω των 120 χρόνων από τη γέννηση και 50 χρόνων από την κοίμηση του Φ.Κ., δημοσιεύονται πρωτότυπες μελέτες για τον μεγάλο δημιουργό από ιστορικούς της τέχνης, καθηγητές, ερευνητές, συλλέκτες, εκδότες και άλλους, που γνώρισαν, ασχολήθηκαν και ετίμησαν τη γραφίδα και τον χρωστήρα του Κόντογλου, εμπλουτισμένες με την αντίστοιχη εικονογράφηση. Παράλληλα, δημοσιεύονται περιλήψεις των κειμένων στην αγγλική γλώσσα.

Το Λεύκωμα εκδίδεται με επιμέλεια του Χρήστου Φ. Μαργαρίτη, σε πολυτελή τόμο 288 σελίδων και περιέχει αναλυτική εργογραφία για τα βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε ο Φ. Κόντογλου μέχρι το 1965, καθώς και 250 φωτογραφίες έργων και χειρογράφων του καλλιτέχνη, με προτεραιότητα στα μη δημοσιευμένα μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης (9 Δεκεμβρίου 2015-20 Φεβρουαρίου 2016), λαμβάνει χώρα μια σειρά παραλλήλων εκδηλώσεων με συναφές αντικείμενο και ειδικές ξεναγήσεις κάθε Παρασκευή (14:00 & 14:30) και Σάββατο (12:30 & 13:30).

Πληροφορίες: Πωλητήριο Μ. Μπενάκη: 210 3630204 & 6945 995700

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις