“Έκπληκτος” από την αρνητική στάση του μεγαλύτερου μέρους της τσεχικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες, ο Κινέζος καλλιτέχνης Άι Ουέιουεϊ τύλιξε τα έργα του που εκτίθενται στην Πράγα με ισοθερμικές κουβέρτες για να προσελκύσει την προσοχή στη μοίρα των χιλιάδων ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή που επιχειρούν να φτάσουν με κάθε τρόπο στην Ευρώπη.

“Είδα στη Λέσβο χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν καθημερινά κάτω από άθλιες συνθήκες και τους δίνουν αυτές τις φτηνές κουβέρτες για να ζεσταθούν. Θέλησα να τις τοποθετήσω στα αγάλματά μου”, είπε ο καλλιτέχνης, σε μια δημόσια συζήτηση που οργανώθηκε απόψε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην Πράγα, πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ο “Κύκλος των ζώων” αποτελείται από δώδεκα ορειχάλκινα κεφάλια ζώων του κινεζικού ζωδιακού κύκλου, πάνω σε στύλους ύψους περίπου δύο μέτρων. Το σύμπλεγμα θα παρουσιάζεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου στην Εθνική Πινακοθήκη της τσεχικής πρωτεύουσας.

“Πρόκειται για ένα είδος διαμαρτυρίας. Διαμαρτύρομαι για το γεγονός ότι χάνεται η ανθρωπιά από τις καρδιές μας”, συνέχισε ο Ουέιουεϊ.

“Γνωρίζω ότι οι Τσέχοι διαφωνούν με τη φιλοξενία προσφύγων. Αιφνιδιάστηκα, δεν το περίμενα, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτιστική ιστορία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι πολύ ισχυρές στην τσεχική κοινωνία”, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, σχεδόν 6 στους 10 Τσέχους (60%) διαφωνούν με την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα ενώ το 30% θα συμφωνούσε, υπό τον όρο ότι οι μετανάστες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους μόλις επιτευχθεί ειρήνη.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν είναι γνωστός για τις αντιμεταναστευτικές δηλώσεις που έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις