Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων της λειτουργίας του, εγκαινίασε το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κ.Θ.Δημαράς» της έδρας του ΙΑ.ΚΠΑ και ήταν αφιερωμένη στη θεολογική σχολή ώστε να «τηρηθεί η ακαδημαϊκή παράδοση» όπως σημείωσε ο κοσμήτορας της σχολής Απόστολος Νικολαΐδης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε έκθεση με τεκμήρια από την ιστορία της θεολογικής σχολής, ενώ θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις για όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τον πρώτο αιώνα της λειτουργίας του (1837-1937).

Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά τεκμήρια, όπως το πρόγραμμα του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 1837-1938, φωτογραφίες των φοιτητών που ανανέωσαν την εγγραφή τους το ακαδημαϊκό έτος 1904 – 1905, το μητρώο των φοιτητών και των διδασκόντων, λόγους των καθηγητών της σχολής σε διάφορες εκδηλώσεις και πολλά ακόμη ντοκουμέντα που χρονολογούνται ακόμη και από τον 19ο αιώνα.

Όπως τονίστηκε, στόχος αυτής της σειράς εκδηλώσεων είναι να γνωρίσει η ακαδημαϊκή κοινότητα και το ευρύτερο κοινό, τεκμήρια από τον πλούτο των δυο αιώνων ελληνικής ιστορίας που φιλοξενεί στις συλλογές του.

Παράλληλα θα οργανωθούν ξεναγήσεις στο χώρο του αρχείου, οι οποίες θα είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα πραγματοποιηθούν περίπατοι που συνδέονται με τις διαδρομές των φοιτητών στην Αθήνα του 19ου αιώνα, με σταθμούς στα κτίρια του Πανεπιστημίου.

«Οι πανεπιστημιακοί είμαστε πολλές φορές αποκομμένοι από την ιστορία του Πανεπιστημίου. Είναι σημαντικό να γίνουμε κοινωνοί μιας πλούσιας ιστορίας, που είναι και ιστορία του τόπου μας» σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Κώστας Γαβρόγλου, πρώην πρόεδρος του ιστορικού αρχείου.

Η σημασία των εκδηλώσεων, αποτυπώνεται ανάγλυφα στο γεγονός ότι το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστήμιου Αθηνών αποτελεί το σημαντικότερο και μεγαλύτερο αρχείο φορέα ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν περισσότερα από δυο εκατομμύρια τεκμήρια, τα οποία δεν συνθέτουν μόνο την ιστορία του αρχαιότερου ελληνικού πανεπιστήμιου.

Σημαντικό μέρος του αρχείου έχει ψηφιοποιηθεί και διατίθεται ηλεκτρονικά, όχι μόνο για λόγους έρευνας, αλλά και σαν οδηγός σε ένα ταξίδι στις μνήμες του παρελθόντος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις