Η στερέωση και συντήρηση των δίδυμων αρχαϊκών Κούρων από την Κλένια Κορινθίας, που βρέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων το 2010 σπασμένοι σε 26 κομμάτια, ως αποτέλεσμα της ειδεχθούς συνήθειας των αρχαιοκαπήλων (σπασμένα τα αρχαία κρύβονται και μεταφέρονται καλύτερα), απασχόλησε το ΚΑΣ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τα μέλη του, με οριακή πλειοψηφία, έδωσαν το «πράσινο φως» στη σχετική μελέτη.

Το γεγονός, ωστόσο της ισοψηφίας, στην ουσία, της πρότασης (η οριακή πλειοψηφία ήταν αποτέλεσμα της διπλής ψήφου της προεδρεύουσας στην συνεδρίαση), αλλά και της αιτιολόγησης της μειοψηφίας που ανέφερε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί εναλλακτικός τρόπος στερέωσης των δυο αγαλμάτων για την αποφυγή εκτεταμένων και μη αναστρέψιμων επεμβάσεων, οδήγησε στο να επανεξεταστεί το θέμα γενικότερα, αλλά και πιο ειδικά χτες στο ΚΑΣ.

Είχε προηγηθεί η δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας με τους πλέον ειδικούς (μεταξύ των οποίων ο πολιτικός μηχανικός, καθηγητής Δομοστατικής στο ΕΜΠ και μέλος του ΚΑΣ Βλάσιος Κουμούσης), που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος στερέωσης που πρότεινε η μελέτη ήταν μεν εφικτός, αλλά με έναν πρόσθετο όρο: Την στήριξη των αγαλμάτων σε ένα επιπλέον σημείο, πλην των δυο που είχαν προταθεί. Με αυτή την προϋπόθεση, η μελέτη που παρουσιάστηκε εκ νέου στο ΚΑΣ, πήρε πάλι το “πράσινο φως”, με πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτή τη φορά.

Σημειώνεται ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, κλειστό εδώ και μήνες λόγω της επανέκθεσής του, αναμένει την ανάταξη των δυο μνημείων για να ανοίξει. Σύμφωνα δε, με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου Κώστα Κίσσα, μετά και τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, το ανανεωμένο μουσείο θα μπορεί να ανοίξει τις πύλες του μέσα στον Ιούνιο, καθώς η ανάταξη των δυο μνημείων, μόλις ξεκινήσει, θα χρειαστεί περίπου 40 ημέρες.

Ο καθαρισμός τους, ωστόσο, στο πλαίσιο της συντήρησής τους, που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο (μήνες), θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την έκθεσή τους. Θα γίνεται με λέιζερ, γεγονός που θα μπορούν να παρακολουθούν οι επισκέπτες του μουσείου, οι οποίοι έχουν αυξητική τάση: Από 90.000 το 2010 έφτασαν τους 160.000 το 2015, ενώ αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο με την παρουσίαση των δυο γλυπτών.

Οι δίδυμοι Κούροι, οι οποίοι χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 6ου αι. π.Χ., κατασχέθηκαν το 2010 στα χέρια αρχαιοκαπήλων, οι οποίοι και υπέδειξαν τη θέση εύρεσής τους στην Κλένια Κορινθίας, γεγονός που οδήγησε στον εντοπισμό όχι μόνο του νεκροταφείου όπου ανήκαν, αλλά και τμημάτων των ίδιων των αγαλμάτων.

Ο εντοπισμός τους εμπλούτισε τις γνώσεις μας για την αρχαϊκή τέχνη (ανήκουν σε περίοδο και περιοχή από τις οποίες δεν υπάρχουν πολλά παρόμοια δείγματα), ενώ βοήθησε στην ανεύρεση ενός εκτεταμένου νεκροταφείου των 6ου, 5ου και 4ου αι. π.Χ., εντός του οποίου βρέθηκαν και οι δίδυμοι σαρκοφάγοι, πάνω από τους οποίους έστεκαν ως επιτάφια σήματα οι δύο κούροι.

Ελένη Μάρκου (ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις