Μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα και μία εξαιρετική παράσταση στο Αμμάν της Ιορδανίας, η Κλεονίκη Δεμίρη θα ταξιδέψει στη Φλωρεντία για τη συμμετοχή της στο Jordanian Showcase που διοργανώνεται από το ίδρυμα Rowaq Al Balqa Αrt Foundation and Jordanube for Arts.

Το ανανεωμένο πρόγραμμά της θα περιλαμβάνει τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 στο studio του Fadi Daoud, Via Sant’Egidio, 33/r, Φλωρεντία – Ώρα: 19:00.

Αθόρυβα και με απόσταση από το βαρύ μάρκετινγκ, η ερμηνεύτρια Κλεονίκη Δεμίρη στήνει μια καριέρα που απλώνεται σε Ελλάδα, Ευρώπη, Μέση Ανατολή. Είτε σόλο είτε ως μέλος της χορωδίας της ΕΡΤ είναι μια mezzo soprano που δουλεύει ασταμάτητα.

Στις 28 Μαρτίου θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς για τη συλλογικότητα «Γέφυρα». Φορέα που γνωρίζει τα μυστικά του δρόμου. Βρίσκεται εκεί που ο ανθρώπινος πόνος, ανεξαρτήτου εθνικότητας, εξελίσσεται για να τον απαλύνει.

Σε συνέντευξή της στον Γιάννη Παναγόπουλο για το fragilemag.gr μίλησε για την απόφαση να τραγουδήσει για τη συλλογικότητα «Γέφυρα». αλλά και για την εμπειρία τού να τραγουδά κανείς ελληνική μουσική στην Ιορδανία τη στιγμή που στην γειτονική Συρία υπάρχει πόλεμος.

Στις 28 Μαρτίου θα εμφανιστείς σε μια συναυλία υπέρ των δράσεων της συλλογικότητας «Γέφυρα». Η σχέση σου μαζί της πώς ξεκίνησε; Τι ήταν αυτό που σε έσπρωξε να συνεργαστείτε;

Έμαθα για τη «Γέφυρα» από έναν φίλο που ανήκει στην ομάδα και κάθε φορά που πίναμε καφέ μού μιλούσε για τη δράση της. Εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα πόσο ουσιαστική είναι η προσφορά της γέφυρας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και ήρθα σε επαφή για να βοηθήσω με τον δικό μου τρόπο .

-Πρόσφατα ταξίδεψες στην Ιορδανία. Έχεις εικόνα πώς ο κόσμος εκεί αντιλαμβάνεται αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Συρία;

Ναι, ταξίδεψα στην Ιορδανία τον Νοέμβριο για ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Μετά από συζητήσεις που κάναμε κατάλαβα ότι αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται και ανησυχούν πιθανή επέκταση του πολέμου και είναι απολύτως λογικό, η Συρία είναι δίπλα στην Ιορδανία.

-Ποιο είναι το νόημα της λέξης αλληλεγγύη στις μέρες μας;

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη και παγκόσμια οι δυσκολίες παίρνουν διαφορετική μορφή ανά περιοχή. Στην Ελλάδα έχουμε την οικονομική κρίση με τα γνωστά αποτελέσματα: ανεργία, φτωχοποίηση των μικρομεσαίων στρωμάτων. Άνθρωποι που πριν είχαν δουλειά, σπίτι και βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στον δρόμο. Σε άλλες περιοχές του κόσμου, βλέπε Συρία, οι δυσκολίες αυτές παίρνουν τη μορφή του πολέμου και της αναγκαστικής προσφυγιάς .

-Και ποια είναι τα τραγούδια που θα ερμηνεύσεις στην συγκεκριμένη βραδιά; Ποιος θα σε συνοδεύσει;

Tον τελευταίο χρόνο συνεργάζομαι με τον πολυτάλαντο πιανίστα, συνθέτη, τραγουδιστή, Νεοκλή Νεοφυτίδη. Στο πιάνο λοιπόν θα είναι ο Νεοκλής και θα παρουσιάσουμε τραγούδια από τη Λατινική Αμερική, τη Μεσόγειο, την Ελλάδα, την Κύπρο και δικά του τραγούδια. Με τον Νεοκλή συνεργαζόμαστε λιγότερο από έναν χρόνο κι έχουμε κάνει πάνω από 15 συναυλίες μαζί. Έχουμε ήδη ταξιδέψει πολύ κι έχουμε πολλές συναυλίες στο μέλλον. Θα τις ανακοινώσουμε σύντομα. Μία αρκετά σημαντική συναυλία για μας θα είναι αυτή που θα γίνει στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ στις 14 Απριλίου, σε απευθείας μετάδοση από το ραδιόφωνο αλλά και με κοινό στο στούντιο.

Στις μέρες μας η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη σαν νοοτροπία, σαν στάση ζωής πια, αποκτούν ακόμη πιο ουσιαστικό νόημα, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί η κοινωνία να διατηρήσει του συνεκτικούς της δεσμούς και το ανθρώπινο πρόσωπό της. Ο ένας πλάι στον άλλον και όχι απέναντι στον άλλον, με στόχο να περιορίσουμε την ανθρώπινη δυστυχία που έχει ήδη δημιουργηθεί και να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί περισσότερη. Γιατί η δυστυχία όταν εξαπλώνεται είναι ζήτημα χρόνου να αγγίξει και εμάς, με τρόπους που ίσως τώρα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε: Πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους που κοιμούνται στον δρόμο μπορούσαν να φανταστούν πριν 10 χρόνια ότι θα ζούσαν αυτή την κατάσταση σήμερα;


-Θα ξαναπάς στην Ιορδανία; Τι γνωρίζουν οι Ιορδανοί για την Ελλάδα;

Ναι θα ξαναπάω. Οι Ιορδανοί είναι ένας πολύ ζεστός λαός και αγαπούν πολύ την ελληνική μουσική. Εντυπωσιάστηκα, στη συναυλία μου εκεί, συμμετείχαν χωρίς να γνωρίζουν ελληνικά, χωρίς να έχουν ξανακούσει τα συγκεκριμένα τραγούδια. Αγαπούν πολύ την Ελλάδα και οι περισσότεροι θέλουν να την επισκεφτούν. Γνωρίζουν και τους αρέσουν η Αλεξίου, ο Νταλάρας, η Γλυκερία. Θα έλεγα ότι είναι πολύ ενθουσιώδεις και φιλόξενοι .

–Λέμε πως οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης είναι αναντικατάστατοι. Ποια είναι η συνθήκη ώστε να υπάρξουν νέοι Έλληνες συνθέτες που θα σταθούν επάξια στη θέση τους;

Ναι, είναι αναντικατάστατοι όπως και άλλοι αγαπημένοι δικοί μας συνθέτες. Υπάρχουν όμως αρκετοί ταλαντούχοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, που πρέπει να τους δοθούν οι ευκαιρίες να δημιουργήσουν. Αυτό που συμβαίνει, σήμερα, το να ακούγονται και να προβάλλονται δηλαδή συνεχώς οι ίδιοι δημιουργοί ενώ άλλοι, που πραγματικά είναι ταλαντούχοι, να μη γνωρίζει το κοινό καν την ύπαρξή, τους δεν δίνει προοπτική. Δεν δίνονται ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να δείξουν την αξία τους. Πρέπει να αλλάξει αυτό. Και πρέπει να το αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Να είμαστε ανοιχτοί και να πηγαίνουμε να ακούμε νέους καλλιτέχνες, τα νέα παιδιά που δεν προβάλλονται και δεν τα γνωρίζει το ευρύ κοινό. Να υποστηρίζουμε μια νέα προσπάθεια με όποιο μέσο έχουμε.

-Ποια είναι τα σχέδια σου για τους επόμενους μήνες;

Είμαι στην προετοιμασία ενός προσωπικού δίσκου κι έχω αρκετές συναυλίες τους επόμενους μήνες και μια περιοδεία το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Κάποιες προτάσεις από το εξωτερικό που τώρα τις μελετάω. Στις 22 Μαρτίου θα τραγουδήσω για πρώτη φορά στη Φλωρεντία.

-Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ σήμανε την επανασύσταση των ορχηστρών και της χορωδίας της. Τι σημαίνει αυτό για εσάς, τα μέλη της;

Μεγάλη χαρά !

-Τι δεν έχεις κάνει στη μουσική ακόμα;

Το όνειρό μου είναι να κάνω κάποιες συναυλίες στην Αμερική για τους Έλληνες εκεί και όχι μόνο! Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Μ’ ενδιαφέρει να ταξιδέψω την ελληνική μουσική παντού.

-Κατά τη γνώμη σου ποιος είναι ο ορισμός του ευτυχισμένου καλλιτέχνη;

Ο καλλιτέχνης που συνεχώς βρίσκει νέες πηγές έμπνευσης, που δεν φοβάται να ρισκάρει, που έμαθε να μη φοβάται την αποτυχία. Έτσι παραμένει ζωντανός.

Πηγή: fragilemag.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις