Την απόφαση να τερματίσει το 26χρονο πρόγραμμα επιδότησης και χορηγιών προς την Tate Gallery πήρε η εταιρεία καυσίμων BP. Τα στελέχη της επικαλούνται το «εξαιρετικά ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον» που ειδικά φέτος αναγκάζει την εταιρεία σε περιστολή δαπανών.

Βέβαια, παρά την επίσημη αιτιολόγηση το μυαλό κάποιων πηγαίνει στις διαμαρτυρίες και στα ακτιβιστικά events οικολόγων εναντίον αυτής της χορηγίας. Τον περασμένο Ιανουάριο ακτιβιστές είχαν εισβάλλει στην Tate περιλούζοντας με καύσιμα εθελοντές προκειμένου να εναντιωθούν στη χρηματοδότηση του Μουσείου από την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όσο για την επίσημη αντίδραση των ιθυνόντων της Tate; Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος του Μουσείου, θα αναζητηθεί νέος χορηγός. Ας σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2015 και μετά από τριετή δικαστική διαμάχη, είχε αποκαλυφθεί ότι από την εταιρεία και προς το μουσείο – και από το διάστημα 1990 – 2006 – είχαν δοθεί, ως χορηγίες πάντα από την εταιρεία, περί τα 4 εκ. λίρες.

Η Yasmin De Silva, μέλος ακτιβιστικής ομάδας πλήρως αντίθετης με τις πηγές από τις οποίες συντηρείται το μουσείο, δήλωσε ενθουσιασμένη από την είδηση, δηλώνοντας πως πρόκειται για μία ευχάριστη εξέλιξη ύστερα από διαμαρτυρίες ετών για την περιβαλλοντική καταστροφή.

Η εταιρεία είχε ανανεώσει το πρόγραμμα χορηγιών της προς την Tate και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς το 2011. Παρά τη διακοπή της συνεργασίας της με την Tate, εξακολουθεί να στηρίζει τη Βασιλική Οπερα, το Βρετανικό Μουσείο, καθώς και άλλους καλλιτεχνικούς οργανισμούς και φορείς.

Πηγή: www.lifo.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις