Μια εκδήλωση που φιλοδοξεί να γίνει αφορμή για σκέψη πάνω στο δράμα των προσφύγων, όπου η υποβλητική σύνθεση του Γιόζεφ Χάυντν για το Θείο Πάθος «Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό» (εκδοχή για πιάνο) συνδυάζεται με το οπτικό υλικό του βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη, φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο φετινό Κύκλο «Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα».

Έτσι, το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 25 Απριλίου, στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, ο διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα και την Κύπρο Γιάννης Μπεχράκης, παράλληλα με την εκτέλεση του μουσικού έργου από τον διακεκριμένο πιανίστα Νίκου Λαάρη, θα καταθέσει προσωπικές εμπειρίες, αλλά και μαρτυρίες προσφύγων όπως τις έχουν καταγράψει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η αμιγώς ορχηστρική σύνθεση του Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809) αποτελείται από επτά σύντομες σονάτες γραμμένες επάνω στα τελευταία λόγια του Χριστού στο Σταυρό («Πάτερ, άφες αυτοίς…», «Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ’ εμού έση…», «Γύναι, ίδε ο υιός σου…», «Θεέ μου, Θεέ μου, ινατί με εγκατέλιπες;», «Διψώ», «Τετέλεσται» και «Πάτερ, εις χείρας Σου παρατίθεμαι το πνεύμα μου»).

Οι σονάτες συνοδεύονται από μια εισαγωγή και καταλήγουν στο τελευταίο μέρος που τιτλοφορείται «Ο σεισμός». Η σύνθεση συγκίνησε βαθιά το εκκλησίασμα όταν παρουσιάστηκε τη Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου 1787 στον ναό της Σάντα Κούεβα στην Ισπανία και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.

Στη συνέχεια, προκειμένου το έργο του να παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις, ο Χάυντν το μετέγραψε για κουαρτέτο εγχόρδων και για πληκτροφόρο. Συχνά ερμηνεύεται και σε μορφή ορατορίου.

Ο πιανίστας Νίκος Λαάρης έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή Τύπο ως «ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης που δεν μπορεί να παραγάγει ούτε έναν άσχημο ήχο». Σπούδασε πιάνο στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής του Λονδίνου και διεύθυνση ορχήστρας στο Ωδείο του Άμστερνταμ. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα από το Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης, όπου υπήρξε επί έτη καθηγητής, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Ο Νίκος Λαάρης εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα προ τριετίας και παρουσιάζει έργα κάθε εποχής: μπαρόκ (Les Indes Galantes του Ραμώ), κλασικής (Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό του Χάυντν), ρομαντικής (αφιέρωμα στον Βάγκνερ) και μοντέρνας (Τhe keyboards του Τζον Κέιτζ, Ghost Variations του Γιώργου Τσοντάκη, αφιέρωμα στον Σερ Τζον Τάβενερ). Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο διηύθυνε την Καμεράτα στο μιούζικαλ «Kiss me Kate» του Κόουλ Πόρτερ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην όπερα «Στη σωφρονιστική αποικία» του Φίλιπ Γκλας σε παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τη στήριξη των δράσεών τους σε σχέση με το προσφυγικό.

Τιμές εισιτηρίων: 12,00 ευρώ (Ζώνη Β΄) * 20,00 ευρώ (Ζώνη Α΄) .
Ειδικές τιμές: 5,00 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) * 8,00 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις